Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Ali Sakar, Belediye Başkanı Feyat Asya, Defterdar Mustafa Yumuşak, İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, İl Müftüsü Recep Uzun, doktorlar, sağlık çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Organ bağışı konferansında konuşan Vali Yardımcısı Ali Sakar, her ne kadar organ bağışında ivme kazanmış olsa da çok da fazla bir aşama kaydedilmemiştir. Tabi vatandaşlarımızın organ nakli ile ilgili hem dini hem de manevi bir noktada tereddütleri vardı. Diyanet İşleri Başkanlığımızın hem de illerde Müftülerden yardım istenmesi kaydı ile konuya dini güvenceler verilmiştir. Dini açıdan baktığımızda bir kişinin hayatını kurtarmak bütün insanların hayatını kurtarmış gibi insanların hayat kurtarması önemlidir dedi.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, organ bağışı hakkında istatistiki bilgiler verdi. Türkoğlu, Organ nakli tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan organın konularak hastanın tedavi edilmesi işlemidir. Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Bu bilinçle, ülkemizde organ nakli çalışmalarının verimliliğinin arttırmak amacıyla 2000li yılların başlarında Bakanlığımız koordinasyonu ve denetiminde Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kurulmuştur. Bakanlığımızın, o tarihten bugüne kadar organ ve doku nakli hizmetleri konusundaki çalışmalarını aynı istek ve heyecanla sürdürmektedir dedi.
Türkiyede, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün arttığının altını çizen Dr. Türkoğlu, ülkemizde yaklaşık 60 bin böbrek hastası bulunmakta bu hastalar için diyaliz bir tedavi şekli olmaktadır. Ancak kalp ve karaciğer hastalarının diyaliz gibi yardımcı tedavi olanakları olmadığından nakil bekleyen bu durumdaki hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmektedirler. Bunun en büyük nedeni ülkemizde organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamamış olmasıdır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaştırılması ve halkımızın bu anlamda bilinçlendirilmesi zaruret haline gelmiştir dedi.
Ülke genelinde organ nakli hizmetlerinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Dr. Türkoğlu, şunları söyledi: Ülkemizde ne gibi çalışmalar olduğu konusunda kısa bir bilgi vermek isterim. 2002 yılında ülkemizde toplam 23 adet böbrek nakli merkezi mevcutken, günümüzde bu merkezlerin sayısı 68e çıkarılmıştır. Karaciğer nakli merkezleri sayısı 15ten 34e; kalp nakli merkezi sayısı da 11 iken 14e, akciğer nakil merkezi 2ye ulaşmıştır. Burada amaçlanan hedef sadece büyük illerde değil, yurdumuzun ihtiyaç duyulan bölgelerinde bu merkezlerin açılmasını sağlayarak tüm vatandaşlarımızı bulundukları yerde tedavi olabilme imkanına kavuşturmaktır.
Yapılan konuşmalardan sonra konuşmacılardan Muş Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Mustafa Can Azgan ve Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Şirin Gül, sunumlar eşliğinde bilgiler verdiler.
Muş Manşet Gazetesi