Yağmur yağışlarından sonra hayvanlar için otlak yerlerin yeşerdiğini kaydeden besiciler, kuraklıkla geçen bu yılın hayvancılıkla ilgilenenler için zor olduğunu söylediler. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sürülerini otlatacak yer bulamayan besiciler büyük sıkıntı yaşıyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar yağmur yağışlarından sonra hayvanlar için otlak yerlerin yeşermesinden memnun olduklarını ifade ettiler.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar yağmur yağışlarından sonra hayvanlar için otlak yerlerin yeşermesini memnuniyetle karşıladılar. Kuraklık nedeniyle hayvanlarını otlatacak yer bulamayan vatandaşlar şehre yakın bölgelerde, karayollarına yakın alanlarda hayvanlarını otlatıyorlar.
Bölgede mera sıkıntısı çeken birçok besici, sürüleriyle birlikte Van, Muş, Iğdır gibi illere göç ederken, mera bulamayan ve ekonomik durumları hayvan nakline müsait olmayan sürü sahipleri, kent merkezindeki yeşil alanlara göz dikti.
Kent içinde vatandaşlara ait bahçelerde koyun ve kuzularını otlatan besiciler, çoğu kez ilginç görüntülere sahne oluyor.
Özellikle karayollarına yakın bölgelerde gezerek koyunları otlatacak yer arayan çobanlar, “Ekonomik gücü yeterli olanlar başka bölgelerde mera kiralayıp göçtüler. Birçoğu da hayvanlarını yarı fiyatına sattı. Bizde bu yılı en az kayıpla kapatmaya çalışıyoruz. Mera olmadığı için kent merkezinde otlak yerler arıyoruz. Koyunları ot bulunan bahçelere götürüyoruz. Bazı bölgelerde koyunlarımızı otlatmamıza izin veriliyor, bazısı bölgelerde ise kirletiyorlar diye müsaade edilmiyor” diye konuştu.
Yağmur yağışlarından sonra yeşil alanların bir nebzede de olsa arttığını ifade eden hayvan sahipleri, yılın kuraklıkla geçtiğini ve bu durumun hayvancılık sektörünü ciddi bir şekilde etkilediğini söylediler. Muş’un yüksek dağlarında hala karın olduğunu ve buna rağmen yeşil alanların yok denecek kadar az olduğunu ancak yağmur yağışlarından sonra bu durumun değiştiğini söylediler.
Muşun Sesi Gazetesi