Kış mevsimini geçirmek için Diyarbakır, Batman, Siirt, Urfa tarafına götürülen hayvanların yazın gelmesi ile birlikte geri dönüşleri başladı.
Hayvan sahipleri kış mevsiminde Güney Doğu Anadolu Bölgesi´nde meralarda otların olması, saman ve arpa fiyatlarının Muş´a göre daha ucuz olmasından dolayı kış mevsiminde binlerce hayvanı bu bölge illerine götürüyorlar. Hayvan sahipleri, Mayıs ayında tekrar dönüş yolculuğuna başlıyorlar.
Ortalama 20 gün kadar süren yolculukların büyük bir bölümü tamamlanırken bazı hayvan sahipleri Muş Ovası´ndaki son kilometrelerini de bitirmeye çalışıyorlar. İnsanlar için olduğu kadar hayvanlar içinde zor olan bu yolculuk, ortalama 20 gün boyunca yaya olarak yapılıyor.
Dağ, tepe demeden yola düşen hayvan sahipleri, sürülerini güvenli bir şekilde memleketlerine ulaştırmak için büyük çaba sarf ediyorlar. Bu yolculuk esnasında kimi zaman yağmur, kimi zaman soğuk havayla mücadele veren hayvan sahipleri, geçimlerini sağlayabilmek için her yıl bu zorlu yolculuğa katlanıyorlar. Bazen kurt saldırısı gibi tehlikelerde yaşayan hayvan sahipleri, yolculuğun sonunda vardıkları köylerinde sonbahara kadar hayvancılık faaliyetlerini yürüttükten sonra kış mevsimi başlangıcında tekrar Güneydoğu Anadolu Bölgesi´ne doğru yola koyuluyorlar.
Hayvan Sahipleri Zorlu Yolculuğu Anlattı Kış mevsimi başlamadan kasım ayında hayvanlarını Diyarbakır´a götüren Kahraman Sevinç, Muş´un Güney dağlık bölgesinde bulunan Üçevler, Alaniçi, Arı köyü, Ilıca, Cevizlidere, İnardı, köylerindeki hayvanların tamamına yakının kışı geçirmek üzere Güney Doğu Anadolu Bölgesi´ne götürüldüğünü belirtti.
Kış şartlarının Muş´ta ağır geçtiğini, yaklaşık 6 ay kışın hüküm sürdüğünü ifade eden Sevinç, meralarda otun geç bittiğini, Muş´ta saman ve arpa fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Güney Doğu Bölgesi´nde hem yem fiyatlarının ucuz olduğunu hem de sonbahar ve ilkbaharda hayvanların meralarda otlayabildiklerini de sözlerine ekleyen Sevinç: Hayvanlarımızla kışı Muş´ta geçirmede sıkıntı yaşıyoruz çünkü yem maliyeti çok yüksek. Hayvan sahiplerinin bazıları hayvanlarını yaya olarak köylerine dönüş yolculuğunda kimi ise arabalarla getiriyorlar.
Bu yolculuk günler alıyor. Biz yaklaşık 10 günde döndük ancak genel olarak eğer ki uzak yerlerde ise 20 gün kadar bu yolculuk sürüyor. Hayvanlarımızı tüm bu zorluklara rağmen sağ salim getirmeye çalışıyoruz. Bizlerin işi gerçekten zor. Hayvancılık eskisi gibi kazandırmıyor ancak bizim mesleğimiz bu. Ailemizi geçindirmek adına bu şekilde her yıl Güney´e gidip geliyoruz şeklinde konuştu. 20 günlük yolculuğun sonunda Muş´a vardıklarını ifade eden Mehmet Dağlı, 700 hayvanla 3 haftaya yakın bir süre yol aldıklarını söyledi. 4 kişi çıktıkları yolda hayvanların da kendilerinin de oldukça yorulduklarını belirten Dağlı, bu zor ve zahmetli yolculuğu yapmaktan başka çareleri olmadığını ifade etti.
Muş Ovası Gazetesi