Ne yazık ki Ülkeyi yönetenler bile çalışan gazeteciler gününü unutmazlarken ilimizde idareci ve yöneticilerin bu günü hatırlamaması gazeteciler tarafından hayal kırıklığı ile karşılanmıştır.
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ülkenin birçok yerinde hatırlanırken, ülkenin başında bulunan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milletvekilleri tarafından bile unutulmazken ilimizde hiç kimse tarafından hatırlanmaması Muş’ta mesleğini idame ettiren gazeteciler tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı. Senede bir gün kutlanan ve Gazeteciler için ayrı bir önemi olan 10 Ocak’ın çalışan basın emekçileri için çok önemli bir gün olduğu tarihte bile yer alırken, yöneten ile yönetilen arasında köprü görevi üstlenen ve her kesimin sesine kulak veren gazeteciler gününün hatırlanmaması üzücü bulunup, mesleğini tarafsız ve özenle yerine getirenler ise her ne olursa olsun mesleklerinden memnun olduklarını bir kez daha hatırlattılar. Bizlerde çalışan gazeteciler olarak yılda bir gün bile olsa hatırlanmak isterken, kötü koşullara rağmen sizlere hizmet etmeyi ilke edindiğimizi hatırlatmak isteriz.
10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ TARİHİ
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı. Basın deyince, gazeteler, televizyonlar, radyolar, dergiler ve yazılı haber bültenleri aklımıza gelir değil mi? organları olmasaydı Edirne deki veya Kars taki bir olaydan nasıl haberimiz olabilirdi? Hatta “Dünya Kupası” maçlarını anında izleyebilir miydik? Peki, ülkemizden binlerce kilometre uzakta olan Avustralya daki veya Almanya daki bir olaydan hiç haberdar olabilir miydik? Dünya da ve ülkemizde yaşanan olaylardan basın-yayın organları aracılığıyla çok kısa bir süre sonra haberdar oluruz.
TARAFSIZ HABER ANLAYIŞINDA KARARLIYIZ
Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. Milletimizin ilkeli, tarafsız ve sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde haber alma hakkına katkı sunmaya devam etmekte kararlıyız. Gazetecilerin çalışma şartlarının tüm Türkiye de daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması ve hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması, kuşkusuz bizlere güç kazandıracaktır. Gazetesine sahip çıkan, kalemini satmayan, doğruları korkusuzca halka anlatan, siyasilerin borazanlığını yapmayan, tarafsız, dürüst basınımızın ve basın emekçilerimizin gününü kutluyoruz. Türk basınının gerçek anlamda özgür olduğu günlerde buluşmak dileğiyle.
Muş Ovası Gazetesi