Çevre ve Orman Müdürlüğü 400 bin fidan ekerek, ülke genelindeki ağaçlandırma etkinliklerinde, biz de varız diyor. Dün havanın yağışlı olmasına rağmen, yapılan ağaçlandırma çalışmaları ilgi gördü. Kötü hava şartlarına rağmen dün yüzlerce fidanın dikimi yapıldı. Çevre ve Orman Müdürlüğnün merkezde başlatmış olduğu ağaçlandırma seferberliği 80. Yıl Hatıra ormanında fidanların dikilmesiyle başlandı. Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen ağaçlandırma çalışmalarına Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, İl Çevre ve Orman Müdürü Rıfat Nehir, kurum çalışanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Havanın yağışlı olmasına rağmen 80. Yıl Cumhuriyet Hatıra Ormanına yüzlerce fidan ekildi. İl genelinde ağaçlandırma çalışmaları başlatılırken, Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından ağaçlandırma çalışmalarının il geneli bir çok yerde yapılacağı belirtildi.
Ağaçlandırma çalışmalarına katılan tüm katılımcılara teşekkür dileklerini ileten Çevre ve Orman Müdürü Rıfat Nehir konu ile ilgili açıklama yaparak “Başlatmış olduğumuz ağaçlandırma seferberlik programına katılan herkese teşekkür ediyorum. Topraklarımızın büyük bir kısmı çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunmaktadır. Bunun için ülkemizde ağaçlandırma ve erozyon kontrollü çalışmalarının yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Bu maksatla 1995 yılında Kamu Kurum ve Kuruluşları ile gerçek tüzel kişiler tarafından yapılacak. Ağaçlandırma ve erozyon kontrollü çalışmalarına ait esas ve usulleri düzenleyen 4122 sayılı Milli ağaçlandırma, erozyon kontrolü seferberlik kanunu yürürlüğe konulmuştur. Başbakanlığımızın ağaçlandırma seferberliği genelgesi 1 Kasım 2007 tarih ve 26687 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı bu alanda ülkemizde yapılacak çalışmaların odağında bulunmaktadır. Tarım topraklarımızda çoraklaşma, orman ve mera alanlarımızdaki tabi yapının bozulması ile yanlış arazi kullanımı toprak kirliliği ve daha önemlisi ülke topraklarımızın yüzde 86’lara varan kısmın da erozyon ve toprak kaybının var olmasıdır. Bu sebeple gerçekler ülkemizin ve ilimizin çölleşmeden etkilenme ihtimalinin yüksek olduğunun önemli göstergeleridir. İlimizdeki çölleşme ve kuraklığın ortadan kaldırmak veya uzatmak için bütün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve halkımızın güç birliği oluşturmalıyız. Ağaçlandırma seferberliğine katkı yapmaya davet ediyoruz. İlimizde yapılacak en büyük hizmetlerden biri fidan dikilerek “erozyona dur” denilmesidir. Bu heyecan ve ruhu herkesin yaşaması gerekir. Ormansız toprak sel, göç, susuzluk, fakirlik ve açlık demektir” diye konuştu.
Ağaçlandırma çalışmaları, önümüzdeki günlerde de, İlimizin çeşitli bölgelerinde devam edecek. Bu çalışmalarda 400 bin fidan dikimi yapılacak. Muş Ovası
NULL