Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan seminer Muş İl Vali Erdoğan Bektaş, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın, TEMA Vakfı Eğitim Bölümü Başkanı Celal Ergün, İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, TEMA Vakfı Başkanı Muş Şube Başkanı İhsan Aytemiş, Tema Vakfı Eğitim Uzmanı Ahmet Aydemir ve öğretmenlerin katılımları ile gerçekleşti.
Erozyon Ve Çevre Eğitimi Semineri konulu seminerde Çevre ve Doğal Varlıklar Üzerindeki Baskı ve erozyon, çevreye verdiği zararlar ve alınabilecek önlemler konulu anlatım TEMA Vakfı Eğitim Bölümü Başkanı Celal Ergün tarafından, Meraların Ekolojik İşlevleri ve Erozyon, Aral gölü belgeseli ve Aral gölü’nden alınan dersler ise Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın tarafından sunuldu.
Seminerde, Çevre ve Doğal Varlıklar Üzerindeki Baskı ve erozyon, çevreye verdiği zararlar ve alınabilecek önlemlere değinen TEMA Vakfı Eğitim Bölümü Başkanı Celal Ergün, Toprağın veriminin korunması gerektiğini anlatarak, ormanların zarar görmesiyle toprak erozyonunun arttığına işaret etti.
Ergün, “Çevre sorunlarının temelinde insan ve toplum var. Doğal varlıkları biran için kullanıp bitiriyoruz. Bizden sonraki nesilleri hiç düşünmüyoruz. Çıkar ilişkileri için doğal varlıklarımız yok ediliyor. Ormanların zarar görmesiyle toprak erozyonu artıyor. Çevre sorunlarının temelinde insan ve toplum var. Doğal varlıkları biran için kullanıp bitiriyoruz. Bizden sonraki nesilleri hiç düşünmüyoruz. Çıkar ilişkileri için doğal varlıklarımız yok ediliyor. Eğilimli alanları tarıma açarak topraklarımızı su ve rüzgar erozyonundan korumalıyız. Çiftçi toprağını terk edip giderse tarım biter. Tarım olmazsa endüstri hiç olmaz. Çünkü endüstrinin hammaddesi tarımdan sağlanıyor. Toprağın korunması çiftçinin korunması ile olur” dedi.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altın ise Mera Bitki Örtüsü ve Erozyon konusunu anlattı.
Günaydın Muş Gazetesi