Skip to main content

Engelliler için ehliyet kursu açıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Menderes Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Maşallah Kandemir, işitme engelliler için ehliyet başvurularını almaya başladıklarını söyledi. Uygulamanın Muş’ta bir ilk olduğunu ifade eden Maşallah Kandemir; İşitme engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla bu vatandaşlarımızın ehliyet alabilmelerini sağlayarak, başvuruları almaya başladık. 18 yaşını bitirmiş ve 19 yaşından gün almış kulağı hiç duymayanlar için ‘H’ sınıfı ehliyet için motordan muaf olup sadece trafik ve ilkyardım derslerine girerek daha sonra direksiyon sınavına girip başarılı olmaları halinde ‘H’ sınıfı ehliyet alabilirler dedi.

Eğitimlerin tercüman eşliğinde ve işaret dili kullanılarak verildiğini belirten Kandemir, kursa müracaat edecek işitme engelli vatandaşlarda aranacak özelliklere de değindi. Normal kulaktaki hava yolu eşiğinin 25 desibelden iyi işitmek üzere, diğer kulaktaki kaybın ise 50 desibel olması gerektiğini vurgulayan Kandemir şunları kaydetti; İşitmesi bu değerden daha kötü olan olgularda, bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 desibel olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Bu kişiler ticari araç kullanamayacaklar ama işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir. İşitme cihazı kullananlar ise A1, A2, C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B sınıfı sürücü belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B sınıfı sürücü belgesi alıp da ticari araç kullanacaklar da C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır. E sınıfı sürücü belgesi alacak olanlar ile B sınıfı sürücü belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B sınıfı sürücü belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir diye konuştu.

Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H sınıfı sürücü belgesi verilebileceğini kaydeden Kandemir şöyle konuştu; Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 desibelden fazla işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri