Tütün ekicisinin kotadan sonra zor günler yaşadığını ifade eden Solgun, ege tütününde kota olmadığını ve üreticinin kaliteli ektiği tütünün firma tarafından alındığını söyledi. Kota uygulamasından sonra güç durumda kalan tütün ekicileri şimdide özel sektör için tütün ekiyor. Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmuz Solgun’un girişimleri ile özel firmalara pazarlanan tütünler ekicilerin yüzünü güldürüyor.
Başkan Solgun’la birlikte Ege tütününe yönelik olarak bilgi veren ve Firma olarak Muş’ta kalıcı olunması hedeflenen bir çalışma içerisine girildiğini kaydeden SOCOTAB Firma yetkilisi Kamil Şükrü Başaraner yaptığı açıklamasında; “Ege tütününün buraya has bir tütün değildir. Ekicisine her alanda kazandıran bir tütün olduğu gerçeği ile Sayın Başkanımız Şehmus Solgun’un çalışmalarını başarılı bularak kurduğumuz iletişim sonucu burada Ege tütününün yaygın olması için çalışma başlattık. Firma olarak şartlara uygun ve bizlerin istediği şekilde ekim gerçekleştiren tütün ekicileri kazandıkça kazanacaktır. Ege tütününde kota diye bir şey yoktur. Burada açacağımız büromuzda kalıcı olan iki eksperimiz çalışmaları yerinde inceleyerek kaliteli bir ekimin gerçekleştirilmesi için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürecek ve tütün ekicileri ile iç içe olacaktır” diye konuştu.
Başkan solgun’da konu ile ilgili açıklamasında Muş’ta 8 Bin’i aşkın bir tütün ekicisi bulunduğunu ve bu rakamdan 2 Bin 500 kişinin Kızılağaç bölgesinde ekim yaptığını kaydederek Ege tütününün İlimizde kalıcı olması hepimiz için mutluluk verici olduğunu ifade etti.
Solgun; “SOCOTAB Firmasının Muş’ta büro açıp iki eğitimli eksper tarafından yerinde inceleme yapmasındaki dikkat edilmesi gereken bir noktaya da açıklık getirerek bizlerin bilgisinde de artış olacağı gerçeği ile istenileni verebilmek adına çalışmalarımızı denetlemeciler eşliğinde yapacağız. Ege tütününde 200 kilogram kota diye bir şey yok. Bunun yanı sıra diğer bir kazanç noktası ise tütün baskısı için kilo başına verdiğimiz 300 Ytl gibi bir tutardan uzak ve sadece toparlanarak kutulara yerleştirilen bir tütün çeşididir. Bu anlamlı hizmeti memleketimize layık görerek kalıcı olmak için çalışma başlatan Firma yetkililerine ve ilimizi ziyarete gelen Kamil Şükrü Başaraner’e teşekkürleri iletmeyi bir borç biliyorum. İnşallah bu anlamlı karar en güzel hizmetle buluşturularak hepimize kazanç sağlayacaktır. Yıllardır tütünde çektiğimiz çile artık kazanca dönüşüyor. Bizde bundan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Ege tütünündeki fiyat farkına ve elde edilecek olan kazancın yerli tütünle arasındaki farkına açıklık getiren Yüzde 25’lik bir artış olduğunu ifade eden Başkan Solgun ” kilo başına alımların 6 YTL’yi bulacağını ümit ediyoruz. Ege tütününün bir güzel diğer yanı ise yıllardır kullanılmayan ve su olmadığından dolayı ekilemeyen tarlaların değer kazanacağını ve ekildiği zaman bir anda çok iyi kazanç sağlayacağı da açık bir gerçektir. Her alanda Muş’ta tütün ekicilerinin kazanacağı ve kazanması için hazır hale geleceğini Ege tütününün Muş’ta başarılı çalışmalarla buluşturulmasını diliyor ve Muş’umuza bu anlamda değer vererek büro kurmaya niyetli olan SOCOTAB firmamıza teşekkürlerimiz dile getiriyoruz” şeklinde konuştu. Muşun Sesi Gazetesi
NULL