Merkeze bağlı Yeşilova Belediyesi Ortaokulunda düzenlenen Dünya Gıda Günü etkinliğine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Gündoğdu, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ekrem Özmen, Okul Müdürü Vedat Yılmaz, Gıda ve Yem Şubesi veteriner hekimleri, okul öğretmen ile öğrencileri katıldı.
Gıda arzı ve gıda güvenirliliği ile tarımsal kalkınma ve kırsal yoksulluk arasındaki kapsamlı politikaların ve sinerjinin geliştirilmesi, kırsalda yaşayanların sosyal haklarının iyileştirilerek, gelirlerinin ve kapasitelerinin artırılması ele alındığı programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Gündoğdu, 2015 yılı Dünya Gıda Günü ile ilgili bilgiler vererek bu yılki temanın ise Kırsalda refahın artırılması olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1945te kurulduğu tarih olan 16 Ekimde her yıl düzenlenen Dünya Gıda Gününün bu seneki teması sosyal koruma ve tarım; kırsal refahın arttırılmasının amaçlandığını ifade eden Gündoğdu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu sene kuruluşunun 70. yılını kutlayan FAO ile beraber kentlerle kırsal alanın gelişmişlik farkının azaltılarak, kırsal toplumun fakirlik tehdidi altında olanlarının iş ve yaşam koşullarının bulunduğu yörede iyileştirilmesi, kırsalda refahın arttırılması için sosyal koruma önlemlerinin gerekliliğinin altını çiziyor dedi.
Sosyal koruma ile ilgili detaylı bilgiler veren Gündoğdu, şunları söyledi: Sosyal güvenlik, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerin dahil olduğu bireylerin ve ailelerin risklere karşı korunmaları için düzenlenmiş ve onların yaşama koşullarını tehdit eden gelir kaybı ve gider artışlarının karşılanması için ihtiyaç duydukları gereksinim ve dayanışmanın, kamu programları aracılığıyla kurumsallaştırılmasıdır. Sosyal Koruma ve Kırsal Refahın Arttırılması; kısaca kentlerle kırsal alanın gelişmişlik farkının azaltılarak, kırsal toplumun fakirlik tehdidi altında olanlarının iş ve yaşam koşullarının bulunduğu yörede iyileştirilmesidir.
Özellikle bu yılki temanın ruhuna uygun çalışmaların yapılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi noktasında üstlerine düşen görevlerin yerine getirilmesine dikkat çeken Gündoğdu, Geniş anlamda, kırsal kesimde yaşayanların ve tarım çalışanlarının sosyal, kültürel, ekonomik haklarını ve temel yaşam gereksinimlerini karşılamayı hedefleyen, kırsala yönelik altyapı hizmetleri, iş güvenliği, işsizlik, eğitim, sağlık, ulaşım, emeklilik, kaza, afet vb. sigortaların sağlanması, işsizlik ve fakirlik yardımları, beceri ve mesleki eğitimler, destekler, krediler, hibeler ve gıda sistemlerini de içine alan gereksinim programlarıdır şeklinde konuştu.
Gündoğdunun konuşmasından sonra Gıda ve Yem Şubesinde görevli Veteriner Hekim Ulviye Tasalı, bir sunum yaparak öğrencilere örnekler vermesiyle konferans son buldu.
Muş Manşet Gazetesi