Skip to main content

Devlet memurları kanununda değişiklik yapıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Devlet Memurları Kanununda ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde yapılan değişiklikler açıklandı. Yapılan açıklamada:
1.Madde Mecut düzenlemeye göre son altı yıl sicil ortalaması 90 ve üzeri olanlara ilave bir kademe verilmekteyken, yeni düzenleme ile son on yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi getirilmektedir.

Mevcut düzenlemeye göre kalkınmada 1.öncelikli yörelerde görev yapanlara 2 yılda bir ayrıca kademe yükseltilmesi yapılmaktayken, yeni düzenleme ile bu uygulamadan vazgeçilmektedir.
2.Madde Torba kadro olarak bilinen kadroların ek göstergeleri yükseltiliyor. Müsteşar ve yardımcıları ile Genel müdür ve Başkan kadrolarına atabilmek için özel sektörde geçen hizmet sürelerinin 4 te üçü  (Altı yılı geçmemek kaydıyla) alınıyor.

3.Madde Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara eski düzenlemede Başbakan izni ve onayı gerekirken yeni düzenleme ile Bakan izni ve onayı getirilmektedir.

4.Madde Kadrosu kaldırılan memurların yeni görevlerine atanana kadar, Devlet Personel Başkanlığı havuzuna alınmaları konusunda bir kanuni düzenleme getiriliyor.

5.Madde Özürlülerin çalışma süreleri hakkında düzenleme yapılmaktadır. Ancak bu madde içerisine; “Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür” diye ucu açık bir ifade yerleştirilmiş.

6.Madde Günün 24 saatinde görev yapan memurların görev şekli ve süreleri konusunda daha önce Devlet Personel Başkanlığında olan yetki kurumlara veriliyor. Hamile ve engelli olanların gece nöbeti ve gece vardiyası yaptırılamayacağı konusunda yasal düzenleme getiriliyor.

7.Madde Doğum yapan annenin vefat etmesi durumunda, vefat eden anne için öngörülen süre kadar babaya ücretli izin verilebilecek. Babalar için 3 Gün olan doğum izni; 10 gün olarak Babalık izni haline getiriliyor. 5 Gün olan evlilik izni 7 güne çıkartılıyor. Daha önce kendisinin ana, baba, eş ve çocukları için 5 gün olan ölüm izni, kayın hısımları da dahil edilerek 7 güne çıkartılıyor. Günde 1,5 saat olan süt izni ilk 6 ay için 3 saat, sonraki 6 ay için 1,5 saat şekline getiriliyor. İzinler esnasında mali ve sosyal haklara dokunulmazlık getiriliyor.(Mevcut düzenlemede özlük hakları korunuyordu)
8.Madde Daha önce 10 yıllık hizmet süresine göre kademeli verilen hastalık izninde hizmet süresine bağlılık kaldırılıyor. Eskiden memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde aylık ve özlük haklarına dokunulmaksızın, üç aya kadar izin hakkı getirilmektedir Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılmaktadır.
9.Madde 8.Madde ile memur yakınlarının hastalığı durumunda verilecek ücretsiz iznin süresi 18 aya kadar uzatılabilmetedir. (Önceki düzenleme iki defa 6 aylık dönemler olmak üzere 12 aydı) Daha önce 12 ay olan ücretsiz doğum izni 24 aya çıkartılıyor. Eşi doğum yapan erkeğe isteği halinde 24 aya kadar ücretsiz izin veriliyor. 3 yaşından küçük evlat edinilmesi durumunda eşlerden birisine 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilmekte, eşlerin ikisi de memur olması durumun izinlerini 24 ayı geçmemek üzere ard arda kullanabilme hakkı getirilmektedir. Yurtdışına görevlendirilen personel eşlerine her yıl yenilenerek 8 yıla kadar verilen izin, defaten 8 yıla kadar verilebilmektedir. 10 Yıllık hizmeti olan memura bir defada kullanmak kaydı ile 6 aya kadar izin verilebilmekte iken yeni düzenleme ile 5 yıllık hizmeti olanlara en fazla iki defada kullanabilmek kaydı ile 1 yıla kadar ücretsiz izin hakkı getirilmektedir.
10.Madde Memurların sicil numaraları TC kimlik numaralarına dönüştürülmektedir.
Özlük dosyaları daha kapsamlı hale getirilmektedir.
11.Madde Takdirnamenin ismi “Başarı belgesi” yapılmaktadır. Kaymakamların takdirname yetkisi kaldırılmaktadır.
3 Defa başarı belgesi alanlara “Üstün Başarı Belgesi” ve en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 200’üne kadar ödül sistemi getirilmektedir.
12.Madde
Disiplin amirinin tarifi yenilenmektedir. Valiler il, kaymakamlar ilçe sınırları dâhilindeki kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatında görev yapan her düzey personelin üst disiplin amiri haline getirilmektedir.
13.Madde Mevcut düzenlemede 125/A ya göre Uyarma cezasını gerektiren; f- Usülsüz şikayette bulunmak, m- Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Mevcut düzenlemede 125/B ye göre Kınama cezasını gerektiren; n-Görev sırasında amirine hal ve hareketleriyle saygısız davranmak, o- Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak,
fiilleri yeni düzenleme ile 125/C maddesine göre “Aylıktan Kesme” cezasını gerektiren fiiller kapsamına alınmaktadır. ayrıca, daha önce ceza kapsamında sayılmayan, “Hizmette gözterdiği yetersizlik sebebiyle kurumların stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açmak” fiili 125/C Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmaktadır. Mevcut düzenlemede 125/B ye göre Kınama cezasını gerektiren;

j) Verilen emirlere itiraz etmek, görevleri tam ve zamanında yapmamak, hizmetin yürütülmesinde ve görevin yerine getirilmesinde kurumlarınca belirlenen usûl ve esaslara uymamak, a) Görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak, l) Kurumların çalışma ortamını ve düzenini bozmak, m) Yetkili olmadığı hâlde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek, g) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak, (İş sahipleri kısmı) h) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak, (İş sahipleri kısmı) Mevcut düzenlemede 125/C ye göre Aylıktan Kesme cezasını gerektiren; e) Görev sırasında amirlerine söz ile saygısızlık etmek, c) Devlete ait resmî belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı özel menfaat sağlamak için kullanmak, fiilleri yeni düzenleme ile 125/D maddesine göre “Kademe İlerlemesinin Durdurulması” cezasını gerektiren fiiller kapsamına alınmaktadır. Ayrıca mevcut düzenlemede duruma göre kademeli olarak Uyarma, Kınama ve Aylıktan kesme cezasını gerektiren 125/A,B C maddelerinin a bentleri birleştirlerek  125/D-r fıkrası ile “Kademe İlerlemesinin Durdurulması” cezasını gerektiren fiiller kapsamına alınmaktadır. Ayrıca mevcut düzenlemede bulunmayan; “f) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,” “l) Bir yıl içinde toplam iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilmiş olmak.” şeklinde iki yeni madde 125/E maddesine ilave edilerek Devlet memurluğundan çıkarılmayı gerektiren fiillerin sayısı arttırılmaktadır”
devam edecek.
 
 
 
14.Madde
Yeni düzenleme ile mevcut duruma ilave olarak Aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenlerin, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine atanamayacakları hakkında düzenleme yapılmaktadır. 15.Madde Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama (Uyarma ve kınama cezaları için daha önce varsa bir üst disiplin amirine, eğer üst disiplin amiri yoksa disiplin kurullarına itiraz yapılıyordu)  ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilmesi hakkında düzenleme yapılmaktadır. 16.Madde Memurların yetiştirilmesi hakkındaki kanun maddesi biraz daha genişletilmektedir. 17.Madde Bu madde ile Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde Kamu Personel Bilgi sistemi oluşturulmaktadır. Bu sisteme bütün kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapılarına ve personeline ilişkin konularda, gerekli gördüğü bilgi ve dokümanlar kaydedilecektir. 18.Madde Bu madde ile geçici görevlendirmeler hakkında düzenlemeler yapılmaktadır.
Mevcut kanuna göre 2 yıl olan geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez şekline getirilmektedir. Kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirme yetkisi alınmaktadır. 19.Madde Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri, Millî Eğitim, Bayındırlık ve İskân, Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile Devlet Su İşleri, Karayolları, Orman, Basın Yayın ve Enformasyon, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor, Maden Tetkik ve Arama genel müdürlükleri, Yükseköğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Özel Çevre Koruma Kurumu başkanlıkları merkez teşkilatında ana hizmet birimlerinde, uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilmesi hakkında düzenleme yapılmaktadır. Uzmalığa alınma şartları belirtilmiştir. Uzmanlık sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününde otuz yaşını doldurmamış olma şartı getirilmektedir. Uzmanlık sınav konuları düzenlenmiştir. Uzman yardımcılarına uzmanlığa geçiş için; en az üç yıl çalışma sonunda uzmanlık tezi, yeterlik sınavı, dil yeterliği şartları getirilmektedir. Bu şartları yerine getiremeyenlerin kurumlarında durumlarına uygun kadrolara atanacakları hüküm altına alınmaktadır. ğ)Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İskan, Sağlık, Ulaştırma ve Haberleşme, Tarım ve Köyişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman başuzmanlarının merkez teşkilatlarında ihdas edilen uzmanlık kadrolarındaki personelin kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılabileceği hüküm altına alınmaktadır. Bu şekilde sözleşmeli istihdam edilen personele haziran ve aralık aylarında bir aylıkları tutarında iki defa ikramiye verilme hakkı getirilmektedir. Bu personelde disiplin cezası alanlara bu ikramiyenin ödenmesi cezanın ağırlığına göre 1 veya iki defa durdurulabilmektedir. 20.Madde Kurumlar arasındaki uzman kadroları arasındaki ücret farklılıklarının kapatılması hakkında düzenlemeler yapılmaktadır. 14 Ocak 2012 tarihine kadar uzmanlıklar arasındaki ücret farkının % 90 ının giderilmesi hedeflenmektedir. Yeni ihdas edilecek uzmanlıklar için toplam 3680 kadro alınmaktadır. Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle,  iptal edilen her bir Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı ve Şube Müdürü kadroları için üçer adet, diğer kadrolardan iptal edilen her dört kadro için birer adet uzman kadrosu ihdas edileceği hüküm altına alınmaktadır. Sicil dosyaları 5 yıl içerisinde hükmünü kaybetmektedir. Öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan son sicil notu olumlu bulunanların derece ilerlemesine kademeli olarak son verilmektedir. son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan bir kademe ilerlemesi uygulamasından yararlanma uygulaması kademeli olarak son verilmektedir. Yapılan düzenlemeler ile igililere geriye dönük olarak herhangi bir şekilde malî ve sosyal hak sağlanamayacağı ve hiçbir şekilde ödeme yapılmayacağı hüküm altına alınmaktadır. 21.Madde Harcırah kanunundan faydalanacak personele YÖK denetçileri ilave edilmektedir. Mesleğe göre kadroya atandıklarında ilave bir derece verilen kadrolara, yeni ihdas edilen uzmanlıklar ilave edilmektedir. Adaylık süresi içinde başarısız olan memurların mevcut düzenlemeye göre; sicil amirinin teklifi ile işine son verilirken yeni düzenlemede bu yetki Disiplin Amirine verilmektedir. Aday memurların iki yıl içinde olumlu sicil alamamaları durumunda sicil amirinin teklifi ile işine son verilirken, yeni düzenlemede adaylık süresi içinde ceza almaları durumunda disiplin amirinin teklifi ile işine son verilmektedir. Yine aday memurların asil memurluğa alınmalarında disiplin cezası almamış olma şartı getirilmektedir. 657 Sayılı DMK nın 109.maddesinden önce gelen 6.Bölümün ismi “Siciller” iken yeni düzenleme ile bu isim “Özlük dosyası” olarak değiştirilmektedir.Bağlı olarak sicil yazan yerler özlük olarak değiştirilmektedir. Uzman kadrolarının ek özel hizmet tazminat oranları % 130 olarak belirlenmektedir. YÖK kanununda bazı değişiklikler yapılmaktadır. Merkezi Denetim Elemanlarına YÖK denetçisi olma hakkı verilmektedir. Ek Madde:1 Sendika üyesi olan kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylıkları ile birlikte ödenmek üzere (540) gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda toplu görüşme ödeneği verilmesi öngörülmektedir. Her üç ayda bir ödenecek olan Toplu Görüşme Ödeneği tutarı 2010 ilk altı aylık rakamlarına göre 0,57383×540= 30,99 TL dir.
Geçici Madde 11 (Maliye Uzmanı ve Defterdarlık Uzmanı tanımları) Maliye Uzmanı: Devlet Bütçe Uzmanı, Mali Suçları Araştırma Uzmanı, Devlet Muhasebe Uzmanı ve Devlet Malları Uzmanı kadrolarında görev yapmakta olanlar olup bunların yardımcıları da Maliye Uzman Yardımcısıdır. Defterdarlık Uzmanı: Muhasebe Uzmanı ve Millî Emlak Uzmanı kadrolarında görev yapmakta olanlar olup bunların yardımcıları da Defterdarlık uzman yardımcısıdır.
 İtfaiyeci kadrolarının hizmet sınıfı, genel idare hizmetleri olarak değiştirilmektedir.
Sözleşmeli personele grevsiz sendika hakkı tanınmaktadır. Hazırlanan tasarı ile yapılması düşünülen değişiklikler yukarda biraz daha anlaşılır olarak izah edilmiştir.
 
  Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri