İlimizde Yüncü Zaza olarak bilinen Abdurrahman Becerikli, yeni evlenen çiftlerin başlıca çeyizi arasında bulunan yünün bu yıl rağbet gördüğünü söyledi. Yüncü Zaza, hayvancılığın gelişmesi halinde yüncülüğün önemli istihdam alanı olacağını belirtti.
Yıllardır ilimizde yüncülük yapan ve halk arasında Yüncü Zaza olarak bilinen Abdurrahman Becerikli düğün sezonunu ile birlikte sektörde hareketliliğin yaşandığını ifade etti. Becerikli özellikle yeni evlenen çiftlerin başlıca çeyiz hazırlıkları arasında bulunan yüncülük sektörünün istihdam alanına dönüşmesi için hayvancılık sektörünün gelişmesi gerektiğini vurguladı.
Yeni evlenen çiftlere yatak yorgan ve yastık yapmak için her ailenin yün aldığını kaydeden Yüncü Zaza, düğün sezonunun başlamasından sonra yüncülük mevsiminin de bir canlandığını ancak ekonomik sıkıntılardan nasiplerini aldıklarını ifade etti. İlçeler başta olmak üzere çevrede birçok bölgeden yün için vatandaşların talebi olduğunu belirten Abdurrahman Becerikli yünleri hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan aldıklarını vurguladı.
Becerikli yıkanmış yünün 6-7 TL arasında alıcı bulduğunu belirtirken, yıkanmamış yünün ise 4 ila 5 TLden satıldığını belirtti. Vatandaşların, yeni evlenen çiftlere yatak yorgan yapmak için yün aldığını kaydeden Becerikli, yüncülüğün tekstil alanında da önemli bir sektör olduğunu bunun yaygınlaşması içinde hayvancılığa gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Yüncülük sektöründeki olumsuz gidişatın, sektöre bağlı kültürü etkilediğini, el sanatlarında soluk yitimine yol açtığını vurgulayan Becerikli, kırsal alandaki işsizlik yoğunluğunda, yüncülüğün gerilemiş olmasının da sebep oluşturduğunu kaydediyor. Hayvancılığın gelişmesi halinde yüncülüğünde gelişeceğini ve istihdam alanı oluşturacağını söyledi.
Becerikli, Koyun yünü üretiminde düşüklük Ülkemizde ve dolayısıyla İlimizde küçükbaş hayvan sayısının azalması ile başlamış olup sektörün el sanatlarında, ev örgülerinde azalmasına yol açmıştır. Muşta yünden başta yatak, yorgan, yastık olmak üzere el örgüsü yün kazak, ihram, çorap, eldiven, kalpak, iç kazak, folklor gibi giysi eşyalarında kullanılıyor. Bu gün itibarıyla bu giysilerimizi daha çok hazır elyaf karışımlarından alarak kullanmaktayız. Eskiye baktığımızda ninelerimiz annelerimiz boş zamanlarında teşi ile yün eğirip çorap, başlık, eldiven, iç kazak örüp soğuk havalara karşın tedbir alırlardı. Bu adet ve el örgü sanatlarının şuan itibariyle yok olduğunu görmekteyiz diye konuştu.
Muş Manşet Gazetesi