Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Çelik vermiş olduğu soru önergesinde bir internet sitesinde yayınlanan haberde Suriyeli çocukların kayıt dışı çalıştırıldıkları iddialarını sordu.
Milletvekili Çelik’in TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesinde şu ifadeler yer aldı; 07- 06- 2016 tarihli DİKEN adlı internet sitesi(http://www.diken.com.tr/suriyedeki-cihatci-gruplarin-uniformalari-antakyada-suriyeli-cocuklara-yaptiriliyor/) haberinde; Antakya ilinde IŞİD, El Nusra, Ahrar-ur Şam gibi Suriyedeki cihatçı grupların giydiği üniformaların Suriyeli çocuklar tarafından kayıt dışı atölyelerde üretildiğine dair bilgiler kamuoyuna yansımıştır. En büyüğü 9 yaşına olan Suriyeli çocukların günde 12 saat çalışma ile yaklaşık 40 lira karşılığında cihatçı örgütlerin kullandığı kamuflajların kesim ve dikimini yaparak aksesuarlarını yerleştirdiği iddia edilmektedir.
Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinin 32. maddesi Taraf devletler, çocuğun ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul eder. şeklindedir.
İş Kanununun 71. maddesinde, çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı düzenlenerek, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ayrıca, aynı yasa, konfeksiyon ve triko imali işlerin de aralarında bulunduğu ağır ve tehlikeli işlerde 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırılması yasaklamıştır.
Bu bağlamda; 1.Türkiyede mülteci çocukların Suriyede faaliyet gösteren terör örgütlerine teçhizat üreten kayıt dışı işletmelerde çalıştırıldığına ilişkin Bakanlığınıza yapılan bir başvuru var mıdır? 2.Bakanlığınız, Antakya Valiliği ve Antakya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nden konuya dair görüşme yapmış mıdır? Bir görüşme yapıldı ise elde edilen bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 3.Bakanlığınızda, İdari sorumluluğu olan yerel kurumlara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma hangi aşamadadır? 4.Bakanlığınız konunun araştırılması için yerinde inceleme yapacak mıdır? İnceleme heyetinde bağımsız heyetler de yer alacak mıdır? 5.Söz konusu iş yerlerinin ruhsat ve imalat izinlerine ilişkin Bakanlığınızca bir inceleme yapılmış mıdır? Herhangi bir inceleme yapıldı ise ruhsatsız iş yeri tespit edilmiş midir? 6.Antakyada ağır ve tehlikeli işler kapsamındaki işlerin yapıldığı söz konusu imalathanelerde çoğunluğu 9 yaşından küçük çocukların çalıştığı iddialarına ilişkin Bakanlığınız bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlattıysa, hangi aşamadır? 7.Çocukların savaşta lojistik güç olarak kullanılması anlamına gelen bu faaliyetin engellenmesi amacıyla Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği nedir? 8.Türkiyede çocuk işçi sayısı kaçtır? Çalışma alanlarına ve cinsiyet ayrımına göre dağılımları nedir? Kaçı Suriye iç savaşından kaçarak Türkiyeye sığınan çocuklardan oluşmaktadır? 9.Türkiyede kayıt dışı çalışan kaç çocuk işçinin olduğu belirlenmiştir? Bu çocuklardan kaçı Suriye iç savaşından kaçarak Türkiyeye sığınan çocuklardan oluşmaktadır? 10.Kayıt dışı çocuk işçi çalıştıran işyerleri ile ilgili Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?
Muş Manşet Gazetesi