İlim Yayma Cemiyeti Muş Şubesi tarafından Modern Dünyada Çocuklarımız ve Müslüman Aile Kalabilmek adlı konferans düzenlendi. Muş Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirilen ve eğitimci yazar Sait Çamlıcanın konuğu olduğu konferansa Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, kamu kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Katılımın yoğun olduğu konferansın açılış konuşmasını yapan MŞÜ Rektörü ve İlim Yayma Cemiyeti Muş Şube Başkanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, cemiyetin toplum yararına faydalı hizmetler yürüttüğünü belirterek, bu tür çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Konferansın konusu ile ilgili konuşan Polat, Kuranı Kerim bir şeye isim koyuyorsa bunun bir anlamı var. Herhangi bir mefhumu kavramsallaştırıyorsa bunun bir anlamı var. İmran ailesi diye bir surenin adını koyuyorsa yani Ali İmran bunun bir anlamı var. Allah katında değeri olmayan hiçbir şeyin bizim açımızdan bir değeri yoktur. Ailemizin Allah katında bir değeri varsa bizim içinde bir değeri vardır. Ama Allah ile savaşan bir ailenin öz kardeşimiz de olsa bizim açımızdan bir değeri yoktur. Kuranı Kerimde Hz. Nuhtan, Hz. Nuhun çocuğundan, Hz. Yakuptan, Hz. Yusuftan bahsedilir. Hz. Yusufun annesinden bahsedilmez. Hz. Musanın annesinden bahsedilir, babasından bahsedilmez. Hz. Lokman ile çocuğu arasındaki hikayeden bahsedilir, annesi ile kızı arasındaki hikayeden bahsedilmez. Bunun esasen tek anlamı Kuranı Kerim için önemli olan tevlit dediğimiz mesajdır. Ümmetin birliği vahdeti dediğimiz mesajı ne ile verebiliyorsa, o Kuran için Allah için İslam için değerlidir. Bunun dışındaki hiçbir şey değerli değildir. Aile de değerli değildir. en kutsal dediğimiz ne ise oda değerli değildir. Ama Allah için değerli olan bir şey dünyanın belki yükte çok ağır olabilir bazı hafif olabilir ama Allah katında böyle bir şeyin değeri, gerçekten bir anlamı varsa Kuranda bunun bir anlamı varsa bizim gözümüzde dünyevi olarak bir değer kazanmıyor. Uhrevi olarak bir değer kazanıyor ve biz bir tercih yapmak durumunda kaldığımız zaman her zaman ahireti tercih ederiz. Kuranda din dünya dengesi hakikaten vardır. Ama bir tercih yapmak zorunda kaldığımızda her zaman ahireti tercih edersiniz. Biz bir tercih yapmak zorunda kaldığımızda her zaman Allahı tercih ederiz dedi.
Polat, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Modern dönemin bugün İslam dünyasının tehdidi dediğimiz zaman aklımıza hemen konvansiyonel silahlar ve savaşlar geliyor. Ama esas büyük tehdit, ailemizi modern dünyanın bizden çalmış olmasıdır. Çocuklarımızın anne babalarıyla geçirdikleri vakitlerden çok daha fazlasını tanımadıkları insanlarla, sanal ortamlarda geçiriyor olmalarıdır. Anne babalarını dinlemeyen çocukların ahlakına en küçük bilgi sahibi olmadığımız, kimliğine dahi sahip olmadığımız sanal insanlarla, sanal kimliklerle irtibatta bulunarak onların sözünü daha çok dinliyor olmalarıdır. Bizim esas problemlerimizden bir tanesi budur. Dolayısıyla hocamız da bu konulara temas edecek. Teşriflerinizden dolayı sizlere teşekkür ederim.
Rektör Prof. Dr. Polatın konuşmasının ardından eğitim yazar Sait Çamlıca konferansa başladı. Çamlıca konferansında İslam dininde aileni önemine dikkat çekerek, günümüz ailelerinin, çocukların yetişmesinde yapmaları gereken konularla ilgili bilgi verdi.
Muş Manşet Gazetesi