Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, yeni teşvik paketinin açıklamasından sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Nisan ayında Muş’ta bir toplantı düzenlemeyi planladığını söyledi.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, yeni paketi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Sinecem “Yapılan bu çalışma sonucunda inanıyoruz ki bölgemiz ve ilimiz bir kalkınma hamlesi içerisine girecektir”dedi.
Yeni teşvik paketinde Türkiye’nin 6 bölgeye ayrıldığını ve her bölgedeki yatırımların desteklendiğine dikkat çeken Sinecem, organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların 6. bölgeden faydalanıyor olmasının büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.
2009 yılından teşvik yasasının Muş’a faydalı olmadığını, bu yasanın çok olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini ifade eden Sinecem, “Yapılan bu çalışma sonucunda inanıyoruz ki bölgemiz ve ilimiz bir kalkınma hamlesi içerisine girecektir. 2009 yılında çıkarılan teşvik yasasını eleştirmiş, bölgeler arasındaki farklılıkların giderilmesi için bölgemize has yeni bir teşvik sistemi çıkarılması gerektiğini savunmuştuk. 2009 yılında çıkan yasanın bölgemize ve ilimize çok bir faydası olmadı.”dedi.
Bu yasa ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yatırım yapmanın çok uygun koşullara bağlanacağını dile getiren Sinecem, “Hükümetin ekonomik alanda olduğu gibi siyasi alanda da yapmış olduğu atılımlar ile bölgemizde ve ilimizde yeni çıkan teşvik yasası ile büyük gelişmeler olacağına inanıyorum. Yeni teşvik paketi bölgeler arasında ki farklılıkları gidermek ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yatırım yapılması için çok uygun bir yasadır. Ancak yinede bazı çekinmelerimiz var. Yapılacak olan yatırımlar için verilen teşviklerden önce bölgede alt yapının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bölge illerinin yapısına göre ekonomik yatırımlara destek verilmesinden yanayız. Örneğin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir il olduğumuz için ilimizde tarım sanayisinin geliştirilmesinden yanayız. 009 yılında çıkarılan teşvik paketi bölgemiz ve ilimiz için ayrıcalık tanımazken ilimizde 2009 yılından beri ihracat yapılmaya başlanmıştır. Biz bu teşvik paketi ile ihracat rakamlarımızı yüzde 500’lere kadar arttırmayı düşünüyoruz. İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 vizyonu ile Muş’un ihracatı bugünün rakamlarına göre yüzde binlere kadar ulaşacaktır. Geçen ay Muş’un ihracatı 135 milyar dolarken ithalatımız ise 220 milyar dolardı. İşte bu paket ile ithal ettiğimiz ürünler Muş’ta üretilirse ithalat rakamlarımız düşüp ihracat rakamlarımız artış gösterecektir. Biz bu teşvik paketinin başta ülkemiz olmak üzere bölgemiz ve ilimiz için çok önemli bir yasa olduğuna inanıyoruz.”diye konuştu.
Ekonomi Bakanı hemşerimiz Zafer Çağlayan’ın Nisan ayında Muş’ta bir toplantı düzenlemeyi planladığını ifade eden Sinecem, “Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan Nisan ayının sonlarına doğru Muş’ta bölge illerini kapsayan bir toplantı düzenleyeceklerini bizlere bildirdi. İlimizde yapılacak olan bölge toplantısında olumlu sonuçlar çıkacağını ümit ediyoruz. Biz daha önce 5. bölgede olmak istemiştik. Ancak teşvik paketi ile 6. bölgede yer aldık. Yanı yasada bizi çok umutlandırdı. Sayın başbakanımız daha olumlu gelişmeler yaşanması ve ciddi adımlar atılması için 6. bölge oluşturdu ve Muş’u da bölge içerisine koydu. 6. bölgede yer almamız Doğu Anadolu Bölgesi ve Muş için olumlu bir gelişmedir. 6. bölgeye diğer bölgelere göre daha büyük avantajlar tanınmıştır. İnşallah bölgemiz ve ilimiz bundan sonra daha büyük adımlarla gelişme kaydedecektir.”diye konuştu.
Muş`un Sesi Gazetesi