Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de son 5 yılda önemli ekonomik kazanım elde edildiğini, 27 yıllık sanayici olarak bunu fiilen yaşadığını belirterek, “Ekonomik gelişmeleri gazeteden, dergilerden öğrenmedim. Fiilen yaşamış biri olarak gelişmeleri çok iyi biliyorum” dedi.
Muş Valiliği ile Muş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen Muş İli Genişletilmiş İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Muş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik alanda yaşanan gelişme ve geleceğe yönelik çabalar konusunda bilgiler verdi. Özel sektörün gelişmede önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “Öyle bir çalışma yapalım ki bugüne kadar bize anlatılan masalların yerine, kendi hikayemizi yazmanın zamanı geldi ve dünyaya Türk mucizesini gösterecek bir mucizeyi hep beraber yazmak istiyoruz. Sizlerin içinden çıkmış biri olarak ve mensubu olmuş olduğum, şeref duyduğum Muş’ta böyle bir toplantı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan şeref duyuyorum. Bakanlık görevine geldikten sonra özellikle Türkiye’nin elde etmiş olduğu sosyal ve ekonomik kazanımları bu dönemde de devam ettirmek için birlikte çalışacağız. Bu dönemde de geçmiş dönemde elde edilen başarıların devamını sürdüreceğiz.
Bugünkü toplantının asıl amacı Muş’un emarını çekmektir. Yapacağımız çalışma ile Muş’a neler yapılabileceği, önümüzdeki dönemde ticarette, sanayide, turizmde hangi konularda öncelik arz edeceği konusunda toplantı yapıyoruz. İnşallah 81 ili bütün arkadaşlarımla beraber gezeceğiz. Bugün burada yapacağımız toplantıda, bu dönemde yaptığımız teşvik sisteminin özellikle ön sinyallerini alacağız, Muş’a nasıl teşvik vereceğimizi görüşeceğiz” dedi.
Türkiye’de son 5 yılda önemli ekonomik kazanım elde edildiğini, 27 yıl sanayici olarak bunu fiilen bizzat yaşadığını anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
“Bunu zaten fiilen yaşamış biri olarak ekonomik gelişmeleri gazeteden, dergilerden öğrenmedim. Fiilen yaşamış biri olarak gelişmeleri çok iyi biliyorum. 5 yıl önce 230 milyar dolar olan gayri safi milli hasıla, şimdi 659 milyar dolar oldu. Bu rakamla Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisidir. Kişi başına düşen milli gelir artmıştır. 5 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, Nisan ayı sonu itibariyle 117,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Bunların çoğu sanayi ürünleridir. Türkiye dünyadaki bin aracın 15’ini üretiyor. Avrupa’da otobüs üretiminde birinci, hafif ticari araç üretiminde üst sıralardayız. Çimento üretiminde Avrupa üçüncüsü, ihracatta dünya ikincisi, Avrupa birincisidir. Türk firmaları uluslararası firmaların üyesi olmaya, uluslararası firmaları satın almaya başlamıştır. Ekonomik refahın en büyük göstergesi yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesidir. Yabancı sermaye önceleri Türkiye’ye gelmez iken, AK Parti hükümetiyle birlikte bir yılda Türkiye’ye gelen yabancı sermaye 70 milyar dolardır. Bu, Türkiye’nin ekonomik istikrarının çok önemli göstergesidir. Bu da insanların yaşam kalitesini ciddi oranda arttırmıştır. Bunlar siyasi istikrarın ve beraberinde getirmiş olduğu ekonomik istikrar ve Türkiye’nin güveninin artmasıdır. Bunlar bize yetmez. 5 yıl önce Türkiye dünyanın 27. ülkesi idi. Bizim ideallerimiz var ve her tarafıyla topyekun zenginliğe kavuşmasını istiyoruz. İnşallah cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefindeyiz. Bunu yaparken siyasi istikrar gerekir. Eğer Türkiye’de bu ihracat rakamları artmışsa tamamıyla özel sektörün de faktörü çok fazladır. Özel sektöre hükümetim adına teşekkür ediyorum. Bu başarıdan kendisine pay çıkaracak olan sizlersiniz. Öyle bir çalışma yapalım ki bugüne kadar bize anlatılan masalların yerine, kendi hikayemizi yazmanın zamanı geldi. Dünyaya Türk mucizesini gösterecek bir mucizeyi hep beraber yazmak istiyoruz.” Konuşmasında kente “Muş” türküsünün sözlerini değiştirmeye geldiklerini belirten Çağlayan, türküde yer alan “Giden gelmiyor acep ne iştir” sözlerini “Burası Muş’tur havası hoştur, gidenler geliyor, inşallah gerisi çok hoştur” diye değiştirdi.
Toplantıya Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Kalsın, TASEV Başkanı Yalçın Egemen, İSİDEF Başkanı Özcan Ay, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Rıza Aslan, TÜGİK Başkanı Hazım Sesli, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Dişli, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile çok sayıda iş adamı ve Muşlu esnaf katıldı.