Skip to main content

Başbakanın freni boşalmış

Muş Haber Fotoğrafı

Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında bugün saat 12.00’de karayolu ile Diyarbakır’dan Muş’a gelen HDP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Özel İdare İşhanı önünde vatandaşlara seslendi.

Parti otobüsü üzerinde halka hitap eden Demirtaş’a HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Parti Meclisi Üyesi Nimet Sezgin ve HDP il yöneticileri eşlik etti.

Seçim çalışmasını Muş halkına emanet edip gideceğini söyleyen Demirtaş, Bizler yıllardır sürdürdüğümüz demokrasi, özgürlük, adalet, barış mücadelesinde gerçekten önemli, kritik bir aşamaya geldik. Şimdi artık bütün Türkiye halklarının önünde, Türk halkının, Kürt halkının, sünnisinin, alevisinin önünde güçlü bir seçenek var. Bizim asıl ihtiyacımız, Türkiye’de yeni bir otoriter lider yaratmak değildir. Bizim asıl demokrasiye, özgürlüğe ihtiyacımız var. Yani topraklarımızda özgürce insan gibi yaşamaya ihtiyacımız var. Bizi yönetecek her kim olursa, ister Başbakan, ister Cumhurbaşkanı olsun, bu halkın bütün duygularını, ihtiyaçlarını, kimliklerini kucaklayacak bir cumhurbaşkanı olsun. Öyle bir yönetici oraya gönderelim ki, işsizin, fakirin, emekçinin halinden anlayan bir cumhurbaşkanı olsun. Bakın ben özellikle AKP’ye oy vermiş, gönül vermiş kardeşlerime seslenmek istiyorum. Gerçekten de Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyorsa AKP’liler, onun başına, onu frenleyecek, denetleyecek birini seçmeleri lazım. Dolayısıyla AKP’lilerin bana oy vermesi lazım. Her AKP’li de eminim şunu düşünüyor. Başbakanın freni boşalmış, yokuş aşağı frensiz bir şekilde gidiyor. Biri onun frenine basmazsa duvara toslayacak. Tarih karşısında önümüze çıkan bu fırsatı doğru ve iyi değerlendirmek için Muş halkı birlik halinde hareket edecek. Bizler cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yani 90 küsür yıl sonra, ilk defa kendi kimliğimizle cumhurbaşkanlığına adayız. Halkımızın mücadelesiyle, bütün Türkiye halklarına kardeşlik, barış, dostluk elimizi uzatıyoruz diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında Muş’a gelen Selahattin Demirtaş, Özel İdare İşhanı önünde halka hitap ettikten sonra Muş Grand Otel’de STK temsilcileri ile bir araya geldi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş Danış ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın da eşlik ettiği Demirtaş, seçilen adayın halktan yana olması belirterek, Bazıları sadece Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olmasın kim olursa olsun diye aday çıkarmış olabilir. Bizim derdimiz bu kadar basit değil. Bir cumhurbaşkanı seçiyoruz ama halktan yana olması, adil olması, eşitlikçi olması lazım. Bütün kimliklere, inançlara saygı duyması lazım. Yoksulun, fakirin derdinden anlaması lazım. Cumhur halk demek, halk kendi başkanını seçecekse kendisi gibi olanı seçmeli. Başbakan halktan uzak, genelkurmay başkanı halktan uzak, hükümet halktan uzak, bürokrasi halktan uzak, devlet halktan uzak, halk altta devlet her zaman üste konumlandırılmış.

Bugüne kadar devletten korkmadan yaşadığınız bir gün, bir saat olmuş mudur? İnsan kendi devletinden korkar mı? Ama 90 yıldır devlet bizi korkutmuş. Devletin en küçük memuru bile, korkutmak üzere inşa edilmiş bir sistem üzerinde duruyor. Bu devlet adil, insan onurunu büyütmek için kurgulanmış bir devlet değil, her dakikamız bu devletten azar işitmek, fırça yemek, ceza yemekle geçiyor. Devlet bunun için kurulmuş bir mekanizma değil ki. Devlet insanın kuludur, kölesidir, hizmetkarıdır. Devlet vatandaşından korkmalı. Vatandaşından, halkından korkmayan devlet otoriter, totaliter, diktatör devlettir, asla demokratik devlet olamaz. Bunu değiştirmediğiniz müddetçe devletin halkın üzerindeki yönetme baskısı devam eder. İşte mücadele ediyoruz. Sokaklarda, alanlarda, sivil toplum kuruluşlarında, vakıflarda mücadele ediyoruz. Şimdi bu devletin bir numaralı kişisini seçeceğiz, cumhurbaşkanını seçeceğiz. Yıllardır bizi korkutan, her gece televizyondan bizi azarlayan devletin başına bir numaralı kişiyi seçeceğiz. Bu parti seçimi değil, kişi meselesi değil, bu devlet bize saygı duysun istiyorsak, başörtülü hakarete uğradığında cumhurbaşkanı onun yanında olsun istiyorsaK, işçi, köylü, emekçi, zulüm gördüğünde, başkanı yanında olsun diyorsak halkın içinden birini seçmemiz lazım.dedi.

Devletin her zaman güçlüleri korumak üzerine şekillendiğini ifade eden Demirtaş, Soma’da 301 fakir işçi yerine zenginler ölse ne olurdu?diye sordu. Roboski’de ölenlerin yerine zenginler ölse hükümet istifa etmek zorunda kalırdıdiyen Demirtaş, Bakın 301 işçi Somada katledildi. 301 az bir rakam değil, bir mahallenin, bir sokağın nüfusudur. Devletin sahipleri, bu işin fıtratında var dediler, abartmaya büyütmeye gerek yok, dediler. Orada 301 tane dünyanın en zengin patronu ölseydi, 301 tane milyarder, tanınmış zengin Somada ölseydi, ne olurdu? Yer yerinden oynardı, hükümetler istifa ederdi, dünya çalkalanırdı. Herkes cebindeki paraya göre mi kıymetlidir? 301 zengin ölseydi başbakan fıtratında var der miydi? Roboskide 34 tane Kürt, gariban öldürüldü. Orada 34 tane Kürt değil de milyarderler, savaş uçağıyla öldürülseydi başbakan ertesi gün Genelkurmay Başkanını tebrik eder miydi?diye konuştu.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: Bizler uzun yıllar birlikte halkaların kardeşliği, Türkiye’nin birliği içinde Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ettiysek Cumhurbaşkanı seçiminde de bu fırsatı iyi kullanmalıyız.

İnsanlar kulak kabartıp bizi dinliyor. Bu kadar fedakar halkın içinden çıkmış hakiki bir halk adayı acaba ne yapacak diye herkes bizi izliyor. Diğerlerinde umut yok gözlerinde fer yok. Yalandan başka hiçbir şeyleri yok. Malvarlığını açıklamış, o da yalan. YSK’ya verdiği beyan yalan. YSK’dan karar alması lazım. Sadece çocuklarımızın ve eşimizin değil, 7 sülalemizin mal varlığı açıklansın dedik. Bütün mal varlığı başkasının adına. Malvarlığı açıklansa kimse ona oy vermez. Komşusu aç iken tok yatan bizden değil diyor, dinimiz. Senin halkın sokaktan çöpten ekmek toplayacak hale gelecek açlık sınırı asgari ücret açlık sınırının altında olacak, karnını doyup doymayacağız belli değil, gelip sana oy verecek. Sen Müslümansın diye o verecek sen de Karun kadar zengin olacaksın, alın teriyle ticaret yapsan yine saygı duyarım. Fakat sen başbakansın, 12 yıldır başbakansın, senin ticaret yapmaman lazım. Senin halkın parası üzerine herkesten daha titiz olman lazım. Çocuklarının malını mülkünü açıklasın. Kızının, damadının oğlunun üstüne ne var? Her şeyi açıklasın. Müslümanlık böyle midir? Hz peygamber rahmet ettiğinde miras olarak torunlarına ne bıraktı? Bütün Arabistan’ı alabilirdi istese, kendi malı yapabilirdi, fakat geriye mal mülk bırakmadan gitti. Din budur dedi, ben Allahın bana sizlere tebliğ etmem için gönderdiği budur, dedi. Hangi din, hırsızlığı cevaz vermiş. Müslüman’dır diye insanlar oy veriyor. İmanını sorgulamıyoruz, ama dürüstlüğünü sorgulama hakkımız vardır. Halın başkanı olacaksın, başbakandın, yine önemli bir mevki ama 76 milyonun başkanı olacaksın, biz senin malvarlığını daha bilmiyoruz.

Valiler tek tek işadamlarını çağırıyorlar, her ilde yapıyorlar, Tayyip Erdoğan’ın hesabına para yatırın diyorlar. Bir kol saatini satsanız 10 tane seçim yürütürsünüz. Tek bir kol saati, bütünü seçim kampanyasını yürütebilirler.diyen Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: Seçim kampanyası parasını nereye harcıyor. Mitingleri valiler yapıyor, uçak helikopter, devletin, milletin yatırdığı para nereye gidiyor. Bunları konuşmadan bunları anlatmadan ilkesizce ahlaksız bir seçim kampanyası yürütmeyeceğiz. Seçimi kaybetsek de insanlığımızı kaybetmeyelim. Biz bu ilkelerimizin arkasında duralım. İlkelerimizin arkasında dimdik duralım adalet eşitlik barış kardeşlik, emekten yoksuldan yana bütün inançları kucaklayan dürüst, şeffaf bütün bunlar ilkelerimizdir. Bunlar bize seçim kaybettirecekse biz yine de vazgeçemeyeceğiz. İnsanlar seçecekleri başkanlarına bakarken gurur duymalıdır, utanç değil. Birinin başkanı kimse, halk da odur. Ahlaksızlığı meşrulaştırmamamız lazım. Destek vererek oy vererek güç vererek ödüllendirmemeliyiz. Yozlaşan, çürüyen toplum haline gelmememiz lazım. Bunu yapamazsak toplum olarak çürümeye doğru gideriz. O yüzden mesele cumhurbaşkanı, bir kişi mevzusu değil. Biz bunların hepsiniz sorgulayacağız.

Türk, Kürt kardeştir diyorlardı, yalan söylüyorlardı. Kürt köleydi devlet egemendi. Şimdi kardeş olsun istiyoruz. Eşitliğin olmadığı yerde kardeşlik olmaz.

Demirtaş, daha sonra Muş’tan karayolu ile Bitlis’e geçti.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri