Memur Sen, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme taleplerini açıkladı. Asya yaptığı açıklamada: “Öncelikle konfederasyonların üye sayıları ile toplu sözleşme masasının dağılımı noktasında kısa bilgi vereceğim. 6 Temmuz 2013 sayılı Resmi Gazete’ye göre, Memur-Sen’in üye sayısı 707 bin 652, Kamu Sen’in üye sayısı 444 bin 935, KESK’in üye sayısı ise 237 bin 180’dir.
Bu rakamları, analiz ettiğimizde ortaya çıkan tablo, hem oransal olarak hem sayısal olarak Kamu Sen ile KESK’in üye sayısı toplamı Memur-Sen’in üye sayısının gerisinde kalıyor. 11 hizmet kolunun 10’unda Memur-Sen’in, sadece bir hizmet kolunda KESK’in yetkili olması da imza ve itiraz yetkisinin neredeyse tek başına Memur-Sen ve bağlı sendikalarına ait olduğunun kanıtıdır. Kamu Sen’in toplu sözleşme masasında yetkili sendikasının kalmamış olması, söz konusu konfederasyonun toplu sözleşme masasındaki varlığını tartışmalı hale getirmiştir. Hem yetkili sendika sayısı hem üye sayısı ve oransal büyüklük açısından Memur-Sen’in açık ara önde olması dolayısıyla Kamu Sen’in toplu sözleşme masasındaki varlığı kanuni olabilir ancak meşruiyet zemini yoktur, hukuki değildir. Başka bir söyleyişle toplu sözleşme masasında KESK’in varlığı sembolik, Kamu-Sen’in konumu seyirciliktir. Sendikal mücadelemiz ve uygulamalarımızla bir aylık toplu sözleşme sürecini bir yıla yaymış bulunuyoruz. İncelendiğinde ve izlendiğinde görülecektir ki, yılın her döneminde kamu görevlileriyle ilgili önemli kazanımlar üretmeye devam ediyoruz.
En son Torba Kanun ile 100 bin sözleşmeli personelin kadroya geçmesini sağlattık. Toplu sözleşme taleplerimizin mali bölümüne geçmeden önce özgürlüklerle ilgili taleplerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Memur-Sen olarak, demokrasi ile mali hakların paralel gittiğini düşünüyoruz. Bir ülkenin demokrasisi derinleştikçe ve özgürlük alanları genişledikçe sendikal hakları, sosyal güvenlik hakları, ücret hakları da aynı ölçüde artmakta ve gelişmektedir.
Bu çerçevede, ülkemizde düşünce ve kanaat hürriyetinin, düşünceyi açıklama özgürlüğünün, din ve vicdan hürriyeti ile ibadet hürriyetinin toplumun tamamını kapsayacak şekilde genişlemesi için çalışmalar yürüttük, yürütüyoruz. Yine Kamu görevlilerinin siyaset, çalışma, örgütlenme ile toplantı ve gösteri haklarının önünde bulunan engellerin kaldırılması için mücadele ediyoruz.
Bu çerçevede, kamu görevlilerinin geneliyle ilgili siyaset yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz. Kadınların, seçilme/seçme, eğitim ve çalışma haklarına yönelik yasaklara son verilmesini istiyoruz. Bunun için fiilen kaldırdığımız ucube 82 model anti demokratik Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin hukuken de kaldırılarak darbe ve vesayet çöplüğüne atılmasını bekliyoruz. Örgütlenmeye yönelik sınırlamaların kaldırılmasını, emeklilere, polislere, hakim ve savcılara sendika hakkı verilmesini, kamu görevlilerine savunma hakkı kapsamında grev hakkının tanınmasını istiyoruz. Toplu sözleşme taleplerimizi, içinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal gerçekler yanında toplu sözleşmenin iki yıllık olmasını dikkate alarak belirledik. Belirlediğimiz bu rakamları şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum; Memur-Sen Konfederasyonu’nun 2014-2015 Yıllarını Kapsayan Sözleşme Taleplerinden Bazıları Şunlar;
Muş Ovası Gazetesi