Muş’ta havaların iyice soğumaya başladığı son zamanlarda aktarların işlerinde artış oldu. Geçtiğimiz haftayı kar yağışıyla geçiren ilimizde kar yağışının ardından havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte bitkisel ürünlere de rağbet arttı.
Şiddetli soğuklarda hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar şifalı bitkilere yönelmesi ise en çok aktarları sevindiriyor. Kış hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşların aktarlara akın ettiğini ifade eden aktar Melik Bingöl, kış hastalıklarına yakalanan vatandaşların en fazla adaçayı, ıhlamur, zencefil ve havlıcana ilgi gösterdiklerini söyledi. Son günlerde işlerinde bir artışın olduğunu kaydeden Bingöl, tam 27 yıldır aktar işiyle uğraştığını belirtti. Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini iyi bilinmesini söyleyen Bingöl, Son bir hafta içerisinde satışlarının 5 kat arttığını ifade etti. Günde en az 40 ila 50 müşterisinin soğuk algınlığına yönelik bitkisel ürünler satın aldığını vurgulayan Bingöl, ayrıca kendisine gelen müşterilerini hastaneye de yönlendirdiğini söyledi. Şifa bulmak isteyenlerin yanı sıra hasta olmamak için karışım alanlar da bulunduğunu ifade eden Bingöl, satışlardan memnun olduğunu ve bitkisel ürünlerin işi bilenler tavsiyesinde kullanılması gerektiğini söyledi. Müşterilerin genellikle şifalı bitkileri alternatif tıp olarak gördüğünü kaydeden Bingöl, soğuk algınlığı bulunan vatandaşların ilk olarak doktora gitmesi gerektiğini kaydederek, şunları dile getirdi: Son günlerde bölgemizde ve ilimizde etkili olan kar ve dondurucu soğuk havalar nedeniyle vatandaşlar aktarlara koştu. Bizde her türlü doğal bitki ürünleri bulunmakta. Son bir haftadır işlerimizde epey bir artış oldu. Vatandaşlar doktora gitmektense bizlere geliyor. Bizlerde gelen müşterilerimize istedikleri doğal ürünleri veriyoruz. En çok adaçayı, ıhlamur, zencefil ve havlıcan ile diğer ürünlere rağbet var. Çünkü bunlar soğuk havada insanın direncini arttırır. Daha önceleri İstanbul da bu işi yapıyordum, son birkaç yıldır Muş Ceylan Avmde bu işi yapıyorum. Bu işe yaklaşık 27 yılımı verdim. Soğuk algınlığa ve diğer hastalıklara yakalanan vatandaşlarımızı doğal bitki ürünlerini satan yerlerde ürünlerini almalarını tavsiye ediyorum. Piyasada bu işli tezgahlarda yapanlarda var. Bu bağlamda vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyorum. Çünkü tıbbi ilaçlar ve şifalı bitkiler birbirini bütünleyen alanlardır dedi.
Soğuk hava nedeniyle rahatsızlanan müşterileri için özel karışımlar hazırladıklarını kaydeden Bingöl, bugünlerde adaçayı, zencefil ve ıhlamurun yanı sıra özellikle toz keten tohumunun çok satıldığını söyledi. 7’den 77’ye her kesimden müşterisi bulunduğunu, astım, bronşit gibi hastalar için de özel bir tarifi olduğunu belirten Bingöl: Zencefil, havlican, toz keten tohumu ve damla sakızını macun haline getiriyoruz. Bu karışım astım ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Bu ürünlerin yan etkisinin olmaması da vatandaşlar için ayrı bir avantaj. Bu şifalı bitkiler potasyum bakımından zengindir. Böylece bir yandan hastayı sıcak tutarken, diğer yandan da gereken vitaminleri sağlar diye konuştu.
Soğuk algınlığına yakalandığı için aktardan bitki çayı alan Ferit Sabak, uzun yıllar boyunca kış hastalıklarından adaçayı ve ıhlamur gibi bitkisel çaylarla kurtulduğunu dile getirdi. Öte yandan Sabak, şifalı bitkileri büyük bir nimet olarak gördüklerini söyledi. Sabak: Her yıl aktarlarda şifalı doğal ürünleri alıyorum ve faydasını da görüyorum. Şu son günlerde yağan kar ve ardından başlayan soğuk havalar bizleri zor durumda bıraktı. Doktora gittiğimde bana antibiyotik veriyor. Bende bunları kullanmak yerine aktarlarda satılan doğal bitki ürünleri almayı tercih ettim. Şuan soğuk algınlığa iyi gelen adaçayı, ıhlamur aldım ifadelerini kullandı.
Muş Manşet Gazetesi