Skip to main content

87 rektör İsrail’i kınadı

Muş Haber Fotoğrafı

Aralarında Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç’ın da yer aldığı 87 üniversite rektörü İsrail’in Gazze halkına karşı başlattığı katliama karşı bir bildiri yayımladı. Gazze’de bir insanlık dramı yaşandığına ve dünyanın bu katliama karşı kör ve sağır kaldığına dikkat çeken rektörler zalime ve zulme göz yuman herkesin bu vahşetin birer paydaşı olduğunu belirttiler.

Bütün dünyanın, özellikle de İslam dünyasının, Müslümanları ve İslami değerleri hedef alan İsrail yönetimine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde, ortak bir tavır ve duruş sergilemek zorunda olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda, İsrail yönetiminin, bu hain saldırılarla hiçbir sonuca ulaşamayacağı ancak insanlık bu zulme sessiz kaldıkça ve göz yumdukça, hayatını kaybeden çocukların hikayelerinin daha çok dinleneceği belirtildi.

Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

İşgalci İsrail yönetiminin, 8 Temmuzda Gazze Şeridine yönelik başlatmış olduğu hava ve devamında kara saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Aralarında masum çocuk ve kadınların da bulunduğu 350′den fazla sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı, uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı saldırıları nefretle telin ediyoruz.

İşgalci İsrail yönetiminin bu saldırısı ilk değildir ve uluslararası hukukun açıkça bir kez daha ihlalidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ABD, AB ve Arap yönetimlerinin önemli bir kısmının bu süreçteki açık destekleri, İsrailin daha da saldırganlaşmasının temel nedenidir. Uluslararası toplum, İsrailin insanlık ve savaş suçu olan bu politikalarına göz yummaktadır. Oysa bölgesel ve uluslararası aktörlerin; işgalci İsrail yönetimine karşı açık tavır alarak, sonuç odaklı baskı politikaları uygulamaları beklenmektedir. Ayrıca uluslararası nizamı koruma misyonu olan, ancak bu konuda başarısızlığı birçok kez teyit edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, bu saldırılardan dolayı İsraili kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesi ve uygulamaya koyması uluslararası kamuoyunca beklenmektedir. Birleşmiş Milletlerin; İsrail yönetimi aleyhine onlarca kararı olmasına rağmen BM kararlarını uygulamayan İsrail yönetimine hiçbir yaptırım uygulamaması ise son derece düşündürücüdür.

DESTEK VE YARDIM KAMPANYALARI BAŞLATACAĞIZ

Gazzedeki zulme karşı ulusal ve uluslararası platformda kamuoyu oluşturma konusunda her türlü sorumluluğun alınacağı ifade edilen deklarasyonda, Gazze için tüm üniversitelerde destek ve yardım kampanyaları başlatacağı bildirildi.

Gazzede hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlar için İsrail yönetiminin tazminat ödemesi için tüm hukuki yolların kullanacağı belirtilen deklarasyonda, katliam emrini veren ve uygulayanların, uluslararası hukuk nezdinde hesap vermelerinin ve cezalandırılmalarının takipçisi olunacağı aktarıldı.

-Katliamı kınamayan İsraildeki üniversitelerle akademik ilişkiler sonlandırılacak

Gazzeye yönelik hukuksuz abluka ve işgalin kaldırılması için uluslararası kamuoyunun harekete geçirileceği vurgulanan deklarasyonda, başkenti Kudüs olan Bağımsız Filistin Devleti kurulması talebinin desteklendiği ifade edildi. Deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

Türkiye üniversiteleri rektörleri olarak, Gazzedeki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail yönetiminin katliamını kınamayan İsraildeki üniversitelerle her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerin sonlandıracağımızı,

-İsrail yönetiminin katliamına karşı tepki koyan, sesini yükselten, protesto eden İsrail Üniversiteleri ve Musevi Bilim insanlarıyla ise her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizin devam ettirilmesi, katliamı sonlandırma ve barış için yapılacak her türlü girişimi destekleyeceğimizi,

-Kendileri; ülkelerinin dışında barış ve huzur içinde yaşarken, kendi vatanlarında acı çeken ve hayatını kaybeden Filistinli mazlumlar için, İsrail yönetimine tepki koyan Musevi cemaatlerine ve vatandaşlarına her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna deklare ederiz.

Deklarasyonda, saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara acil şifalar dilendi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri