30 Martta yapılan yerel seçimlerden sonra görev gelen Belediye Başkanı Feyat Asya, 7 aylık görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yörem Kahvaltı Salonundan düzenlenen basın toplantısına Muşta görev yapan yerel ve yaygın basın mensupları katıldı.
Birlikte yönetim anlayışını esas alarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Asya, Şehrimizde yaşanan su sıkıntısının giderilmesi için ilk olarak kendi imkanlarımız ile bazı çalışmalar yapıp, bu çalışmalarımızı siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu çalışmalarımız ile şehrimizin su sıkıntısını giderememekle birlikte ilgili bakanlıklar ile görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sonucunda Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından şehrimizin su sıkıntısının giderilmesi noktasında çalışmalar başlatıldı. Önceki gün sayın bakanımızın ilimize gönderdiği heyet Alparslan I ve IIde incelemelerde bulunmaya başladılar dedi.
Mevcut su şebekesinin 30 yıl önce döşendiğini hatırlatan Asya, Şehir şebeke uzunluğunun 120 kmdir. 27 Adet sondaj mevcuttur. Dağda 4 Adet kaynak mevcuttur. Nüfusun %70i sondajlardan, % 30u ise kaynaklardan su temin edilmektedir. Şehir şebekesini gösteren plan ve proje bulunmamaktadır. Sondaj ve kaynaklardan ortalama saniyede 300 litre su temin edilmektedir. Bilinçsiz kullanım ve kaçak kullanımlardan dolayı şehrimizin mevcut nüfusuna (85 bin) kişi saniyede 200 litre yetmektedir.
Kanalizasyon şebekemiz 1984 yılında İller Bankası tarafından döşenmiştir. Şehir şebeke uzunluğu 110 km dir. Şehrimizin % 80ni kanalizasyon şebeke hattı mevcuttur. % 20 ise fosseptik ve dere kenarlarına aktarılmaktadır. Mevcut kanalizasyon şebeke hattı günümüz ihtiyaçlarına cevap vermemektedir diye konuştu.
İmar planının geçen yıl Mayısta onaylandığını belirten Asya, İmar alanımız 1450 hektar. Mücavir ve idari alanımız 4000 hektardır. İmar işlerinde, adres, numaratoj, planlama harita bölümü,yapı denetim ve yapı kaçak birimi, Proje ve Ruhsat birimi olmak üzere 4 adet birimden oluşturmaktadır. Birimiz 11 adet teknik elemandan oluşmaktadır dedi.
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan çalışmaların devam ettiğini ifade eden Asya, Belediye Başkanı olduğumuzda Kale Mahallesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmasının hız kazanması için ilimiz milletvekilleri ile birlikte ilgili bakanlıklar ve TOKİ Başkanı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Kale Mahallesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmasının İhale aşamasını hızlandırıp, vatandaşlarımızın mağdur olmaması, ilimizin mimarı yapısının bozulması ve ihale tarihinin öne alınması adına çalışmalar yaptık. Girişimlerimiz sonucu TOKİ tarafından proje kapsamında 715 adet konut, 1 adet cami, 115 adet ticari birim ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapım işi ihalesi 8 Eylülde gerçekleştirildi. TOKİ ile ilgili firma arasında sözleşmeler imzalandı. Çalışmalar en kısa süre içerisinde başlayacaktır diye konuştu.
Asya, Modern sebze hali ve hayvan pazarı inşaatımızda başlattığımız çalışmalar devam etmekle birlikte yeni terminal binası yapmak için de çalışmalarımız devam ediyor. İlimizin bu anlamda eksiklerini tamamlamak için hükümetimizden de destek alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şehrimizin bazı bölgelerinde başlattığımız kaldırım, park bahçe, çevre düzenlemesi gibi çalışmalar aralıksız olarak sürerken, Fen İşleri Müdürlüğümüz bu anlamda ihtiyaç önceliğine göre hareket ederek, çalışmalara devam ediyor dedi.
Belediyede altyapı ve üstyapı projelerinin çok büyük bütçeli yatırım projeler olduğunu, bu nedenle finansmanın sağlanmasının özel bir çaba istediğini son 3 aydır bu alanlarda çaba sarf ettiklerini belirten Asya daha sonra şunları söyledi:
1. Su ve Kanalizasyon Şebeklerinin Yenilenmesi ve Arıtma Tesislerinin Kurulması Projemiz: 1984 yılı yapımı su ve kanalizasyon şebeke hatlarımızın tamamının yeni imar planımızdaki gelişme alanlarının da dikkate alınarak yenilenmesi ve su ve atık su arıtma tesislerinin kurulması amaçlanmaktadır. Projemizi AB Çevre Operasyonel programına sunduk ve ilgili kurum 2017 yılına alınmasını kabul etti, fakat bu yılın programına alınması için çabalarımız devam etmektedir. Şebekelerimizin acilen yenilenmesinin ilimiz için ne kadar önemli olduğunu bilincindeyiz, bu nedenle bir yandan da diğer hibe olanakları için Hazine Müsteşarlığı ile ve en son çare olarak borçlanmanın yapılacağı düşüncesiyle İller Bankasıyla irtibat halindeyiz. İller Bankasının yüzde 50 hibesi ile projesinin yapılmasına başlamış bulunmaktayız. Projemiz ile toplam 500 kmlik su ve kanalizasyon şebekesi yapılacak, şebekenin detaylı haritaları çıkarılacak ve tek merkezden sistemi kontrol edebileceğimiz bir kent bilgi sistemi olacaktır. Toplam yaklaşık maliyeti 140.300.000 TLdir.
2. Muş Karni Deresi Rekreasyon Alanları Projemiz: Muş İli Engelliler Parkı ile Karşıyaka Köprüsü arasındaki, toplam 65 dönümlük arazi üzerinde rekreasyonel alanların (gezinti, dinlenme ve park yeri, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, kafeterya, restaurant, kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenleneceği alanlar ile yaz aylarında debisi iyice düşen dere suyunun tutularak küçük göletlerin oluşturulduğu, yenilenebilir enerji üretiminin sağlanabildiği, ışıklandırılmış ve yeşillendirilmiş mesire alanının) oluşturulmasıdır. Bu projemiz için Kalkınma Bakanımız Sn. Cevdet Yılmazdan destek sözü almıştık ve Sn. Bakan sözünü tutu ve ilimize bu iş için 600 bin TL aktardı ve alanın küçük bir kısmının piknik alanı olarak dizayn edilmesi çalışmaları başlamıştır. Geri kalan daha büyük bir kısmı için ise rekreasyonel alanlar oluşturulacaktır ve bu amaçla da DAKA Güdümlü desteğinden faydalanmayı planlamaktayız. Bu doğrultuda öncelikle; ekonomik, mali ve teknik etüt çalışmalarının (fizibilite/etüt raporu) ve uygulama projesi kapsamında kentsel tasarım, bitkilendirme, aydınlatma, sulama, kent mobilyaları ve detayları ile mimari elemanların ( büfe, kafeterya vs.) Avan Projelerinin hazırlanması için DAKA DFD desteğine projemizi sunduk. Projenin geçmesiyle birlikte fizibilite çalışmaları yapılacak akabinde rekreasyon alanının yapım çalışmaları başlayacaktır.
3. Katı Atık Tesisi Kurulması Projemiz: 14 ilçenin katı atıklarının değerlendirileceği ve bertaraf edileceği modern bir entegre katı atık tesisinin kurulması amaçlanmaktadır. Mevcut durumda açık alana bırakılan çöpler halk ve çevre sağlığına büyük zarar vermektedir. Taslak projesini hazırladığımız ve finans kaynağını da bulduğumuz bu projemiz için şuanda yer araştırması yapılmaktadır. Bunun için ise başta Sn. Valimiz olmak üzere, 13 Belediye Başkanımız ve ilgili tüm müdürlüklerle birlikte alternatif yerleri ziyaret etmekte ve istişare yapmaktayız. Kurulacak Tesiste; biyogazdan elektrik üretim sistemi, kompost tesisi ve üzeri son model ekipman ve malzemelerle kapatılacak ve sonrasında çim ve ağaçlandırma sahasına dönüştürülecek düzenli depolama sahası yer alacaktır.
4. Barajdan Su Getirilmesi Projemiz: İlimizin su ihtiyacının uzun vadeli bir şekilde karşılanması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu ile görüşmemiz neticesinde, Sn Bakan tarafından DSİ Bölge Müdürlüğü harekete geçirilmiştir. Şuanda ilgili Müdürlükçe Alparslan I ve Alparslan II Baraj fizibiliteleri hazırlanmaktadır.
5. 4 Adet Temizlik Aracı İçin Hibe Başvurumuz: Çevre Bakanlığına Belediyemiz temizlik işlerinde kullanılmak üzere acilen ihtiyaç duyduğumuz 4 adet Araç (Vidanjör, Arazöz, Çöp Toplama ve Yol Süpürme Araçları) için hibe proje başvurumuz olmuştur. Bu konuda da değerlendirme süreci ve projenin kabul edilmesi çabalarımız devam etmektedir.
6. Belediyemiz web sitesinin yenilenmesi amacıyla DAKA Teknik desteğine başvuru yaptık. Bu alanda halkımızın belediyemiz sitesinden borç sorgulama ve ödeme sistemlerinin olacağı, belediye hizmetlerimizin her an denetlenebileceği teknik altyapıya sahip ve Belediyemiz hizmet ve projeleri hakkında halkı daha iyi bilgilendirecek sisteme sahip oldukça detaylı bir site hazırlanacaktır.
7. Sosyal alanda ise Kadın ve Aile Destek Merkezinin kurulması proje çalışmamız vardır. Bunun için ise yine dış kaynaklı bir hibe programına başvuru sürecimiz devam etmektedir. Bu konuda halkımız ayrıca bilgilendirilecektir.
Muş Manşet Gazetesi