Skip to main content

50. Kütüphane Haftası kutlandı

Muş Haber Fotoğrafı

50nci Kütüphane Haftası etkinlikleri, Muş Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı.

İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen programa, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cüneyt Öner, İl Müftüsü Recep Uzun, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Ali Kartal, Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı ve İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Sadettin Yıldırım, Kütüphaneciler Derneği’nin girişimleriyle 1964’ten bu yana Mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftayı Kütüphaneler Haftası olarak kutluyoruz. Ancak Bakanlığımız 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler nedeniyle, açılış töreninin tüm yurtta 1 Nisan 2014 Salı günü gerçekleştirilmesini kararlaştırmıştır dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bu yıl 50nci Kütüphane Haftasının ana temasını Hayat Boyu Kütüphaneler olarak belirlediğini ifade eden Yıldırım, Kütüphaneler, bir kamu veya özel kurum tarafından ya da bireysel olarak kurulan ve desteklenen, belli bir sisteme göre düzenlenen bilgi, araştırma, kaynak ve hizmetlerin toplandığı, okuyucu ve araştırmacıların istifadesine sunulan yerlerdir. Daha geleneksel bir ifadeyle kütüphane bir kitaplar koleksiyonudur. Halk kütüphaneleri; cins, yaş, ırk, milliyet, din, dil, eğitim, kültür, sosyo-ekonomik düzey ve politik görüş farkı gözetmeden, her tür materyali ve çeşitli iletişim yolları aracılığıyla kültür ürünlerini ve bilgiyi insanlığın hizmetine ücretsiz sunan, insanlara ömür boyu eğitim ve zamanları değerlendirme imkânı veren mekânlardır ifadelerini kullandı.

Kütüphanelerin eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde olduğunu belirten Yıldırım, Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesidir. Asurların Ninova Kütüphanesi, İran Apadana Sarayı Kütüphanesi, Mısır İskenderiye Kütüphanesi, Afrikada Kartaca Kütüphaneleri, Anadoluda Efes ve Bergama Kütüphaneleri, Yunanistan ve Roma da dünyanın en eski kütüphaneleri kurulmuştur. On beşinci yüzyıldan itibaren matbaanın icadıyla beraber, Avrupalılar kitap basımına önem verdiler. Bu sebeple kütüphaneler Avrupada da ciddi anlamda yaygınlaştı. Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye çok önem verilmiştir. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır şeklinde konuştu.

Günümüz Türkiyesinde de Süleymaniye, Beyazıt Devlet Kütüphaneleri, Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi kütüphanesinin önemli kütüphanelerden olduğunu vurgulayan Yıldırım, Toplumların gerek kültürel gelişimlerinde, gerekse akademik alanda yapılan çalışmalarda kuşkusuz kütüphanelerin etkin bir şekilde kullanılıyor olması ve bireylerin okuma alışkanlığını kazanmış olmaları ile mümkündür. Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur. Kuşkusuz çoğu insanın kendi evinde kitaplığı vardır. Ancak buradan sadece kendisi ve yakınları yararlanabilir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır diye konuştu.

Günümüz uygarlığının temel kaynağı kitaptır diyen Yıldırım, Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması, hatta artması bunun kanıtıdır. Ne yazık ki ülkemizde kitaba ve kütüphanelere gereken önemi verilmemektedir. Günümüzün en yalnız, en buruk en bakımsız mekânlarıdır kütüphaneler. Kitabın pahalı olduğunu söyleyen insanların, kitabın bedava olduğu kütüphanelere gitmediğini görüyoruz. Kitap okumak neden önemlidir? Çünkü kitap okumak zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye, olayların ve gelişmelerin iç yüzünü, görüş açısını kavramaya, Hayatı sevdirmeye, düşüncelerimizi olgunlaştırmaya, toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırmaya, hayal gücümüzü geliştirmeye katkı sağladığı için önemlidir diye ifade etti.

İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Okuma olayı uzun bir yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır. Hakikati, hikmeti, doğruyu, ve güzeli aaramaktır. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü… Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır. Bu gün sorunlarını sokaklarda arayan toplumlar, kitaplarda aramış olsalardı daha erken ve kalıcı çözüm bulabilirlerdi. Bu vesileyle İlimizde Kütüphane Haftası etkinliklerini kutlamamıza katkı sağlayan başta Sayın Valimize, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize şükranlarımı arz etmek istiyorum. 50. Kütüphane Haftasının öncelikle ilimize, ülkemize ve insanlığa hayırlı olmasını temenni eder selam ve saygılarımı arz ederim.

İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Sadettin Yıldırımın konuşmasının ardından İlk, Orta, Lise ve dengi okullar arasından şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrenciler ve yıl içinde en çok kitap okuyan okuyuculara ödüller verildi. Ödüllerin ardından programa katılan kamu kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler kitap sergisini gezdiler.

Program, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından ikram edilen yiyeceklerden sonra sona erdi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım