Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2008 yılı içersinde İlimizde bu yıl muhtelif işletme ve işyerlerinde 2 bin 377 adet denetim yapıldığı, 27 adet yeni üretim izni verilmiş, 10 adet üretim izni de iptal edilmiş olup; İl genelinde üretim izni verildiği işletme sayısı 100’e ulaştığı açıklandı.
Tarım İl Müdürlüğünden edinilen yazılı açıklamalarda, “Gıda Yasası ile birlikte işimiz artık sadece üretim değil üretilen ürünlerin tarladan sofraya sağlıklı bir şekilde ulaşması için gerekli kontrolleri yapan, tedbirleri alan, uygulayan ve denetleyen bir kurum olarak sorumluluğu almış durumdayız. İlimizde bu yıl muhtelif işletme ve işyerlerinde 2 bin 377 adet denetim yapılmıştır. 2008 yılı içerisinde 27 adet yeni üretim izni verilmiş, 10 adet üretim izni de iptal edilmiş olup; İl genelinde üretim izni verdiğimiz işletme sayısı 100’e ulaşmıştır. Yapılan işyeri denetimlerinde toplam 200 adet gıda numunesi Türk Gıda Kodeksine uygunluğu, Suda Nitrat kirliliği ve pestisit (ilaç) kalıntı miktarları incelenmek üzere ilgili laboratuarlara gönderilmiştir. Laboratuar sonuçlarından 17 tanesi (bal, tuz, yemek, bitkisel yağ, çay, yoğurt, ekmek, yem) olumsuz 183 adedi olumlu çıkmıştır. Bu denetimler ve laboratuar tahlilleri sonucu İlimizde faaliyet gösteren işletmelere gerekli yasal işlemler yapılmış olup, il dışında faaliyet gösteren işletmelere gerekli yasal işlemin yapılması için ilgili İl Müdürlüklerine bilgi verilmiştir.
Yıl içerisinde üretim yerlerine 14 adet cezai işlem uygulanmıştır. İlimizde faaliyet gösteren bir soğuk hava deposunda (soğuk hava deposu faal değil) son kullanma tarihi geçmiş ve kokuşmaya başlamış bulunan 1,5 ton tavuk eti ve 500 kg salam, sosis ve sucuk 11.09.2008 tarihinde İl Müdürlüğümüz personeli ve ilgili kamu kurum personelleri gözetiminde usulüne uygun olarak imha edilmiştir. Balıklandırma çalışmaları kapsamında Elazığ IX. Bölge Müdürlüğünden 39.000 adet sazan yavrusu getirilerek ilimizde bulunan göletlere atılmıştır. Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon işlemlerine esas olmak üzere Alpaslan Tarım İşletmesine ait 30.379 dekarlık alandan ve 1.718 ton’u temsil eden 89 tane buğday numunesi alınarak sertifikasyon işlemleri için ilgili laboratuara gönderilmiş ve sertifikasyon işlemi sonuçlandırılmıştır. Yem Fabrikaları ve yem satış yerlerinden numuneler alınarak ilgili laboratuara gönderilmiştir. Müdürlüğümüzce yapılan denetim ve laboratuar sonuçlarında mevzuata aykırı durumlar ile ilgili olarak 5179 sayılı yasa gereğince yasal işlem yapılmaktadır. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda İl Müdürlüğümüz tarafından tüketicilerin ihbar ve şikâyetlerinin anında değerlendirilmesi amacıyla 0506 5435744 ve 174 no’lu ALO GIDA HATLARI kurularak 24 saat açık bir şekilde hizmete sunulmuştur. 2009 yılında gıda denetimlerimiz etkin bir şekilde devam edeceği belirtildi.
Günaydın Muş Gazetesi