İş-Kur Muş İl Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Muş İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri devam ediyor.
Muş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası binasında kursa başvuru yapan 100 kişi, dört grup halinde periyodik olarak eğitim alıyorlar.
Toplam 9 gün, günde 8 saat olan kursta; girişimcilik nedir, girişimciliğin sorumlulukları nelerdir, risk alma durumu nedir, riski yönetme nedir, esnaflığın Anadolu kültüründe yer alan adıyla Ahi Evranlık kültürünün esnaflıkla nasıl bağdaştırılabileceği, hedef pazar, genel pazar, yönetim, resmi işleyişler, hibe ve faizsiz kredilerden nasıl faydalanılabilir gibi konuların yanı sıra davranış ve ekonomi birimleri hakkında eğitimleri veriliyor. KOSGEB´in 30 bin TL´ye varan hibe desteği ile faizsiz ve iki yıl geri ödemesiz kredisinden yararlanmak için kursa katılan girişimci adayları, kursa geldikleri gün başına 20 TL ücret alıyorlar. Kursiyerler, hayallerindeki işi kurmak ve istihdam sağlamak amacıyla katıldıkları kursu başarılı tamamlamaları halinde girişimcilik sertifikası alacaklar.
Gayemiz odalara para kazandırmak değil İş kurma hayali olan ve bu anlamda proje üretmek isteyen ve finansal desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlar için açılan kursla ilgili açıklamalarda bulunan Muş Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Salih Kılıç, kursun amacının odalara para kazandırmak değil aksine insanlara iş imkânı yaratmak olduğunu vurguladı. 25´er kişilik halinde dört dönemde kursların verildiğini ifade eden Kılıç: Bu kursun amacı şu; ilk etapta 100 kişilik bir grup aldık. Bu 100 kişiyi dörde böldük. Her dönem 9 gün olmak üzere toplam 30 gün kurs açtık. Burada amacımız üyelere 20 lira para ödemek değil.
Gayemiz bu değil veya odalara bir gelir sağlamak değil. Gerek KOSGEB ile gerek İş-Kur ile ben aynı zamanda İş-Kur´un yönetim kurulu üyesiyim, ilimizdeki gençleri gerçekten girişimcilikle ilgili onlara ön bilgi vermek, işleri ile ilgili bir yerde moral vermek. Destek vermek ve bilgilendirmek dedi. 2016´da 200 kişilik bir kurs daha açmayı planladıklarını dile getiren Kılıç: Biz 2016´da 200 kişilik daha bir grup düşünüyoruz. Bakalım eğer verdiğimiz bu 100 kişiden eğer yüzde 30´unu iş açmaya yönlendirebilirsek daha güzel olur. Gerek KOSGEB´e karşı gerek kurumlara karşı İl Valiliğimize ve İş-Kur´a karşı bizim söylediklerimi daha ön plana çıkacak diye düşünüyoruz.
Odalarımıza ati salonuyla elektriğiyle, donanım ve personeliyle burada amaç hizmet, kesinlikle para kazanmak değil. Eğer bu İş Kur kursuna katılan üyelerden yüzde 30 veya 40´ını ilimize kazandırabilirsek, her birini bir işadamı yapabilirsek, küçük de olsa bir işletme sahibi yapabilirsek kendimizi mutlu ve bahtiyar hissederiz şeklinde konuştu. Bu 100 kişilik grup bize ışık tutacak Kılıç konuşmasının sonunda ise: Ben buradan gençlere şunu söylüyorum; hakikaten hükümet para vermek istiyor. Yeter ki siz iş kurun. Faizsiz para var, yüzde 70´e varan hibeler var.
Bu anlamda girişimlerde bulunmalarını çok önemsiyorum. İnşallah 2016´da biz bu sayıyı 100, 200´e çıkarmayı düşünüyoruz. Bu 100 kişilik grup bize ışık tutacak. Bakalım bu 100 kişilik grupta kaç tane girişimci çıkacak veya kaç tane dosya çıkacak. Biz bunu bekliyoruz. Kendilerine başarılar diliyorum ifadelerine yer verdi. Kursiyerlerden Suat Yalçın, lokanta açmayı düşündüğünü ve bu anlamda kursun kendileri açısından önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Muş Ovası Gazetesi