Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, Bakanlığın hayvan yetiştiricilerine, çeşitli destekler verdiğini açıklayarak, konu ile ilgili il ve ilçe müdürlüklerinden destek alınabileceğini söyledi.
Makamında konu ile ilgili olarak açıklama yapan Yıldız, “ Bu yıl mevsim olarak Muş’ta gerçekten Yoğun bir kar yağışı yaşandı. Kasım ayından başlayarak kar yağışı mart ayı sonuna kadar devam etti. Tabi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Tüm sahada yapmış olduğumuz ve bazı üreticilerimiz tarafından yapılan müracaatları neticesinde gürdük ki Küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz ve Büyükbaş Hayvan yetiştiricilerimiz ve çiftçimiz bir önceki yılla oranla mevsim itibariyle çok fazla yağışa rağmen yeterince tedbir almamışlar. Yeterince yem stoku yapmamışlar. Ancak bu konuda tedbir alan üreticilerimizde var. Birkaç üretecimizin bireysel olarak sıkıntıları olduğunu tespit edilmiştir. Zaman zaman İl Müdürlüğümüze ve İlçe Müdürlüklerimize çok fazla olmamak şartıyla bazı yetiştiricilerimiz yem kaynakları konusunda sıkıntıya düştüklerini söylediler. Bu konuda tabi biz İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri olarak yetiştiricilerimizin bu taleplerini İlgili makamlara iletiyoruz ama Yetiştiricilerimizin de bilmesi gereken bir husus var. Bilindiği üzere 22 Şubat 2012 tarihi ve 28212 sayılı resmi gazetede Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Bakanlar kurulu kararında tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanmasına yönelik bir karar yer alıyordu. Buna bağlı olarak ta 7 Mart 2012 bir uygulama tebliği yayımlandı. Yetiştiricilerimiz bu konuda İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvuruda bulunarak gerekli bilgiyi alabilirler.”diye konuştu.
Çetin geçen kış şartlarından dolayı hayvan sevkiyatı yaşandığına yönelik olarak söylentilerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Yıldız şöyle konuştu: “Kayıtlarımıza baktığımızda aşırı bir sevk talebi olmadığını görüyoruz. Örnek olarak 2011 yılının ocak ayında 2 bin 400 küçükbaş hayvan sevkıyatı gerçekleşirken 2012 yılının aynı döneminde bin 744 küçükbaş hayvan sevkıyatı gerçekleşmiştir. 2011 yılında kış şartları bu kadar ağır olmamasına rağmen daha fazladır. Hayvan sevkıyatı yıllar itibari ile periyodik olarak gerçekleşmiştir. Aşırı bir sevkıyat söz konusu değildir. Yem sıkıntısı çeken yetiştiricilerimizi geçmiş yıllara aldanıp çok fazla yem stoku yapmadıklarından dolayı hayvanlarını güney illerine sevk etmişlerdir. Muş’ta kar yağışının yoğun olmasından ötürü hayvan yetiştiricilerimiz olumsuz etkilenmişlerdir. “
Saman ve yem fiyatları konusunda yersiz bir tedirginlik yaşandığına vurgu yayan İl Müdürü Murat Yıldız, “Bu artış arz-talep meselesinden kaynaklanıyor. Bitlis dışında bulunan Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa gibi illerde ne saman ne de yem sıkıntısı yaşanmıyor. Saman fiyatları Muş’ta değişkenlik arz etmiştir ancak arz-talep meselesinden kaynaklanıyor.”dedi.
Gebe hayvanların kesimine yönelik gerekli denetimleri yaptıklarını söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, “Bölge insanımız bu konuda oldukça duyarlı. Zaten bize de bugüne kadar herhangi bir bilgi gelmiş değil. Zaten mevzuatlara da aykırı bir durum. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman yasal mevzuatlar çerçevesinde gereği yapılacaktır.”dedi.
Şark Telgraf Gazetesi