ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı, ikinci gününde MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başkanlığında gerçekleştirilen kapanış ve değerlendirme paneliyle sona erdi.
Kapanış panelinde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Aylin Görgün Baran, konferansın bölge ve Muş için oldukça ses getirici bir konferans olduğunu, konferansın bölgenin kalkınması noktasında ciddi bir kurtarıcı olarak görülmesinin kendisini etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Baran, dünyadaki etnik köken, din, dil çeşitliliği varken kalkınma modellerinde sosyal kalkınma noktasında tek bir noktaya odaklanılmaması gerektiğini vurgulayarak herkesin istediği gibi yaşaması gerektiğini insana verilen değerin geri plana atılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Ferhat Kentel ise konuşmasında, iki gün boyunca gerçekleştirilen oturumlardan zihinsel anlamda beslendiğini belirterek üzerinde yaşanılan toprakların zengin bir kültür, birikim ve tecrübeye sahip olmasına rağmen toplum tarafından bu değerlerin olumsuzlaştırıldığı ve kapalı cemaatçi bir yapıya büründürüldüğünü ifade etti. Sosyolojik düşüncenin toplum üzerinde çözüm getirecek en önemli yollardan biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kentel, yerel düzeyde çözüm üretecek bir yapıya da ihtiyaç olduğunu söyledi. Doğu batı bloklaşmasındaki keskinliğin artık geçersiz olduğunu kaydetti.
Son konuşmacı RTÜK Üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy ise konferansın oldukça başarılı bulduğunu, böyle başarılı bir çalışmayı Muşta görmüş olmanın kendisini ayrıca mutlu ettiğini iletti. Kalkınma ajanslarının Avrupa Birliği tarafından kasti kurulduğunu ve Türkiyenin üye olması halinde parasal yardımda bulunmamak için kullanılmak istendiğini açıklayan Doç. Dr. Ersoy, bu açıdan Kalkınma Ajanslarının bölgelerin gelişmesinde büyük rol oynaması ve yerel kurumlarla işbirliği içinde olmasıyla Avrupa Birliğini yanıltmayı başardığını sözlerine ekledi.
Farabi ve Erasmus gibi programların MŞÜ ve birçok üniversite için entelektüel anlamda kazanım olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ersoy, öğrencilere heyecan yaşatmak adına etkin kullanılmasında yararlı olduğunu belirtti. MŞÜnün daha entelektüel bir yapı kazanması adına her bölüme iyi düzeyde yabancı dil bilen akademisyenlerin, üniversitenin akademik anlamda daha aktif, ulusal düzeyde daha bütünleşen bir yapıya bürüneceğini söyleyen Doç. Dr. Ersoy, ayrıca ilimizde yerel televizyonun kurulması ve MŞÜde İletişim Fakültesinin her anlamda aktif hale getirilmesi için kurum olarak ellerinden geleni yapacaklarının müjdesini verdi.
MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da iki gün boyunca süren konferansın kapanış ve değerlendirme oturumunun sonunda katkılarından dolayı tüm katılımcılara ve Üniversite personeline teşekkürlerini ileterek katılımcılarla beraber Gala Yemeğinin gerçekleştirileceği otele geçti.
ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı bugün düzenlenecek Muş-Tatvan-Ahlat gezisinin ardından sona erecek.
Muş Manşet Gazetesi