Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörlüğü IPARD- II Lansman toplantısı yapıldı. Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programa Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkan Vekili Aydın Özarslan, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yatırımcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Katılımcılara teşekkür ederek açılış konuşmasını yapan TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, IPARD II programı hakkında bilgi verdi. TKDK Muş İl Koordinatörlüğünün geçen yıl yapmış olduğu çalışmalara da değinen Turan, şimdiye kadar 300 milyon TL tutarında projelerin yatırımcılar tarafından kurumlarına sunulduğunu ifade etti.
2015 yılı sonu itibari ile 300 istihdam sağlanarak 46 işletmenin üretime başladığını kaydeden TKDK İl Koordinatörü Turan, Toplumsal refahın gerçekleşmesi ve topyekûn bir kalkınmanın sağlanması yerelde üretim sektörlerinin koordineli bir şekilde çalışması ile mümkün olabilmektedir. Hükümetimizin kırsal kalkınma hamlesi ile beraber çok daha önemli bir duruma gelen TKDK, ilde çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmektedir dedi.
IPARD-II programı kapsamında hazırlanan projelerin çok daha özenli bir şekilde hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Turan, IPARD programlarının sayısı arttıkça bütçe azalacak. Bütçe azaldıkça da projeler Ankarada yarışmaya girecek. Dolayısıyla bu programda hazırlanacak projeler daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Muş, bu desteklerden mahrum kalmamalıdır. TKDK, direkt kamuya yatırım yapan bir kurum değildir. Özel sektörlere verdiği desteklerle kamuya dolaylı bir şekilde olumlu etkileri olan bir kalkınma kurumudur. Özel sektörlere yapılan yatırımların ülke ekonomisine, işsizliğin azalmasına, kaliteli üretimlerin olmasına vesile olmaktadır şeklinde konuştu.
Kalkınma ve zenginleşmenin sadece devletin verdiği hibe desteklerle sağlanmadığını söyleyen Turan, Bu hibe destekleri ve yardımlar belki de öz kaynakları bile tam olarak karşılayamamaktadır. Ancak bu çalışmalar, üretim ve proje kültürünün gelişmesi, modernleşmenin sağlanması ve sürdürülebilir kalkınmanın oluşmasına vesile olmaktadır. Kamu kurum paydaşlarımız, TKDKnın destekleri ile kurulan işletmelerin denetim ve izleme görevini üstlenmektedir. Yapılan bu denetimler işletmelerin güvenini üst boyutlara taşıyacaktır. İlimiz ciddi anlamda bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu kapsamda Karasu ve Murat nehirlerindeki ıslah çalışmalarının yapılması, arazi toplulaştırmanın yapılması ve sulama projesinin hayata geçirilmesi tam anlamı ile Muş Ovasını tarım sahası haline getirmektedir. Tarım makinelerine verilen destekle önümüzde hiçbir engelin bulunmadığını belirtmek isterim. TKDK olarak bugüne kadar ilimize birçok yeni işletmelerin kazandırılmasına vesile olduk. IPARD-I programı kapsamında hazırlanan projelerde emeği geçen herkese teşekkür ederim. 3 yıllık proje alımından edindiğimiz tecrübe ile IPARD II programında da faydalı projeler hazırlayacağımızı ümit ediyorum ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu da yaptığı konuşmada Muşta tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara değindi.
Daha sonra konuşan Muş Valisi Seddar Yavuz ise, Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 10 yılda sesiz ve çok büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Bu devrim ilk önce ekonomik bir devrimdir. Türkiye bugün fikri ve projesi olan herkesin fikrini ve projesini gerçekleştirebileceği bir ekonomik güce sahiptir. IPARD II kapsamında yaklaşık 3 Milyar TL civarında bir para hibe olarak dağıtılacaktır. Bunları geçmişle kıyasladığımızda nerden nereye geldiğimizi çok daha iyi görüyoruz. Muş İli olarak önümüze dikkatli bir şekilde bakmak zorundayız. Nüfusumuzun yüzde 60’ı halen daha kırsalda yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 80’e yakın bir kısmı şehirlerde yaşayacak dolaysıyla kırsaldan kente doğru bir göç oluşacak bizim bu göçü kaldırabilmemiz, bu göçü sanayi kuruluşlarında çeşitli hizmet sektöründe istihdam edebileceğimiz tedbiri almalıyız. Aksi takdirde şehirlerimiz yaşanmaz hale gelebilir. Muş ilinin az gelişmiş gibi görünmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi halen kırsal nüfusun çok yukarıda olmasıdır diye konuştu.
Vali Yavuz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: IPARD II ve IPARD I de uyguladığımız yöntem, özellikle tarımsal ve kırsal potansiyeli en iyi şekilde kullanmak ve bunları üretime istihdama dönüştürmek en büyük hedeflerimizden bir tanesidir. Biz sadece tarımsal ve kırsal kalkınma koordinatörlüğü aracılığıyla değil DAKA gibi Avrupa birliğinin çeşitli fonlarıyla da yine yatırım teşviklerini de bu faaliyetle yürütüyoruz. Coğrafi konumu avantajlı bir taraftan Bitlis diğer taraftan Bingöl gibi iki tane yakın bir il ve onlara göre son derece gelişmiş bir şehir, şehircilik anlamında da onlardan çok daha ileride olan Muş ilinin çok daha fazla avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Düşünün ki burada süt entegre tesisi kurduğunda Bitlis’ten Bingöl’den sütü getirip işlemek çok daha kolaydır. Oysa Bingöl ve Bitlis’te büyükbaş hayvancılık yapmak Muş kadar kolay değildir. Bu yüzden biz avantajlarımızı süratle kullanmalıyız.
2023 vizyonuna ulaşmak için daha çok üst teknolojinin kullanan bir yapıya bürünmemiz gerekiyor. Geleneksel ya da düşük düzey teknolojilerle bizim 2023 vizyonundaki 500 milyon dolar ihracatı yakalamamız gerçekten zor. Bizim çok daha fazla çalışıp ARGE yenilememiz gerekiyor. ARGE ile birlikte özelikle yüksek teknolojiyle daha fazla üretim yapmalıyız ve kilogram başına olan ihracat gelirimizi mutlak suretle artıracağız. Türkiye ilk defa siyasi iktidar uzun vadeli hedefler koyuyor. O yüzden Türkiye son 10 yılda büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdi. İnanıyorum ki 2023’e kadar siyasi iktidarın özelikle göstermiş olduğu hedefler gerçekleşmesi noktasında hiç de karamsar olmamızı gerektirmez. Böylesine büyük hedefler konduğunda ve halkımızda bu hedefler doğrultusunda koştuğunda bu hedefler mutlaka gerçekleşmektedir. Bütün bu yatırımları konuşmak huzurdan geçiyor. Bu şehrin huzuru daim olsun, bu şehrin huzurunu kimse bozmasın. Huzur bozanlara fırsat vermeyin çünkü huzur olmadan kalkınma olmaz.
Yapılan konuşmaların ardından program toplu fotoğraf çekimi ve kokteyl ile sona erdi.
Muş Manşet Gazetesi