Ekonomisinin büyük bir bölümü tarıma dayalı olan ilimizde bazı karpuz üreticileri ekimi geç yapıyor. Ülkemizde en erken karpuz yetişen illerden biri Adana olunca buradan tüm Türkiye´ye sevkiyat yapılıyor. Adana´nın yanı sıra Diyarbakır, Mardin gibi illerde de ürünlerin erken olgunlaşmasıyla tezgahlarda bu illerin ürünleri yer alıyor.
İlimizdeki bazı üreticiler, farklı illerde yetiştirilen karpuzların piyasaya sürülmesiyle düşen fiyatlara karşı geç üretim yapıyorlar. Üreticiler bu sayede daha fazla Pazar imkanı bulurken fiyatların da doğal olarak yükselmesiyle kar oranlarını artırıyorlar.
Türkiye´nin Her Yerinde Yetiştirilen Karpuzlar Tükeniyor Türkiye´de en erken Adana karpuzunun yetiştiğini söyleyen karpuz üreticilerinden Necat Deniz, Muş karpuzunu Mardin Derik İlçesinden gelen üreticilerin yetiştirdiğini belirtti. Adana başta olmak üzere bazı Güney illerinde yetişen karpuzun piyasada olması nedeniyle fiyatların düştüğünü belirten Mardinli üretici Deniz, bu nedenle karpuz ekimini geç yaptıklarını söyledi. Deniz konuşmasında: Adana karpuzundan sonra başta Diyarbakır, Adapazarı karpuzu yetişerek piyasaya sürülüyor. Bu dönemlerde piyasada karpuz bol olduğundan üretici elindeki karpuzu ucuz fiyattan satmak zorunda kalıyor. Muş´ta ise biz üreticilerin bir kısmı karpuz ekimini geciktirerek Eylül ayı sonu Ekim ayı başında hasadını yapıyoruz.
Bu dönemde Türkiye´nin her yerinde yetiştirilen karpuzlar tükeniyor. Piyasaya sadece Muş karpuzunun sürülmesi ile karpuz bu dönemde para ediyor ve üreticin de karpuz ürününden kazanç sağlayabiliyor.
Bu nedenle geç ekim ve geç hasat yapılıyor ifadelerine yer verdi. İhracatta Sıkıntı Yaşanmıyor Mardin´in Derik ilçesinde yeterli verimli toprak ve su bulunmadığından her yıl Muş Ovası´nda karpuz ekimi yaptıklarını söyleyen Cansever Deniz ise Muş´ta ilk yıllarda mevsimsel olarak karpuz ektiklerini söyledi. Hasat zamanında ülke genelinde karpuz bol olduğundan kazanç sağlayamadıklarını belirten Deniz, ancak geç ekim yöntemi ile sonbaharda elde edilen karpuzun hem ülke genelinde hem de ihracatta sıkıntısı olmadığını dile getirdi. Deniz, üreticinin de bu sayede emeğinin karşılığını aldığını söyledi.
Gönül Rahatlığıyla Tüketilebilir Üreticiler, sonbaharda yetişen karpuzun da tıpkı yazın çıkan karpuzlar kadar lezzetli olduğunu dile getirdiler. Muş´ta yetişen karpuzun mevsim şartları ve toprak verimliliği sayesinde çok kaliteli olduğunu ifade eden üreticiler, karpuzda herhangi bir ilaç ya da başka bir maddenin de olmadığını, vatandaşların gönül rahatlığıyla bu doğal ürünü tüketebileceklerini dile getirdiler.
Muş Ovası Gazetesi