Muşta ilkbahar mevsimi ile birlikte yaylara çıkan hayvan sahipleri, yaptıkları peynirleri, şehre getirip satışa sunuyorlar.
Muşta başlıca geçim kaynakları arasında yer alan hayvancılık sektörü en yoğun dönemini yaşıyor. Hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, yaz mevsiminin ilk aylarında elde ettikleri sütü mandıracılara satarken, yaz mevsiminin ortalarından itibaren elde ettikleri sütü peynire dönüştürüp satışa sunuyorlar.
Yaylalarda hayvancılık yaparak, elde ettikleri sütü ilkel şartlarda peynir yaparak satışa sunan vatandaşlar, Muşta yerli peynirin daha çok rağbet gördüğünü söylediler. Elde edilen sütü ilkel yöntemlerle peynir yaparak satışa hazır hale getirdiklerini belirten vatandaşlar, yaylalarda otlayan hayvanlardan alınan sütle yapılan peynirlerin oldukça yağlı ve sağlıklı olduğunu söylediler.
Yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütü ince tülbentlerle süzen vatandaşlar bir süre beklettikleri süte daha sonra maya atıp yaklaşık üç saat bekletiyorlar. Mayalandıktan sonra katılaşmaya başlayan sütü özel olarak yapılan torbalara doldurup yaklaşık 15 saat bekleten vatandaşlar, elde edilen peyniri bir süre dinlendirdikten sonra kilogramını 10 ile 15 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyorlar.
Vatandaşların kış mevsiminde tüketecekleri peynirlerini almaya başlaması ile birlikte peynir satışında önemli bir yoğunluk yaşanırken, üretilen peynirler şehre taşınarak pazarlanıyor.
Yaylacılardan toptan olarak peynir alan ve perakende olarak satan çok sayıda satıcı ise, Özellikle köy ve yaylalarda elde edilen peynirler çok yağlı ve sağlıklıdır. Daha önce sağılan sütleri makineden geçirip sütteki yağı aldıktan sonra peynir yapılıyordu ve peynir yağsız olarak satılıyordu. Şu anda makine yok ve kadınlar tamamen ilkel yöntemlerle peynir yaparak biz esnaflara getirip satıyorlar. Şehirdeki vatandaşlar da bize kışlık peynir için sipariş veriyor ve biz de toptan aldığımız peyniri bidonlara doldurup perakende olarak satıyoruz şeklinde konuştular.
Muş Manşet Gazetesi