Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilimizde önemli bir tarımsal çalışmaya imza attı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan´ın koordinasyonuyla ilimiz merkez köylerinden Çöğürlü Köyü´nde başlatılan danelik mısır ekimi çalışmalarının ardından hasat dönemine geçildi.
2 Haziran´da başlatılan çalışmayla farklı vejetasyon süresine sahip olan mısır çeşitlerinin ilimiz şartlarına uygun olduğu belirlendi. Mısır üreticisinin konuyla ilgili bilgilendirilmesi ve veriler ışığında önerilerde bulunulması amacıyla yapılan çalışmada tam 15 çeşit danelik mısırın ekimi gerçekleştirildi.
Geçen süre zarfında bloklar halinde ekilmiş olan mısırların tüm bakımları ve kontrolleri İl Müdürlüğü tarafından yapıldı. Aynı zamanda akademik bir çalışma olan danelik mısır denemesinde yapılan hasat sonrası hangi mısır çeşidinin ne kadar nem düzeyine sahip olduğu belirlendi.
Amaç, Uygun Mısır Çeşidini Belirlemek Yöremizin doğa ve iklim şartlarına hangi mısır çeşidinin daha uygun olduğunun ve çiftçinin bu veri ışığında ekim yapmasının amaçlandığı çalışmalar kapsamında ilimize gelen Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hasan Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yapılan bu çalışmanın bir ilk olduğunu belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan ve İl Müdürlüğü teknik personellerle birlikte hasat çalışmalarına katılan Doç. Dr. Kılıç, verimli Muş Ovası´nda kısıtlı sayıda ürün ekildiğini amaçlarının bu popülasyonu genişletmek olduğunu kaydetti. Hasat dönemi erken olan ürünlerin daha ön plana çıktığını belirten Doç. Dr. Kılıç: Bu çalışma Muş İli´nde daha önce hiç çalışma yapılmamış, mısırda uygun çeşitleri, adaptasyonu belirlemek üzere bir çalışma yaptık.
Muş Ovası´nın çok verimli bir araziye sahip. Fakat buğday, arpa, şeker pancarı eskisi gibi fazla yetişmiyor, ovada ürün yelpazesi çok dar. Amacımız Türkiye´de farklı kamu farklı özel şirketlerden temin ettiğimiz 15 çeşit mısır ekimini yapmaktı. Şimdi hasadını yaptık. Bu bölgeye uygun çeşidi tespit edip bunu çiftçiye tavsiye etmek ana gayemiz. Bu denemede erkenci çeşitler ön plana çıkıyor. Muş´ta verim sezonu kısıtlı olduğundan bu mısırların laboratuarda tahlili yapılacak. Dane koçan oranı, koçan ağırlığı, koçanda dane sayısı ve en önemlisi de hasat esnasındaki nem çok önemli. Eğer nem oranı yüzde 30 ve üzeri ise, hasatta büyük sıkıntı yaşanır.
Bizim için oldukça düşük neme sahip çeşitler ön planda olacaktır şeklinde açıklamada bulundu. 15 mısır çeşidinin ekimini gerçekleştirdik Danelik mısır çalışmalarının takibini yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan, 2 Haziran itibariyle danelik mısır ekimine başladıklarını belirtti. Hasat döneminin başladığını ve yapılacak olan tahlillerle ilimize en uygun mısır çeşidinin belirleneceğini ifade eden Akan: Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi ile ortaklaşa yapmış olduğumuz Muş şartlarında danelik mısırda çeşitlerin denemesi kapsamında 2 Haziran´da mısırların ekimini yaptık.
Ticari ve devletin çeşitlerinden 15 mısır çeşidinin ekimini gerçekleştirdik. Yabancı otların ayıklanmasının yanı sıra 4 kez sulamasını yaptık. Şeker pancarı, buğday, arpanın yetişmiş olduğu Muş´a uygun bir bitki kazandırmayı amaçladık. İlk hasadın yaptık. Ada 89-24 çeşidini bu yörede en erken yetişen mısır olarak gördük, diğer tahlillerin yapılmasından sonra yöreye uygun mısır çeşidine karar verilecektir şeklinde konuştu.
Muş Ovası Gazetesi