Skip to main content

Lahana hasadı başladı

Muş Haber Fotoğrafı

Mayıs ayı itibariyle ekimine başlanan lahananın hasat dönemi geldi. Dünya genelinde en çok üretimi yapılan 4. sebze konumunda olan lahana, ilimizde Bağlar Köyü başta olmak üzere Çöğürlü, Sütlüce ve Korkut İlçesine bağlı bazı köylerde ekimine devam ediliyor. Ağırlığı 10 kiloyu aşan lahanaların tanesi 3 ila 3,5 liradan tarladan satışa sunuluyor. Marketlerde 5 TL civarında alıcı bulan lahana, Bağlar Köyünde halkın önemli bir geçim kaynağı durumunda. Hasadına başlanan lahana tarlalarında inceleme bulunmak ve üreticiden bilgi almak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın il merkezine bağlı Bağlar Köyünü ziyaret ettiler. Burada üreticilerle bir araya gelen Çolakoğlu ve Aşkın, bu yılki hasat durumuna ilişkin bilgi aldılar. Bir süre üreticiyle görüşen Çolakoğlu ve Aşkın, ardından tarlada ürün incelemesinde bulundular.

Sahada yapılan incelemelerin ardından üreticilerin şikâyet ve taleplerini dinleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, lahana üretimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlimizde 3 bin dekarlık alanda 10 bin 500 ton lahana ekimi yapıldığını ifade eden Çolakoğlu: İlimiz tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı illerden bir tanesidir. İlimizin ovaları nedeniyle tarım potansiyeli çok yüksektir. Biz şu anda bir lahana tarlasında bulunmaktayız. Lahana dünyada üretimi yapılan sebzeler içerisinde dördüncü sırada bulunmaktadır. Ülkemizde de belirli miktarda üretimi yapılmaktadır. Muş ilimize geldiğimiz vakit, ilimizde 3 bin dekarlık bir alanda 10 bin 500 ton civarında lahana ekimi bulunmaktadır. İlimizde sebze üretimi 35 bin dekar civarındadır. Lahana da bu sebze ekimlerinin arsında önemli bir yere sahiptir. Arazilerde lahanaların Mayıs ayı gibi fidelerinin dikimi yapılmakta ve Eylül, Ekim gibi de hasadı yapılmaktadır. Soğuğa çok bırakılmaması gerekiyor çünkü soğuk olduğu zaman lahanalarda çatlama olup ürün kaybına neden olabilir. Bir dekarlık lahana tarlasından bin civarında baş lahana elde edilebilmektedir. Bunlarda üreticilerimiz tarafından piyasada 3–3,5 TL civarında satılmakta, manavlarımızda lahanalar 5 liradan satılıyor dedi.

Lahana üretiminin il ekonomisine önemli bir ekonomik katkı sağladığını sözlerine ekleyen Çolakoğlu: İlimize bunun girdisine bakacak olursak da 10 milyon TL gibi ilimize bir katma değer sağlamaktadır. İlimizde lahana üretimi şu an bulunduğumuz Bağlar Köyünde yüzde 70–80 civarında üretimi yapılıyor. Bunun dışında Çöğürlü ve Sütlüce köylerimiz ile Korkut İlçemizin bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Lahanalarımız daha çok çevre illerden Van ve Batman illerine pazarlanabilmektedir. Kalanlarda daha çok ilimiz içerisinde satılarak pazarlaması yapılmaktadır şeklinde konuştu.

Bağlar Köyü lahana üreticilerinden Ahmet Açıkyüz, lahana da eskiye oranla pek kar edemediklerini belirtti. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Açıkyüz: Geçen sene 50–60 dönüm lahana ektim. Bu sene 30 dönüm kadar ektim. Mazot ve gübre çok pahalı. Mazotun litresi şu an 5 lira. Maddi olarak güçlük çekiyoruz. İlaçlama sorunumuz var. Satış ve pazarlama bağlantılarımız yok. Burada yetiştirdiğimiz lahanaları Batman, Şırnak, Bingöl, Van gibi illere götürüp satıyoruz. Bu sene de bu illere pek gitmiyoruz. Bizim köyümüzün genel geçim kaynağı lahanadır. Hasadın sona ermesi soğuğa bağlı. Hava soğumazsa 11 veya 12. ayda biter. Eğer soğuk erken gelirse ürün bozulur. Tanesini tarladan 3 liraya satıyoruz şeklinde konuştu.

Ürettiği lahananın önemli bir kısmını civar illere pazarladığını belirten Ebedin Taş da maliyet yüksekliğinden şikayet etti. Köylerinin en önemli geçim kaynağının lahana olduğunu ifade eden Taş: Bu sene 23–24 ton civarında lahana ektim. Hasadına başladık ancak gübre parasını bile çıkaramıyoruz. Lahananın 5 sene önce kilosunu 25 ila 50 kuruş arasında veriyorduk. Bu sene ise kilosu 40 kuruşa geliyor. Yani kar edemiyoruz. Emeğimiz boşa gidiyor. Bizim köyümüzde de hemen hemen herkes lahana eker. Lahana Muşta pek satılmıyor. Batman, Van, Şırnak, Mardin, Kızıltepeye satıyoruz genellikle ifadelerini kullandı.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım