Ekonomimin her geçen gün dibe vurduğu Muş’ta her vatandaşın mutlak suretle uğradığı Hal’de esnaf alışverişin durgunluğundan dert yandı. Sonbahar mevsimindeki durgunluk esnafı tamamen bitirdi.
Muş’ta ticaretin merkezi olarak bilinen ve köylerden gelen vatandaşların uğrak yeri olan Eski Hal bölgesinde ticaretin oldukça gerilediğini belirten esnaflar, geçmiş yıllardaki satışı yapamadıklarını söylediler. Özellikle sonbahar mevsiminde piyasalarda yaşanan canlılığın bu yıl yerini tamamen durgunluğa bıraktığını kaydeden esnaflar, krizden ciddi bir şekilde etkilendiklerini söylediler.
Yıllardır Muş’ta en fazla alışveriş yapılan mekan olarak bilinen ve özellikle köylerden gelen vatandaşların tüm ihtiyaçlarını gidermek için mutlaka uğradığı Hal’de esnaf alışverişin durgunluğundan dert yandı. Hal esnafı, geçmiş yıllarda tüm köylülerin alışverişlerini kendilerinden yaptığını ve bu sebeple de işlerin iyi olduğunu fakat son yıllarda alışverişin giderek azaldığını ve neredeyse durma noktasına geldiğini ifade ediyor.
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, artan enflasyon ve yükselen borsa karşısında esnafların işinde büyük bir düşüşün yaşandığını ve sonbahar mevsimi olmasına rağmen piyasaların ciddi bir durgunluk yaşadığını söyledi. Demirtürkoğlu, kırsal bölgelerde ikamet eden vatandaşların bu mevsimde erzak stoku yaptığını ancak bu yıl esnafın tamamen perişan olduğunu söyledi.
Krizinde Muş’ta etkisini iyice hissettirdiğini esnafların tek bir satış yapamadan dükkan kapattığını belirten Demirtürkoğlu, geçmiş yıllarda sonbahar mevsiminde böyle bir durgunluk yaşanmadığını kaydetti.
Manav dükkanı işleten Hamdi Avcı isimli esnaf, bu yıl hal esnafının durumunun kötü olduğunu söyledi. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde hal esnafının ciddi anlamda ticaret yaptığını, ancak sonbahar mevsiminin bir kısmını geride bırakılmasına rağmen ticarette bir hareketlilik gözlenmediğini söyledi. Çiftçinin ekonomik durumunun kötü olduğunu söyleyen Hamdi Avcı, “Çiftçinin cebinde para yok. Çiftçinin durumu kötü olunca hali ile bu esnafa da yansıyor. Çiftçilerimiz cebinde para bulamıyor ki gelip alış-veriş yapsın. Kriz, köylüyü, memuru, işçiyi, herkesi etkiledi. Çiftçi alması gereken bir eşyayı çok mecbur kalmayınca kadar almıyor. Çünkü para olmayınca çiftçi harcama yapamıyor” dedi.
Muş ekonomisinin lokomotifinin, tarım ve hayvancılık yapan köylüler olduğunu söyleyen esnaflar, “Önceden köyden gelen bir vatandaşımız bir koyun getirir satardı ve birçok ihtiyacını sattığı koyununun parası ile karşılardı ama bugün aynı vatandaş sattığı koyunun parası ile ancak çok az malzeme alabiliyor. Bu durumda ne vatandaş ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ne de bizler eski yoğun alışveriş günlerini yaşayabiliyoruz. Muş’un ekonomik yaşantısı her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi