Skip to main content

Kosgeb destekleri anlatıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısına KOSGEB Van Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük, Kredi Garanti Fonu Van Temsilcisi Nejat İmrel, MTSO Başkanı Şihmus Sinecem, Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, banka müdürleri ve TSO üyeleri katıldı.
Üyeleri bilgilendiren KOSGEB Van Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük, “Müdürlüğümüz Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerine hizmet vermektedir. Daha önce Muş’a birkaç defa geldik. Buradaki işletmelerimizle sık sık görüşüyoruz. Bizler burada Muş Ticaret ve Sanayi Odası’na daha önceden yapılan protokol çerçevesinde temsilciliğimiz var. Bu hizmetler konusunda genel sekreterimiz sizlerle bizim aramızda köprü olmaya çalışıyor. Tabi bu yeterli mi değil, ciddi anlamda buradan kopukluğumuz oluyor. Bu kopukluğun da sebebi coğrafi olarak uzak bir mesafede olmamızdır” dedi.
Yörük, “Bizler KOSGEB idaresi olarak yakın bir zamanda, Sayın Bakanımızın da vermiş olduğu talimat doğrultusunda buraya bir müdürlüğünü açılması için bir sürecin başladığını da biliyorum. Burada böyle bir müdürlüğünü oluşumu Muş’taki hizmetlerin biraz daha akışkanlığına sebebiyet verecek. Bizler burada ağırlıklı olarak genelde hibe desteklerimizden ziyade finansman konusunda çalışmalar yürüttük. 2007 yılında beş firmamıza 100’er bin TL olmak üzere 500 bin TL sıfırlı faizli kredinin aktarılmasını sağladık. 2008 yılı içerisinde ilk açılan bin artı bin kobi yatırım destekleme programı çerçevesinde 13 firmanın başvurusunu aldık ancak ne yazık ki üzülerek ifade etmem gerekirse 10 firmanın müracaatını değerlendirdik ve bankalara gönderdik. Bankalardaki süreci aşamamamız nedeniyle yalnızca bir firma bu krediden yararlandı. Burada 132 bin TL civarında bir rakamdı. Bizim KOSGEB olarak onayını verdiğimiz 10 firmanın ortalama olarak 2 milyon 192 bin TL’lik bir kredi hacmi öngörmüştük. Biz bankaları aşamama nedeniyle bu sıkıntıları yaşadık. İnşallah bu işler daha da düzelecek. Sıfırlı faizli esnaf sanatkarlar kredisinde ise bir firmaya 25 bin TL kredi kullandırdık. Sıfır faizli istihdam endeksli can suyu kredisinde ise Muş ilinde 22 firmamıza faydalandırdık. 619 bin TL’lik bir kredi hacmi oluştu. Tabi KOSGEB’in şu anda hedef kitlesinin sadece imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin desteklerden faydalanıyor olması bu rakamların biraz aşağıda kalmasına sebebiyet verdi. Şu anda meclis gündeminin ikinci sırasında yer alan bir kanun değişikliği söz konusu. Bu kanun değişikliği ile artık hizmet sektörleri, ticaret sektörleri de KOSGEB’in destek ve hizmetlerinden faydalanabilme şansına sahip olacak. Tabi bu ilin ekonomisine baktığımızda özellikle imalat sanayiden çok hizmet sektörü dediğimiz tarım, hayvancılık, ticareti içerisinde aldığımızda bu kanun değişikliğinin ardından KOSGEB’in desteklerinden faydalanma yolu açılacak. Bizim sıfır faizli kredilerimizin yanında bir de imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesine yönelik enstrümanlar mevcut” diye konuştu.
Desteklerle ilgili olarak üyelere bilgiler veren Yörük, “Nitelikli eleman desteği veriyoruz. İmalat sanayide faaliyet gösteren işletmenin ihtiyaç duyduğu 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite mezunu elemanı alınması konusunda maaşının yüzde 80’nin KOSGEB tarafından karşılanıyor, bunun üst limiti de bin TL’dir. Bir de sivil toplum örgütlerinin bölgede yapacakların yerel ekonomik araştırmalarla ilgili bunların finansmanı konusunda bu destekleri sivil toplum örgütlerine, belediyelere ve bu gibi kuruluşlara sağlıyoruz. Bir de bölgesel kalkınma desteği kapsamında altyapı ve üstyapı proje desteğimiz var. Bu tabi Muş için büyük önem arz ediyor. Burada yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluyor. Burada yapılacak yatırımlarda yatırım binalarının mimari, statik, mekanik projelerde nakit krediler alınır. Bu proje bedellerinde biz hibe katkı sunuyoruz. Bu da organize sanayi bölgelerinde önümüzdeki günlerde yatırım yapacak arkadaşlarımız için önemli bir kaynak olarak önümüze çıkıyor. Bunu kullanmak fayda var düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri