Türkiye İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü tarafından Muş Esnaf ve Sanatkarlar odası toplantı salonunda gerçekleştirilen İş Sağlığı ve İş güvenliği toplantısının açılış konuşmasını yapan İŞKUR Muş İl Müdürü Mehmet Emin Taylan, Hızla globalleşen dünyada acımasız bir rekabet savaşı hüküm sürmektedir dedi.
Şirketlerin ve kurumların öncelikli hedefi bir savaştan galip çıkmak olduğunu altını çizen Taylan, Bu savaşı kazanmanın yolu ise, düşük maliyet, kaliteli üretim ve yüksek verimlilik kriterlerini kurum ve şirket vizyonunun bir parçası olarak benimsemeleri ile mümkün olabilmektedir diye konuştu
Bu kriterlere uymayan kurum ve şirketlerin rakipleri ile rekabet etmeleri ve varlıklarını devam ettirmeleri düşünülemez diyen İş kur Müdürü Taylan şunları kaydetti: Toplam Kalite Yönetimi sistemini vizyonunun bir parçası olarak belirlemiş kurum ve şirketler, geleceklerini sağlam temeller üzerine oturtmuşlardır. Çünkü kalite karlılıktır, kalite ucuzluktur, kalite tercih sebebidir. Günümüzde, kaliteyi bir yaşam felsefesi olarak benimsemiş insanların oranı hızla artmaktadır. Sağlığı ve güvenliği toplam kalitenin bir parçasıdır. Çünkü kalite bir bütündür. Çalışanıyla, çalışma ortamıyla, çalışma şartlarıyla, iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye duyarlılığı ile ürün kalitesiyle ve insana saygısıyla bir bütündür. Bu zincirin en önemli halkalarını oluşturan çalışan, çalışma ortamı, çalışma şartları ve insana saygı, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma alanıdır. Kurumların ve işverenlerin iş sağlığı güvenliği konusundaki duyarlılığı, çalışanlarını bilgilendirmesi, işyerinde potansiyel tehlikelere karşı gerekli tedbirleri alması ve güvenli bir çalışma ortamı hazırlaması, iş kazalarını asgariye indirecektir. Tüm bunlara rağmen, hala iş sağlığı güvenliği konusunda duyarsız olan kurumların ve işverenlerin ne kadar çok risklerle karşı karşıya kaldıkları ve ekonomik olarak ne büyük kayıplara uğrayacaklarını anlayamamış olmamaları son derece üzücüdür. Bunun sebebi ise işverenlerimizin ve çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır.
Vali Yardımcısı Ali Sakar ise, gerek geçen yıl Somada Kömür ocaklarında meydana gelen göçük gerekse Ermenekte yaşanan göçükle birlikte toplumun gündemine daha çok gelmeye başladığını ifade etti.
Ancak bu konuda yeni şeyler yapılması gerektiği günümüz Türkiyesinde son derece önemli hale geldiğini altını çizen Sakar, 2012 yılanda yasa çıktı bu yasa ile bir farkındalık oluşturuldu. Ancak iş sağlığı ve güvenliği son derece önemli olduğu halde hala gündemimizde bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği bir ekip işidir Ve doğru yapılması durumda da başarıya ulaşır. Devlet olarak amacımız iş kazaları en aza indirme ve mesleki hastalıkları da sıfırlamaktır. Zamanında alınabilecek önlemlerle iş kazalarını en aza indirebilir mesleki hastalıkları da sıfırlayabiliriz. Son denemde yapılan uygulama göstermiştir ki iş kazalarında zamanında alınacak önlemler kazaların yüzde 98 oranında düşmesine neden olabilmektedir diye konuştu .
Toplantı daha sonra İş Kur Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Uzman Yardımcısı Ceylan Güliz Bozdenir tarafından iş kazaları ile ilgili bilgiler verildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Ali Sakar ve kamu kurum amirleri katıldı.
Muş Manşet Gazetesi