Skip to main content

İlk altı ayın en yüksek fiyat artışı Muş`ta yaşandı.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş, Van, Hakkari ve Bitlis ilinde 2008 yılının ilk altı ayında yüzde 8.28’lik oranla en yüksek fiyat artışının yaşandığı açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre en yüksek enflasyonunun Doğu’da görüldüğü belirtildi.

Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinde bir önceki aya göre yüzde 0,36 düşüş yaşandı, üretici fiyatları bazında enflasyon da yüzde 0.32 düzeyinde kaldı. TÜFE’deki eksi enflasyonda özellikle gıda ve içecekteki yüzde 3,4’lük, ÜFE’deki düşük enflasyonda ise tarım sektöründeki yüzde 2.73’lük düşüşler etkili oldu.

Önceki iki ayda hızlı bir çıkış yaşayan enflasyon, Haziran ayında mevsimsel fiyat hareketlerinin de etkisiyle adeta mola verdi. Tüketici fiyatları (TÜFE) bazında aylık enflasyonun yüzde 0.36 ile negatif çıktığı Haziran’da, üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış da yüzde 0.32 ile oldukça düşük düzeyde kaldı. TÜFE’deki eksi enflasyonda özellikle gıda ve içecekteki yüzde 3.4’lük; ÜFE’deki düşük enflasyonda ise tarım sektöründeki yüzde 2.73’lük düşüşler etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), TÜFE ve ÜFE bazında Haziran ayı enflasyonunu açıkladı. 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0,36 düşüş olurken, yılın ilk altı aylık dönemindeki enflasyon ise yüzde 6,0 düzeyinde gerçekleşti. TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 10,61 ve on iki aylık ortalamalara göre enflasyon da yüzde 8,64 olarak belirlendi.

En Yüksek Enflasyon Doğu’da

TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge yüzde 0,99’la Erzurum, Erzincan, Bayburt oldu. Ocak-Haziran dönemi itibariyle en yüksek fiyat artışı yüzde 8.28’le Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon da yüzde 12.75’le yine bu bölgede kaydedilirken, on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 10.1’le Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde yaşandı. Haziran ayında TÜFE’de kapsanan 454 maddeden 90’ının ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 261’inin fiyatlarında artış, 103 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Gıdada Ucuzlama Eğitimde Yüksek Enflasyon

TÜFE bazında enflasyonun eksi çıkmasında mevsimsel koşullar etkili oldu. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,39’la eğitim grubunda gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşanan yüzde 3.4’lük düşüş, genel endeksin eksi çıkmasına etki eden temel unsur oldu. Haziran ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1,62, konutta yüzde 1,30, lokanta ve otellerde yüzde 1,11, ev eşyasında yüzde 1,04, eğlence ve kültürde yüzde 0,70, haberleşmede yüzde 0,66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,20, sağlıkta yüzde 0,11, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 artış oldu. Haziran’da gıda ve içecek dışında giyim ve ayakkabıda da yüzde 0,41’le fiyatların gerilediği belirlendi.

Yıllık Enflasyon En Yüksek Konutta

Geçen yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 16,30 ile konut grubunda gerçekleşti. Lokanta ve oteller yüzde 14,32, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13,96, ulaştırma yüzde 11,64, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,61’le yıllık artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarını oluşturdu.

Tarımda Ucuzluk

ÜFE’de aylık artış yüzde 0,32 olurken, altı aylık enflasyon yüzde 13,76, yıllık enflasyon yüzde 17,03 ve on iki aylık ortalamalara göre enflasyon da yüzde 8,39 düzeyinde gerçekleşti. Haziran ayında ÜFE bazında enflasyonun düşük çıkmasında tarım sektöründe meydana gelen yüzde 2,73’lük fiyat düşüşü etkili oldu. Haziran’da fiyatlar sanayi sektöründe ise yüzde 1,06 artış gösterdi. Haziran ayındaki düşüşe rağmen tarım sektörü endeksinde, altı aylık artış yüzde 8,23, yıllık artış yüzde 15,02 ve on iki aylık ortalamalara göre artış da yüzde 14,31 olarak gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise altı aylık artış yüzde 15,13, yıllık yüzde 17,51 ve on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 7,04 oldu.

Petrol ve Gazda Yüksek Enflasyon

Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3,17, imalat sanayiinde yüzde 1,43 artış, elektrik, gaz, su sektöründe ise yüzde 4,10 düşüş gerçekleşti. ÜFE sonuçları sanayiinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde Haziran ayında en yüksek artışın yüzde 9,46 ile ham petrol ve doğal gaz çıkarımı alt sektöründe gerçekleştiği belirlendi. Bu sektörü yüzde 5.25 aylık fiyat artışıyla kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 4.99’la ana metal sanayi, yüzde 3’le metal eşya sanayi, yüzde 1.17 ile metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı izledi. Buna karşılık elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı yüzde 4,81, mobilya imalatı yüzde 2,41 ve iletişim teçhizatı imalatı yüzde 2,23’le Haziran ayında fiyatların en fazla gerilediği alt sektörler oldu. Haziran ayında endekste kapsanan 756 maddeden 184’ünün ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 323’ünün ortalama fiyatlarında artış, 249’unun ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri