Muşta Sonbahar mevsiminde olgunlaşan güz armudunda bu yıl ciddi bir verimin olduğunu belirten üreticilerden Seyfetullah Olcay, çevre illerden de talebin olduğunu söyledi. Güz armudunda bu yıl ciddi bir verimin olduğunu ifade eden Olcay, Muş armudunda bu yıl bolluk yaşıyoruz. Güz armudunun anavatanı ilimizdir. Bitliste de yetişir ancak burada yetişen armudun tadını vermez. Bu armudun tadını bilen herkes bu aylarda armut alır mutlaka. Hatta farklı illerde yaşayan akraba ve tanıdıklarına da kolilerle gönderirler dedi.
İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya gibi illerde yaşayan Muşlulara da koliler halinde güz armudu gönderdiklerini kaydeden İlhan Demirel, İlimizin İncebel, Kale, Mehmetcan, Mongok bağlarında yetişen asırlık güz armudu ağaçlarından tane tane toplanan armutları alarak iplere diziyoruz ve bu şekilde satışa sunuyoruz. Güz armudu sonbaharda yetiştiği için güz armudu ismini almış, asırlık ağaçlarda yetişen güz armudunun değişik bir tadı, aroması var. Yerli halkın dışında Muşa gelen vatandaşlar bir kez güz armudunun tadını aldıktan sonra bu armudun tiryakisi olurlar. Muş dışında yaşayan Muşlular ve Muştan giden vatandaşlar tarafından telefonla siparişleri alıyor ve koliler yaparak gönderiyorum. Aldığım armutları kendime özgü bir tarzla iplere dizip şaran haline getiriyor dükkânda asıyorum. Müşterilerimin bir kısmı şaranlar halinde armudu alıp evlerinde asıyorlar. Çok dayanıklı olan güz armudu soğuğu sevdiği için armutlar birbirlerine değmediği sürece ezilmez, bozulmazlar. Kilosunu 4 ila 6 lira arasında satıyoruz. Pazar sorunu yok, müşterilere güz armudu yetiştiremiyoruz. Yıllık Muşta yetişen güz armudu miktarı 10 ton civarındadır ifadelerine yer verdi.
Güz armudunun ilimizde yetişen en özel ürünlerden biri olduğunu belirten Kenan Toplu ise ilimizde bulunan bağlarda yüz yılı aşkın bir süre önce yetiştirilmeye başlanan güz armudunun, halen yoğun olarak yetiştirilmeye devam ettiğini ifade etti. Dalından koparılan ve tamamen doğal yetişen güz armudunu kış boyunca tükettiklerini ifade eden Toplu: Hayatımda güz armudu kadar hiçbir meyveyi sevmiyorum. Tadına alışan biri bunu yemeden duramaz, kilolarca güz armudunu alıp tavana asarak kış boyunca yiyoruz. Bu armudun bir özelliği de dalından koparıldıktan sonra asmada kaldıkça hem tatlanır, hem de olgunlaşır. Evlerde karın yağmasından sonra canı armut isteyen gider asılı olduğu yerden armudu koparıp yer dedi.
Muş Manşet Gazetesi