Skip to main content

Fiyatlar geçen yıla oranla arttı.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta ot rekoltesindeki düşüş sebebiyle fiyatların büyük ölçüde artması beklenirken, hayvan sahipleri kuraklığın hayvancılığı ciddi şekilde etkilediğini ifade ettiler. İlkbahar mevsiminde yağmur yağışlarının olmamasından dolayı ot rekoltesinde meydana gelen düşüşten etkilenen hayvan sahipleri kuraklıktan olumsuz etkilendiklerini söylediler. Ot biçme çalışmalarını sürdüren çiftçiler bu yıl ot fiyatlarında artış olacağından endişe ediyorlar.

Muş’ta ilkbahar mevsiminin başlangıcında yağmurların etkili olmaması sebebiyle ot rekoltesinde yaşanan büyük düşüş hayvan sahiplerini tedirgin etti. Muş’ta otun yok denecek kadar az olduğunu söyleyen hayvan sahipleri ot fiyatlarının geçen yıllara oranla çok fazla artış göstereceğini söylüyorlar.

Kırsal Köylerde geçimini büyük ölçüde hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan vatandaşlar, yılın yağmurlu geçmemesi sebebiyle kışın hayvanlara yem olarak verilen ot ve samanın geçen yıllara oranla daha yüksek fiyatla olacağını belirterek “hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar zor günler yaşayacak” dediler.

Muş’ta ot rekoltesinde yaşanan düşüş hayvan sahiplerine zor günler yaşatıyor. Kuraklık sebebiyle ot rekoltesinde ciddi bir düşüşün yaşandığını söyleyen hayvan sahipleri il genelindeki bir çok tarlada ot biçiminin bile gerçekleştirilemediğini belirterek, hayvancılığı sıkıntılı günlerin beklediğini söylediler. Tarlalarda ot bitmediğini söyleyen çiftçiler, kuraklığın etkili olduğunu belirterek, “İlkbahar mevsiminde yağışlar yeterince olmadığı için ot yetişmedi. Yağışlar etkili olmaya başladıktan sonra da ota bir faydası olmadı. Bu sebeple ot rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandı. Otun olmaması sebebiyle bu yıl ot adeta karaborsa olacak” şeklinde konuştular.

Hayvan sahipleri geçen yıla oranla bu yıl ot fiyatlarının yükseleceğini söyleyerek, “Geçen yıl samanın tonu 25 YTL civarında seyretti. Ancak bu yıl halen otlar biçilmeden tarlada satılıyor. Ot fiyatları bu yıl 35 ile 40 YTL arasında değişecek. Şu anda halen biçilmeden satılan ot var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklıkta ot fiyatlarının yükselmesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Hayvan sahibi vatandaşlar daha yaz mevsiminin ortasında iken kışlık ot ihtiyacını karşılamak için telaş etmeye başladı” diye konuştular.

Köylüler biçtikleri otların taşıması sırasında ziyan olmaması için yaptıkları halatlarla bağlıyorlar. Geçimini yaptıklarını tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler ekinlerin hasat döneminin başlamasıyla birlikte hummalı bir çalışmanın içine girdiler. Bir yanda biçtikleri otları kümeler halinde toplayarak kurumasını bekleyen köylüler, diğer taraftan taşınması sırasında ziyan olmaması için yine sudan yumuşattıkları otla halat yaparak bağlıyorlar.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri