Skip to main content

Et fabrikası üretime başladı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Organize ve Sanayi Bölgesinde düzenlenen açılış törenine Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, iş adamları, sanayici ve yatırımcı kuruluşlar katıldı.

Fabrikanın açılış kurdelesini kesen Vali Vedat Büyükersoy, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun Avrupa Birliği fonuyla desteklediği yatırımların önemine değinerek yatırım yapmak isteyenlere de çağrıda bulundu.

Muşa iş ve aş getiren herkesin kıymetli olduğunu belirten Vali Vedat Büyükersoy, şunları söyledi: Önünde bulunduğumuz işletme yaklaşık 3,5 milyona mal olmuş olan bir işletmedir. Bunun yüzde 50si Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanmıştır. Bunu ifade etmemin nedeni benzer yatırımlar yapmak isteyen yatırımcılarında bu şekilde istifade etme imkanı olduğunu paylaşmak istedim. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Avrupa Birliği fonlarından kullandırmaktadır. Ama biz şunu biliyoruz Avrupa Birliği bize karşılıksız vermiyor. Zaten Türkiye Avrupa Birliğine belli miktarda bir ödeme yapmaktadır. Yapmış olduğu ödemenin büyük bir kısmı bile geri dönüşü şuan için gerçekleşememektedir. Çünkü yatırımcılarımızın yeterli müracaatı olmadığı ve mevcut yatırım müracaatlarının da istenilen kriterlere uymamasından dolayı zaman zaman yetersiz geri dönüş olmaktadır. Türkiyeden Avrupa Birliği fonlarına ne kadar çok müracaat olursa o kadar fazla pay alacağını ifade eden Vali Büyükersoy, Ne kadar çok müracaat olursa o kadar çok Avrupa Birliğine ödemiş olduğumuz kaynakların geri dönüşü sağlanacaktır. İlimize iş ve aş getiren bizim için kıymetlidir. Herkes için kıymetlidir. Çünkü ilimiz iş ve aş konusunda maalesef çok gerilerdedir. İnsanımızın işe ve aşa ihtiyacı var. Bu konuda gayret sarf eden sermayesini riske eden bütün yatırımcıları tebrik ediyoruz. Onlara başarılar diliyoruz. İşletmenin hayırlı olmasını temenni ediyoruz dedi.

9. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında projesini sunan ve Temmuz 2013 yılında sözleşmesini imzalayıp yatırım faaliyetlerine başladığını kaydeden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, tüm yatırımcılara yardımcı olduklarını söyledi. Faydalanıcı Gür Tarım ve Tarım Makineleri Sanayi Ticaret Limitet Şirketi yatırım faaliyetlerini Aralık 2013 yılında tamamlamış ve son hibe ödemesini de aldığının altını çizen Turan, Şirket; işletme bünyesinde üretilen et ürünlerini Muş Et markası adı altında pazarlayacak. 6 farklı proseste üretim yapabilen bir tesise sahip olan Firma İlimiz etinin lezzetini tüm Türkiyeye ulaştırmayı hedefliyor. İlk pazar olarak Kuzey Irak ve İrana numune ürünlerini gönderen Muş Et, çevre iller başta olmak üzere birçok noktadan ürün siparişi aldı şeklinde konuştu.

Organize Sanayi Bölgesinde yatırımı gerçekleştirilen işletme günlük 5 ton et işleme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Turan, faydalanıcı işletmesine giren günlük 5 ton eti yılda 720 ton kuşbaşı, 135 ton sucuk, 112 ton köfte, 290 ton döner, 120 ton sosis ve 120 ton salama dönüştürebiliyor. İlk olarak sucuk ve köfte üretimine ağırlık vermeyi planlayan firma üretimini her geçen gün hızlandırıyor. İlimiz ekonomisine katkı sunacağı şüphesiz olan bu işletme tam kapasite çalışması durumunda 15 ila 30 arasında kişiyi istihdam edecek. İşletmenin ihtiyaç duyacağı yıllık karkas et miktarı 1800 ton. Bu miktarda kırmızı et işlenerek toplamda 1500 ton ürün üretilecek. 1800 ton karkas et, kültür ırkı 3600 adet büyükbaş ya da 35000 adet küçükbaş hayvandan elde edilebiliyor. Bunun anlamı tam kapasite ile kurulmuş 15 büyükbaş hayvan ahırına ya da 70 küçükbaş hayvan ağılına ihtiyaç var demektir. Faydalanıcı toplam yatırım tutarı 3.190.409,41 TL olan yatırımı için İl.Koordinatörlüğünden yüzde 75i Avrupa Birliği, yüzde 25i ise Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere toplam 1.571.903,17 TL hibe desteği aldı ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmalardan sonra fabrikanın açılışı yapılarak ziyaret edildi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri