Skip to main content

Esnafların çimento feryadı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına giden beton santralleri sahipleri çimento alamadıkları için yaşadıkları sorunları aktarıp çözüm istediler. Muş’ta faaliyet gösteren 4 beton santrali sahibi dün saat 10.00’da MTSO Başkanlığına giderek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdurrahim Devrim ile görüşerek sorunlarını aktardılar.

Muş’ta faaliyet gösteren çimento fabrikasından ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde çimento alamadıklarını kaydeden beton santrali sahipleri, fabrikanın yetkililerine de ulaşamadıklarını ve sorunlarını aktaracak bir yetkili bulmadıklarını da ifade ettiler.

İstihdama büyük katkısı olan beton santralleri iflası eşiğine geldiklerini belirtiler. Muş’ta faaliyet gösteren Cengizler Beton adlı firmada 450 kişinin istihdam edildiği, Mendet Beton’da 51, Aykutlar Beton’da 90 ve Bindurmaz Beton’da ise 42 kişinin istihdam edildiği kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan beton santrali sahipleri şunları söyledi:
Mendeş Beton santrali sahibi Mehmet Mendeş, “Çimento alamıyoruz. Verilen taahhütlerin hiç biri yerine gelmedi. Şu anda santrallerimiz durma aşamasındadır. Sıkıntımız bundan ibarettir. Dışarıya çimento taahhüdü verildi, çimentoyu dışarıya veriyorlar. Ama iç piyasaya daha doğrusu Muş merkeze çimento verilmiyor. İhtiyacımızın % 20’sini ancak alabiliyoruz” dedi.

Bindurmaz Beton Santrali Sahibi Hüseyin Bingöl, “Bizim yaptığımız sözleşmeye göre örneğin 50 ton çimento alıyoruz, ihtiyacımızı karşılamıyor. Biz perişan olmuşuz. 50-60 insan bizim yanımızda çalışıyor, mağduruz. Bu konuda dışarıya ihracat yapıyor, sağa sola satıyor. Biz fiyatında değiliz. Fiyatı da bayağı yüksek tutuyorlar. Eğer Muş’un fabrikası ise ilk önce Muş’a çimento vermelidir. Muşlu bu fabrikanın kurulmasında yardımcı oldu. Biz parasını veriyoruz, teminatımızda herhangi bir sıkıntı yok. Tek sıkıntımız var o da çimento alamıyoruz. İki de bir çimentosuz kalıyoruz. Şantiyelerin başında taahhüdümüz var. TOKİ’nin işlerini yapıyorum. Betonlar yarıda bırakıldığında derz oluşuyor. Bu da bize büyük bir maliyet getiriyor. Bu zararımızı kim karşılayacak? Bu tür sıkıntılarımız var. Mesela dün akşam saatlerine kadar ekiplerimizle inşaatta çimentosuz kaldık. Çimento sıkıntısı had safhadadır. Burada bir ay önce mesela sıkıntı vardı. Buradan alış verişi kestim Mardin’le çalışmaya başladım. Baktık sıkıntı var bunları gerçekten gördüm. Kaç yıldır bu işin içinde olduğumuz için sıkıntıları görüyoruz. Mehmet Bahçıvan ta İstanbul’dan çıkıp geldi, aman aman dışarıdan çimento gelmesin biz sizin ihtiyacınız kadar verebiliriz bundan sonra çok rica ettiler, biz bir daha kestik iki gün bize çimento verdiler, ondan sonra bir daha vermediler. Sonra biz bir daha Mardin’le çalışmaya başladık. Buradan Mardin’i aramışlar, benim bayiime nasıl çimento verirsin demişler, siz verirseniz bizde o bölgeye geliriz demişler. Amacımız bizim önümüzü açsınlar. Resmen beni ve arkadaşlarımı bu fabrika iflas ettirecek, santrali alma niyetindedir. Çekimiz, senetlerimiz var ama para alamıyoruz. Müşterimize beton götüremiyoruz. Götüremediğimiz için tahsil de edemiyoruz. Dolayısıyla karşı tarafa çeklerimizi de ödeyemiyoruz” dedi.
Aykutlar Beton Santrali M. Emin Aykut, “Çimentoda sıkıntılarımız var. Bağlantılarımız var, kooperatifler olsun, taahhüdümüzdeki işler olsun had safhayı aştı sıkıntılarımız. Arkadaşlarımızın da belirttiği gibi, bizim ricamız önce iç piyasayı rahatlatsınlar sonra civar illere verilsin bu çimento. Şu anda biz çimento fabrikasında yetkili arkadaşları göremiyoruz. Telefonlarla ulaşamıyoruz. Bu sıkıntılarımız ne olacak? Kaç kez arkadaşlar gitti, ben müdürümü gönderdim. Kardeşimi gönderdim. Ama maalesef yetkili bir arkadaşı göremedik. Bizim ricamız önce 4 tane beton santrali var Muş’ta, Muş Çimento Fabrikası Muş’undur. Bizimde piyasaya yaptığımız sözleşmeler var. Şu anda bütün vatandaşlar bizi sıkıştırıyor. Gerek okullar yapılıyor, gerek karayollarının işi var, sağlık var bunlar zamanında yapılması taahhüt edilen işlerdir. Betonlarımız dökülmüyor” dedi.

Cengizler Beton Santrali Sahibi Fatih Cengiz, “Bizim fabrikanın kapasitesi saatte 90 tondur. Arkadaşların da sattığı mal 500 tondur. İç piyasayı daha doğrusu Muş’u doyurmadan Tatvan’a, Bitlis’e Van’a, Patnos’a, Ağrı’ya ve Hakkari’ye mal satıyorlar. Şimdi 90 tonun 45 tonu ihracata gidiyor, 45 tonu da bütün insanlara dağıtılıyor. Bu da ihtiyacı karşılamıyor. Mesela Tatvan’a 83 liraya satıyor, bize 115 liraya satıyor. Biz yine bunun peşinde değiliz. Biz Muşlunun bu Çimento Fabrikasının arkasında durduğu gibi, Çimento Fabrikasının da bizim arkamızda durmasını istiyoruz. Durmadığı takdirde zaten dilekçelerimizi vermişiz, yasal yolları kullanacağız. Muş’un Valisi, Encümenleri, Milletvekilleri, Ticaret Odası Başkanlığı bu fabrika kurulurken topyekun o fabrikanın arkasında duruldu. Ama şu anda fabrika Muş’u batırmak için elinden geleni yapıyor. Şu anda satıştan sorumlu bir arkadaş bırakmışlar, hiç kimseyle görüşemiyoruz. Müdür yok, müdür yardımcısı yok satış müdürü telefonlara cevap vermiyor. Bu ticari kurallara aykırıdır. İşte bugün Ticaret Odası ve Sanayi Başkanlığına başvurarak sıkıntılarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Yasal işlemlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

Beton santrali sahiplerinin sorunlarını dinleyen Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Abdurrahim Devrim, “Beton santralleri münferit olarak şikayetlerini dile getiriyorlar. Ancak 6’ıncı ayın 11’indeki meclis toplantımızda meclis üyelerimizin gündeme getirmesi ile bu işin ciddiyetini meclis olarak fark ettik. Mecliste bu işe yasal çerçeveler içerisinde el atacağımızı ve üyelerimizin mağduriyetinin giderilmesi için, oda olarak elimizden ne gelecekse yapmayı taahhüt ettik kendilerine ve arkasında olacağımızı söyledik. 4 beton santralinin sahibi de çimento fabrikası da odanın üyesidir. Hiç kimsenin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yasaların bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak disiplin soruşturması açmaya karar verdik. Disiplin soruşturması sonunda hazırlanacak olan rapora göre hareket edeceğiz. belki de caydırıcı olabilecek bir arabuluculuk görevi de yapabiliriz. Ama beton santralleri sahiplerinin mağdur olmaması için azami gayret sarf edeceğiz. şimdi bu noktada bize verilen yetki: Oda Borsa Üyelerine verilecek disiplin ve para cezaları ve yüksek disiplin kurulu hakkında yönetmeliğin birinci maddesinde diyor ki, bu yönetmeliğin amacı oda ve borsa üyelerinden meslek grubu veya meslek düzen ve geleneklerine uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlara müşterisine karşı mesleki görevini yapmayan ve görevinin gerektirdiği dürüstlüğü uygun şekilde davranmayanlara, mevzuatın kendilerine yüklediği görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyenlere ve yetkili organlarca alınan kararlara riayet etmeyenlere verilecek disiplin ve para cezasına ilişkin esasları düzenlemek oda ve borsa disiplin kuralları ile yüksek disiplin kurullarının oluşturulması ve çalışma usul ve esaslarını belirlemektedir. Bu konuda oda ve borsa mevzuatına göre Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının yasal çerçeve içerisinde bu süreci başlatacağını ve beton santrallerinin mağdur olmaması için gereken çalışmaları ve disiplin çalışmalarını yapacağımızı beyan ederiz. Ayrıca Valiliğinde arabulucu görevini yapması daha elzem olacağını oda olarak da kendisi ile beraber olacağımızı, kangren olan bu sorunu çözmemiş için el birliği etmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Ayrıca Şimşekler İnşaat yetkilisi ise 20 gündür beton dökemediğini ifade ederek şikayette bulundu. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri