Eğitim ve öğretimin başlaması ve hemen akabinde Ramazan Ayı’nın gelmesi ticarette hareketliliğe neden olurken bayram alışverişi ile birlikte kısa süreli de olsa esnafın nefes aldığı gözlendi.
Muş’ta yaz tatili sebebiyle işlerinde büyük bir durgunluk yaşayan ve okulların açılması ve ardından Ramazan ayı esnafın kısa süreli de olsa nefes almasını sağladı. Piyasaların durgun olduğunu ve bir türlü istenilen düzeye gelmediğini kaydeden esnaflar bayram alış verişinde bir nebze de olsa işlerin biraz canlandığını söylediler.
Ramazan ayının gelmesi ve yaklaşık 20 gün önce okulların açılması ticarette beklenen hareketliliği yaşatmazken, Bayram alışverişinde kısa süreli de olsa esnafın yüzü güldü.
Piyasaların bu yıl çok durgun olduğunu ve bir çok esnafın siftahsız kepenk kapattığını kaydeden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, Ramazan ayının başlamasından sonra okulların açıldığını ve buna rağmen esnafın beklediği kıpırdamanın olmadığını ifade etti. Bayramdan birkaç gün önce piyasaların biraz canlandığını bunun sadece esnafa nefes aldırdığını ifade eden Demirtürkoğlu, dünyayı etkisi altına almasından endişe edilen krizin Türkiye’de etkili olması halinde Muş esnafının tamamen bitme aşamasına geleceğini de sözlerine ekledi.
Hükümetin üç yıl içerisinde ekonomik alanda önemli rahatlamaların olacağını söylediğini hatırlatan Demirtürkoğlu, “Hükümet yetkililerinde vaat edilen ekonomik rahatlamayı hala göremedik. Hiçbir iyileşme yok. Biz şu ana kadar hala cebimize para koyamadık. Her gün cebimizden yiyoruz. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizde bile bu kadar zor günler yaşamadık. Esnafımız şu anda çek senet ödemekte zorluk çekmek bir yana, evini geçindirmekte bir zorlanıyor” dedi.
Muş’un en fakir iller arasında yer aldığını ve zaten ekonomisinin çok kötü olduğunu söyleyen Orhan Demirtürkoğlu, “Muş’a ayda 12 milyon YTL civarında bir para giriyor. Ama bu para aybaşında piyasaya girmiyor. Bankalar arasında eriyip gidiyor. Ekonomimiz zaten memurlara bağlı. Memur kesimi de kredi kartı kullanıyor. Aybaşında maaşın bir bölümü kredi kartına kesiliyor. Ayrıca kredi ile ev araba alımı ekonomiye tam bir darbe vurdu. Vatandaşların birçoğu ev ve araba almış. Aylık taksit ödeyince Muş’a giren para bankalar arasında eriyor. Şu anda Muş ekonomisi tam anlamı ile bir kaos yaşamaktadır” dedi.
Esnafın kamu çalışanlarının maaşları ile ayakta durduğunu kaydeden Demirtürkoğlu, toplu konut, otomotiv ve kredi kartının esnafı darboğaza sürüklediğini söyledi
Muşun Sesi Gazetesi