Dış cephe yalıtım uygulamasının kanunen zorunlu hale getirilmesinin ardından Muşta da dış cephe kaplama işinde artış yaşandığı bildirildi. Yeni yapılan binaların dış cephe kaplama sistemi ile yapıldığı Muşta yasa çıkmadan önce yapılan eski binalarda hızla mantolanıyor.
Dış cephe yalıtımı ile ilgili olarak uyarılarda bulunan uzmanlar, ısı yalıtımı olmayan yapılar için cezai işlem uygulandığını kaydederek, binalardın enerji kimliğini çıkarılması içinde 2017 yılına kadar süre tanındığını söylediler.
Isı yalıtımı ile ilgili olarak açıklama yapan uzmanlar, Mantolama, bir diğer ifade ile dış cephe yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor dediler.
Mantolama yapılırken Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ısı yalıtım ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerektiğini ifade eden uzmanlar, enerji tasarrufu amacı güden mantolama uygulamasının doğru bir şekilde yapılması halinde binanın bir daha korozyon problemi yaşamayacağını ve binanın ömrünü uzattığını kaydettiler.
ESKİ BİNALARA 2017YE KADAR SÜRE
Uzmanlar ısı yalıtımı için harcanan paranın ısı tasarrufu ile kendisini amorti ettiğini kaydederek, Genelde mantolama uygulaması ile karıştırılan kaplama uygulaması, dış cephe yalıtımından tamamen farklı bir uygulama olup, dekorasyon amacı taşıyor. Mantolama ile aynı görevi görmüyor. 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için kaçınılmaz bir uygulama niteliği taşıyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. Tam da bu noktada akıllara bir soru işareti geliyor; Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı? Bu sorumuzun yanıtı da aynı yönetmelik kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor diye konuştular.
BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU
Uzmanlar konu ile ilgili olarak, İş mantolama uygulaması yaptırma ile son bulmuyor. Mantolama yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan Binalarda enerji kimlik belgesi nin alınması gerekiyor. Yine bu belgenin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor diye konuştular.
Muş Manşet Gazetesi