Bu yıl ilkbahar mevsimimin bol yağışlı geçmesi nedeniyle ürün ekimlerine geç başlandı.
Tarlalarda biriken su kitleleri ve çamur nedeniyle ekime başlayamayan çiftçiler, sıcaklıkların artması ve toprağın suyu emmesi ile birlikte ekime başladı. Şu ana kadar ekim yapmakta zorlandıklarını ifade eden çiftçiler, buna rağmen bol yağışlar sayesinde toprağın neme doyduğunu ifade ettiler. Toprakta biriken su nedeniyle hayvanlarını yeterince otlatamamaktan şikâyet eden hayvan sahipleri ise artık suların çekilmesiyle ovanın en bereketli ayında hayvanlarını rahatça otlatabildiklerini ifade ettiler.
Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Ercan Bağlı, bu yıl bahar yağışlarının geçen yıla göre daha fazla olduğunu ifade etti. Yağışların uzun sürmesi nedeniyle ekimlerin geciktiğini belirten Bağlı: Ekim yapmak için tarlalarda nadas yapamıyorduk. Yaklaşık olarak 200 metre traktörle tarlayı sürdüğümüzde toprağı devşiren aletlerimiz toprağa saplanıyordu. Her 200 metrede bir durup bu aletleri temizledikten sonra tekrar işe koyuluyorduk. Bunun yanı sıra geçen yıla göre daha geç ilaçlama yapacağız çünkü tarlalarda su olduğundan ilaçlama yapamadık. Hayvanları bu yıl geçen seneye göre biraz daha erken meraya çıkarttık.
Ancak yağışlar nedeniyle fazla otlatamadık çünkü hayvanı sulak yere bırakmıyoruz. Bataklığa girerse çıkartmamızda çok zor oluyordu bu nedenle daha kuru yerlerde otlattık. Artık yağmurların dinmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle toprak suyu iyice emdi. Bizde ekim ve ilaçlama çalışmalarına başlıyoruz. Hayvanlarımızı da daha rahat otlatabiliyoruz açıklamasında bulundu. Bir başka çiftçi Metin Arman ise bu yıl yağışlar nedeniyle ekim zamanının biraz geciktiğini ifade etti. Buna rağmen ilkbahar yağışlarının bereket getireceğine inandığını ifade eden Arman, özellikle hububat ve meyvede bol ürünlü bir sezon geçirmeyi umduklarını ifade etti.
Muş Ovası Gazetesi