Skip to main content

Buğday hasadına sıkı takip

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta arpa ve buğday hasadı sırasında dane kaybını kontrol altında tutmak ve dane kaybını en aza indirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kontrollerin sürdürüldüğü kaydedildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Aydın Muşta 1 milyon 400 bin dekar alanında buğday ekimi gerçekleştiğini ve bu alanlarda 350 bin ton buğday hasadının gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Yapılan denetim ve kontrollerin çiftçilerin menfaatleri doğrultusunda gerçekleştiğini bildiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, Berce Alparslan Tarım İşletmesinde yapılan denetimleri kontrol eden ve Berce Yetkilileri ile bir araya gelerek teknik ekibin hasat sonuna kadar hafta sonları dahil olmak üzere sürekli denetim yapacağını kaydetti.

İl Müdür Vekili Mehmet Aydın Çiftçilerimize yardımcı olmak ve verim kaybını en aza indirmek amacı ile sahada denetimlerimizi sürdüreceğiz. Şu anda il genelinde 8 ekiple denetimlere başladık. Ekiplerimiz ilk olarak biçer-döver sahiplerini evrak bazında denetleyip daha sonra biçerdöverin teknik ayarlarını kontrol ediyor. Belgeler ve ayarlar tamamsa ekiplerimiz arazide hasat yapılmasına izin veriyor. Eğer biçerdöverde eksiklik tespit edilirse tarlaya girilmesine izin verilmiyor diye konuştu.

Denetimler esnasında en küçük ayrıntıya bile dikkat almak zorunda kaldıklarını vurgulayan Aydın, Dane kaybı maksimum yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Ekiplerimizde özellikle bunu dikkate alarak çalışmalarına devam edecekler. Bunu dışında biçerdöverlerin teknik özelliklerini de çok önemsiyoruz. Bu kurallara uymayan çiftçilerimiz teknik ekiplerimiz tarafından alacağı rapor doğrultusunda idari para cezası uygulanacak ve biçerdöverleri tarlalara sokmayacağız. Amacımız veri kaybını minimum seviyeye indirmek dedi.

Konu ile ilgili olarak yazılı basın açıklaması da yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Aydın açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; İlimiz genelinde hasat yapan biçerdöverlerin dane ve sap kayıplarını kontrol eden ekiplerimiz, hububat hasadı döneminde çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için biçerdöver operatörlerinin belgeli olup olmadığı, yangın söndürme ekipmanlarının olup olmadığı, yardımcı eleman olup olmadığı, biçim yüksekliği, dane döküm durumu, elek ve elevatör, batör, kontrabatör vb. ayarlarının tam olup olmadığı denetlenerek, ortalama verime ilişkin bilgilerle biçerdöver sahibi, operatörü ve tarla sahibi hakkında kişisel bilgiler hasat denetim formuyla kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca muhtarlara biçerdöver sahibi ve köy halkı adına sözleşme yapmaları, herhangi bir sorun yaşanması halinde hukuken mağdur olmamaları için tavsiyede bulunulmaktadır. Yangın çıkma ihtimaline karşı gerek çiftçilerin gerekse operatörlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten kontrolörlerimiz, yangın tehlikesine karşı hazırlıklı olmalarını, yeterli yangın söndürme ekipmanlarının ve hasat sırasında pulluk bağlı bir traktörü tarlada hazır bulundurmaları gerektiği konusunda çiftçilerimiz bilinçlendirilmektedir. Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için çiftçilerimizin, operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamaları, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olanları il/ilçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörleri hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre işlem yapılacaktır.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri