Muş genelinde 1 milyon 200 dekar alana ekilen buğdayın hasat dönemi başladı. Yağışların fazla olması ile verimi artan buğday çiftçinin yüzünü güldürdü.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Gündoğdu, personelleri ile birlikte Berce Alparslan Tarım İşletmesinde başlatılan buğday hasadını yerinde inceledi.
Hasat ile ilgili açıklamalarda bulunan Gündoğdu, İlimizde buğday hasadımız başlamış bulunmaktadır. Geçen hafta başlatılan arpa hasadının ardından bu hafta da buğday hasadına başlandı. İlimizde biçerdöver olmadığından dolayı genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerden geliyorlar. Her yıl ilimize yaklaşık 50 biçerdöver geldi. Gelen biçerdöverlerin büyük bir çoğunluğu son model araçlar olduğu için bunlarda dane kaybı çok az olmaktadır. Biz bu konuya çok dikkat ediyoruz. Çünkü çiftçimizin dört gözle beklediği hasadının boşa gitmemesi adına bunu önemsiyoruz dedi.
Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovalarında ağırlıklı olarak hububat ekildiğini kaydeden Gündoğdu, Bu yıl Yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar buğday ekimi gerçekleştirildi. Bu yılki yağışların bol ve düzenli olması nedeniyle, geçmiş yıla oranla yüzde 30 civarında bir rekolte artışı bekliyoruz. Bu yıl yaklaşık 275 bin ile 280 bin arasında bir ürün bekliyoruz. Bakanlığımız bu yılki kırmızı buğdayın da alım fiyatını belirlemiş durumdadır. Kırmızı sert buğdayın alış fiyatı 862 lira olarak belirlendi. Bunun protein miktarı yükseldiği zaman fiyatında yüzde 7 oranında bir artış olmaktadır. Bunun yanı sıra Bakanlığımızca yapılan diğer desteklemelerden gelen 127 liralık destekle bu yılki buğday alımının toplam fiyatı 989 lira oluyor. Bu yıl bol bereketli bir sezon bekliyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli ürünler almalarını diliyoruz diye konuştu.
Yağışların fazla olmasının verime de yansıdığını söyleyen İl Müdür Vekili Gündoğdu, Yağışların fazla olması verime de yansıdı. Bu yıl dekar başına 400-450 kilo verim bekliyoruz. Ama özel çiftliklerde bu rakam 650 kiloya kadar çıkabilmektedir. Geçen yıl yağışların daha az olması nedeniyle bu verim daha düşüktü. Bu yıla oranla yüzde 30 civarında bir düşüş yaşandı ifadelerini kullandı.
Çiftçilere uyarılarda bulunan Gündoğdu şunları söyledi: Çiftçilerimizin hasat esnasında yaşadıkları en ufak bir sıkıntıda bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Zaten ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalıştıkları için sürekli arazideler. Yaşadıkları sıkıntılara anında müdahale edebilirler. Diğer bir konu anızların yakılmaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü doğaya verdiği rahatsızlığın yanı sıra anızların yüzeyde kalan 1,5 cm kısmındaki faydalı mikroorganizmalar ölür. Aynı zamanda toprakta organik kaybına neden oluyor. Buda önümüzdeki dönemlerde verimin düşmesine neden oluyor. Onun için anızların yakılmamasını söylüyoruz. Anız yakanlarla ilgili de gerekli yasal işlemleri de yapıyoruz.
Berce Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Nufil Yeşilyurt da hasat ile ilgili yaptığı konuşmada, Alparslan tarım işletmesinde bu yıl 34 bin dekar buğday, 6 bin 300 dekar arpa ekimi yapıldı. Arpa hasadımız bitmek üzere, buğday hasadına da bugün başladık. 2014 yılı Eylül ayından 2015 Mayıs ayına kadar yağışlar düzenli bir şekilde alındı. Ancak Mayıs ayı ve Haziran ayı arasında bir yağışsızlık yaşadık. Buğdayların verimi bundan biraz etkilendi. Ama genel olarak buğdaylar verim ve kalite olarak bu yıl iyi derecede görüyoruz. Biz ekilişlerimizi kendi biçerdöverlerimiz ve piyasaya saman karşılığı olarak yapmaktayız. Biz bu ürünlerimizin çoğunu tohumluk olarak üretmekteyiz. Bu bölgede hasat ile ekim arası çok kısa olduğu için tohum hazırlama tesislerimizde hazırlıklarımızı görüyoruz. Yani hasat ile tohumlama işlemlerimiz iç içe yapılmaktadır. Tohumlarımızı en iyi şekilde elde etmek için de her türlü tedbiri alıyoruz. Dane kayıplarının yaşanmaması için çok hassas hareket edilmektedir. Aynı zamanda biçerdöverlerin de kontrolleri ihmal edilmemektedir şeklinde konuştu.
Muş Manşet Gazetesi