Muş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Koç ve yönetim kurulu üyeleri, Muşta çağrı merkezi kurulması için sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Mir Saray Otel Konferans Salonunda düzenlenen istişare toplantısına Memur Sen Muş İl Başkanı Fehmi Kuzey Vurar, Türk Telekom İl Müdürü Ahmet Söylemez, Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, Kent Konseyi Başkanı Kenan Aşar, Garanti Bankası ve Ak Bank şube müdürleri ile 20 sivil toplum kurulu temsilcisi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yaparak tüm katılımcılara teşekkür eden Muş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Koç, Muşun en büyük sorunlarından birinin gençlerin istihdamı olduğunu belirtti.
İstihdama yönelik sürekli alternatif yöntemleri tartışarak diğer sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla girişimlerde bulunduklarını ifade eden Koç, 500 kişi kapasiteli personel istihdam edilen bir çağrı merkezi için görüşmelerde bulunduklarını ve bunun için istişare toplantısı düzenlediklerini söyledi.
Çağrı merkezi için yerelde gerekli alt yapının oluşturularak hazır hale getirilip gerekli girişimlerde bulunmak için mücadele ettiklerini kaydeden Koç, Ama bu sadece bizlik bir şey değil. Kentteki tüm sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyacımız var. İlimiz için güzel bir proje peşindeyiz. Her zaman demişimdir büyük konuşmaktan ziyade büyük düşünmek gerekiyor. Bu anlamda çağrı merkezi projemiz var. Ama bu sadece bizim istememizle olacak bir şey değil. Gerek işadamlarımız olsun, gerek siyasi merciler olsun, gerek STK başkanlarımız olsun yaptığımız görüşmelerde bunun çok güzel bir şey olduğunu ve her zaman destekte bulunacaklarını söylediler dedi.
YER TAHSİSİ VE DESTEKLER İÇİN SÖZ ALDIK
Yer tahsisi konusunda Belediye Başkanı Feyat Asyanın gerekirse belediye binasının bir katını boşaltırım diye söz verdiğinin altını çizen Koç, şunları söyledi: Belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz her zaman destek olacaklarını söylediler. Özel banka müdürlerimizde destek olacaklarını söylediler. İlimizde bir çağrı merkezi olsun istiyoruz. 500e yakın gencimizin istihdam edilebilecek bir rakam istiyoruz. Bunun için modern ve güzel bir yer oluşturulması adına adımlar atmaya başladık. Bu konuda yer tahsisi, alt yapı ve her türlü destek için hazırız. Bunun için gerçekten çok ciddi adımlar atıldı. Tabi bunları söylerken Belediye Başkanımız Sayın Feyat Asya gerekli katkıları sağlayacaklarının sözünü verdiler. Bununla birlikte sayın milletvekillerimizde aynı sözü verdiler ve ayrıca gerekli tüm çalışmalara da yardımcı olacaklarına da inanıyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve Muş halkı olarak bir olmamız, güçlü olmamız gerekiyor. İsteriz ki bu paydaşlarımızla ilerleriz ve çağrı merkezimizi Muşumuza kazandırırız ifadelerini kullandı.
MUŞ BÖLGENİN EN AVANTAJLI ŞEHRİDİR
Açılış konuşmasının ardından söz hakkı alan Memur Sen Muş İl Başkanı Fehmi Kuzey Vurar, Muş Derneğinin çağrı merkezi, girişimine gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek Bizlerde tabi STKlar olarak, Muş Platformu olarak bu konuda gerekli çalışmalarımız oldu. Özellikle Muş Platformu olarak yaptığımız işsizlik raporunda bu çağrı merkezini dile getirmiştik bizde. Ama sanırım bunun bir evveliyatı var, bir yer ayarlama problemi olmuş zamanında. Şimdi bunun tekrar gündeme gelmesi çok iyi çünkü bölgemizde fabrikalardır, iş alanlarıdır bu gibi yerler kurulamıyor. Ama ilimizde çağrı merkezinin kurulması iyi bir meslek grubu aslında prestij ve istihdam açısından. Hastaneyle ilgili bir örnek vereyim. Otomasyonla ilgili bir alım olacaktı, bin kişilik başvuru oldu. Bu da ne kadar işsizliğin olduğunu ortaya çıkarıyor. Bingölde bildiğim bin kişilik bir çağrı merkezi var. Bitliste, Erzurumda, Elazığda var. Yani biz maalesef burada çok geride kalmışız dedi.
TELEKOM OLARAK GEREKLİ TÜM ALT YAPIYI OLUŞTURMAYA HAZIRIZ
Çağrı merkezinin kurulacağı alanda her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Türk Telekom İl Müdürü Ahmet Söylemez, şunları söyledi: Gerçekten Muş memleketimizin önemli bir derdine derman olabilecek bir proje bu. Bunu daha önce de birçok platformda dile getirdik. Malumunuz olduğu üzere memleketimizin en önemli sorunu istihdam, işsizlik sorunudur. Tabiri caizse bu tür oluşumlar bacasız fabrikalar, istihdama yönelik açılan yerlerdir. Bu çağrı merkezimizin Muşumuza ekonomik, kültürel, sosyal çok güzel katkıları olacaktır. Bölgemizde özellikle çevre illerimizin hemen hemen hepsinde mevcuttur. Genç nüfus bakımından baktığımız zaman ilimiz potansiyeli olan bir ilimiz. İstihdam noktasında da işsizliğin yoğun olduğu bir il. Bununla ilgili siyasetçilerimizin, milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın bakanlık düzeyinde girişimlerinin olması için her platformda dile getirmemiz gerekir. Türk Telekom olarak bizim buradaki görevimiz bu projede teknolojik ve alt yapı ayağını sağlamış olacağız. Sanırım devletimizin de bu noktada çok ciddi katkıları olacaktır. Bölgemizin 6. Bölge olması hasebiyle sigorta olsun, elektrik olsun çok ciddi teşvikler vardır. Bunun için firmaların bu bölgede bu tür yerler açmaları firmalarında lehlerine. Günümüz teknolojisi fibere doğru ilerliyor. Çok yüksek hızlarda hem geniş bant hem ses, özellikle çağrı merkezleri ses üzerine kurulan merkezlerdir. Burada memleket için en önemli konu istihdam konusudur. Eğer burada 200, 250 kişi istihdam edilirse bu bin kişilik bir nüfusa tekabül edecektir. Ben başta başkanım ve değerli haziruna teşekkür ediyorum.
ARTIK PEMBE HAYALLER DEĞİL İCRAAT YAPMA ZAMANI
Muş Derneğinin bir kıvılcım oluşturduğunu ve gereken her türlü desteği sunacaklarını ifade eden Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç ise İşin büyüklüğü yada küçüklüğü hiç önemli değil. Önemli olan niyettir. Mazeret değil ama Muşlu olarak bunları kendimize dert etmemiz lazım. Yereldeki tetikleyici etkenleri harekete geçirmemiz lazım. El birliğiyle bu memleket bu hale geldi ve yine el birliğiyle bu sorundan kurtulacaktır. Bu toplantı bir kıvılcım oldu. Kamu kurumları ve sivil inisiyatifin el birliği yapması lazım. Muş’un iki temel sorunu vardır sosyal birincisi sıcak ekonomi ve Soysal yaşamdır. Birlikte bir şeyler yaparsak başarılı oluruz. Yıllarca önümüze pembe tablolar çıktı. Kişisel gelişimin bir faydası olmaz. Özellikle gençliğin sesinin çok gür çıkması lazım ve idareciler eleştirilmelidir.Geniş katılımlı bir toplantı yapılması ve daha sonra ise icraata bağlanmalıdır şeklinde konuştu.
Ardından Muş Kent Konseyi Başkanı Kenan Aşar, BBP Eski İl Başkanı Abdullah Has, Sınıf Öğretmenleri Derneği Başkanı Serkan Demir, Toplum Gönüllüleri Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Sabahattin Akış ile diğer dernek temsilcileri fikirlerini açıkladılar.
Muş Manşet Gazetesi