Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, IPARD 1 programı 15. çağrıya ilişkin açıklamalarda bulundu.
İlimizden 10 gün içerisinde 4 kırsal turizm projesi aldıklarını, toplamda ise 473 proje kabul ettiklerini ifade eden Nazlı, bu sayede 45 bin kişinin ekmek sahibi olacağını ifade etti. IPARD 1 ve IPARD 2 programları ile 2020 yılına kadar 200 bin kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını sözlerine ekleyen Nazlı: 7 Haziran´dan sonra Avro kurunun çok yükselmesi 3,45´lere kadar çıkması ve ortaya çıkan bir belirsizlikten dolayı bazı yatırımlarımızın durma noktasına gelmesi nedeniyle biz 15´inci çağrıya çıkmak zorunda kaldık. Ortada bir bütçe oluştu ve bütçenin gerçekleştirilmesi için 15´inci çağrıya çıktık. Aslında kısa bir çağrı yapalım dedik, çok fazla proje almayalım dedik 100-150 projeyle fakat 10 günlük bir çağrıya çıkmamıza rağmen 473 proje aldık.
Biz süt hayvancılığıyla ilgili bir çağrıya çıkmıştık aynı zamanda diğer taraftan kırsal turizm, el sanatları, yerel ürünler ve kültür balıkçığı ile alakalı bir çağrıya çıkmıştık. Belirli alanlarda belirli çağrılara çıkmıştık buna rağmen çok ciddi bir talep var. Talebin bu kadar fazla olması bizi çok mutlu ediyor.
Çok sayıda proje alır duruma geldik. Bunların içerisinden en iyilerini seçmeye çalışacağız dedi. Yatırım tutarı toplam 882 milyon TL Süt üreten tarımsal işletme tedbirlerine ilişkin açıklamalarıyla sözlerine devam eden Nazlı: Toplam 473 projenin 315 tanesi süt üreten tarımsal işletmeler tedbirimiz, burada ki toplam destek tutarımız 530 milyon TL´dir. Bunun da yatırım tutarı toplam 882 milyon TL´dir ifadelerini kullandı. Toplam yatırım tutarı 101 milyon TL Nazlı açıklamasının devamında: Tarım dışı sektörlerinde buna destek olması lazım. Bunlardan bir tanesi el sanatları ürünlerimiz, 82 tane kırsal turizm tesisi projesi aldık. Bunlarında toplam yatırım tutarı 101 milyon TL´dir. Bugüne kadar 320´nin üzerinde Türkiye´ye yeme içme tesisi gibi tesisler kazandırdık. Kırsal alanda turizm faaliyetlerinin gelişmesine çok önem veriyoruz. Kültür Balıkçılığı projelerine de destekliyoruz ifadelerine yer verdi. Ağrı, Muş gibi illerimizden proje aldık 10 gün gibi kısa bir sürede Muş´tan 4 tane kırsal turizm projesi almanın önemine değinen Nazlı: El sanatları kapsamında tekstili destekliyoruz.
Burada hem Denizli´den hem de Isparta´dan projeler aldık. Kırsal turizm de ilginç bir sonucumuz var. Ağrı, Muş gibi illerimizden proje aldık. Muş´ da 4 tane kırsal turizm projesi sadece bu 10 günde almış bulunuyoruz dedi. Toplam kadın girişimci sayımız 77´dir Kadınların projeyle daha fazla ilgilendiklerini ve 15. çağrı itibariyle 77 kadın girişimciden proje aldıklarını sözlerine ekleyen Nazlı: Kadınlarımızın yaptığı projeler bizim açımızdan daha kolay kontrol edilebilir projeler oluyor. Onlar projeleriyle daha fazla ilgileniyorlar. Daha fazla zaman ayırıyorlar.
Biz ilk 14 çağrımız itibari ile 614 kadın girişimimizden proje almışız. Kadınlara bu süreçte daha fazla ilgi ve alaka göstereceğiz. Bizim kadın girişimcilerimizin ortaya çıkardığı başarı çok daha iyi, elde ettiğimiz istihdam da çok iyi. Bu çağrımızda da toplam kadın girişimci sayımız 77´dir. Bugüne kadar toplam istihdam, şuanda 45 bin kişi net istihdamımız var. 45 bin kişi TKDK´dan elde edilen projelerle iş, AŞ ve ekmek sahibi oldu. IPARD 1 ve IPARD 2 programlarıyla 2020´ye kadar 200 bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz şeklinde konuştu.
Muş Ovası Gazetesi