Geçen yıl kurulan Batman, Siirt, Mardin, Muş ve Bingöl’deki üniversitelere, kuruluşlarını tamamlayabilmek için kadro verilmesini bekliyor. Batman, Siirt ve Mardin’deki üniversitelerin akademik kadrolarında henüz profesör bulunmuyor.
Muş’ta 1, Bingöl’de 2, Erzincan’daki üniversitede ise 3 profesör görev yapıyor.
Batman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Göksenin Eseller, YÖK’ün bu yılki prensip kararı nedeniyle tüm üniversitelerde olduğu gibi, kendi üniversitelerinde de akademik ve idari kadroya henüz izni verilmediğini belirterek, şöyle konuştu:
”Şu anda 3’ü yardımcı doçent olmak üzere toplam 40 öğretim elemanız var. Üniversite olarak tek sıkıntımız kadrolarımızı oluşturamamaktır. Üniversite, 8 fakülte, iki 4 yıllık yüksek okul, 2 meslek yüksek okulu ile faaliyet yürütecek. 5 yıl içinde 10 bin, daha sonra da 20 bin öğrenci hedefliyoruz.”
Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Varol, Mayıs 2007’de açılan üniversitelerinin kuruluşunu tamamlayabilmeleri için öğretim elemanı kadrosunun açılmasını istedi.
Daha önce Dicle Üniversitesi bünyesindeki Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ile MYO’nun üniversitelerine bağlandığını belirten Prof. Dr. Varol şöyle konuştu:
”Üniversitemizin kuruluşunu hızlı bir şekilde tamamlayabilmesi için öğretim elamanına ihtiyacımız var. Göreve başladığımızda 3 yardımcı doçent görev yapıyordu. Şu anda üniversitemizde toplam 44 öğretim elemanı var. Yeni bölümlerin açılabilmesi için çok sayıda öğretim elemanına ihtiyacımız var. Amacımız 2 bin 244 olan öğrenci sayısını önümüzdeki yıl 3 binin üstüne çıkarmaktır.”
-MARDİN’DE KADROSUZ ÜNİVERSİTE-
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Balcı, Mayıs 2007’de kurulan Mardin Artuklu Üniversitesine şu ana kadar idari ve akademik tek bir kadronun bile verilmediğini söyledi.
”Benim önümdeki tek büyük engel ve en büyük sorunumuz bu” diyen Prof. Dr. Balcı şöyle konuştu:
”İdari ve akademik kadro olmayınca üniversitenin kuruluşunu nasıl yapacağız ve ivme kazandıracağız? Bir yılımızı heba etmiş durumdayız. Yeni üniversitelere kadro önceliği verilmesi lazım. İlk etapta en az yaklaşık 50 öğretim üyesine ihtiyacımız var.”
Erzincan’da 2006’da kurulan Erzincan Üniversitesinde 3 profesör, 9 doçent, 91 yardımcı doçent ile 56 öğretim görevlisi bulunuyor. 11 okutman, 77 araştırma görevlisi ve 7 uzmanın görev yaptığı üniversitede 715 akademik kadro açığının bulunduğu bildirildi.
Mayıs 2007’de kurulan Muş Alparslan Üniversitesinde 1 profesör ile 4 yardımcı doçent, 22 öğretim görevlisi eğitim hizmeti veriyor.
Lisans eğitiminin henüz verilmediği Bingöl Üniversitesi bünyesinde 750 öğrenci eğitim görüyor. Mayıs 2007’de kurulan üniversitenin akademik kadrosunda 2 profesör, 5 yardımcı doçent, 20 öğretim görevlisi bulunuyor. 32 bin öğrencisi olan üniversitede yeni kurulan ve gelişmekte olan fakültelerin öğretim üyesi eksiği bulunduğu belirtildi.