Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından kurum içi değerlendirme raporu yayımlandı. Raporun ivedilikle kurulan kalite komisyonu tarafından hazırlandığını ifade eden Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, raporu değerlendirdi.
Üniversitelerin güncel sorunlarının yanı sıra gelecek perspektiflerini belirlemeleri adına atılan adımlarla kurum içi değerlendirme süreçlerinin önemli bir politika haline geldiğini ifade eden Rektör Polat, üniversitenin bölgenin sorunlarını ele alan ve bu sorumlara çözümler üreten bir kurum olduğunu ifade etti.
Rektör Polat raporla ilgili olarak: Yükseköğretimde kaliteyi önemseyen çalışmaların son yıllarda sözlü ifadelerden somut adımlara dönüştürülmesi ve bu çerçevede üniversitelerin hem aktüel sorunlarını gündeme alan hem de gelecek perspektiflerini benimseyen çalışmalara imza atılması, kurum içi değerlendirme süreçlerinin bir devlet politikası olarak benimsenmesine vesile olmuştur. Bu doğrultuda üniversitemiz de üzerine düşeni yapmak için kolları sıvamış, iç ve dış denetleme mekanizmalarına gerekli verileri sunmak üzere elinizde bulunan raporu hazırlamıştır. Esasen üniversitemizde mevcut durum analizi, geleceğe dönük iyileştirme çalışmaları gibi kalite süreçlerini doğrudan ilgilendiren alanlarda önceki yıllarda da çeşitli çalışmalar yapılmıştır.
Stratejik planlar, yıllık faaliyet raporları gibi daha spesifik çalışmalar, kalite çalışmalarındaki kurumsal değerlendirme raporlarına temel oluşturabilecek alt çalışmalar olarak görülebilir. Bununla birlikte son yıllarda bu çalışmaların daha düzenli ve ulusal çapta müşterek bir çalışmaya dönüştürülmesi, konunun kendi özelinde bağımsız bir çalışma alanı olarak ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda üniversitemiz de ivedilikle bir kalite komisyonu oluşturmuş ve kısa sürede bu önemli metnin hazırlığını tamamlamıştır ifadelerini kullandı.
MŞÜ 17 Üniversiteden Biri Rektör Polat´ın oldukça önemli bir metin olarak değerlendirdiği kurum içi değerlendirme raporunda Muş Alparslan Üniversitesi´nin kuruluş evrelerine yer verildi. 29 Mayıs 2007 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan kanunla kurulan 17 üniversiteden birinin Muş Alparslan Üniversitesi olduğu ifade edilen raporda: Muş Alparslan Üniversitesi, 5662 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29.05.2007 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kurulan 17 üniversiteden biridir.
Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde altı fakülte (Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, İletişim Fakültesi ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), iki enstitü (Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü), bir yüksekokul (Sağlık Yüksekokulu) ve dört meslek yüksekokulu (Malazgirt Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu) yer almaktadır denildi. Misyon ve Vizyon Muş Alparslan Üniversitesinin teknolojiyi kullanan, bilimsel düşünce temelli, araştırmacı bireyler yetiştirme vizyonu ve demokratik, yüksek bilgi üreten ve özgürlükçü bir üniversite olma hedefiyle yoluna devam ettiği belirtilen raporda: Misyonu, vizyonu, değerleri ve hedefleri görev (misyon) Anayasa´nın 130´uncu maddesi ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve diğer mevzuatla belirlenen ilke ve esaslar doğrultusunda; özellikle sosyal bilimler ile mesleki eğitim alanında yüksek kalitede eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma imkânı sunarak teknolojiyi etkin kullanan, bilimsel düşünceyi temel alan, araştıran ve toplum sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirerek ürettiği bilgi ve yetiştirdiği işgücü ile yerel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaktır. Hedef (vizyon) özellikle sosyal bilimler ve mesleki eğitim alanında sahip olduğu eğitim-öğretim kalitesi ve bilimsel araştırma imkânları ile evrensel standartlarda eğitim veren, bilimsel değeri yüksek bilgi üretebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen, mensubu olunmaktan gurur duyulan, özgürlüklerden yana, demokrasiyi özümsemiş, insana, emeğe ve çevreye saygılı, topluma hizmet etmeyi esas alan, yerel kalkınmaya katkı sağlayan yetkin bir üniversite olmaktır ifadelerine yer verildi.
MŞÜ´nün Temel Değerleri Üniversitenin temel değerleri ile ilgili bölümde ise şu ifadelere yer verildi: Yeniliği teşvik etme ve sürekli ilerlemeyi ilke olarak benimseme. Evrensel değerlere bağlı olma. Stratejik yönetim anlayışını benimseme ve uygulama. Katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışı ile eleştiriye açık olma. Kaynakları ekonomik, etkin ve verimli kullanma. Akademik ve bilimsel çalışmalarda öncü olma. Hakkaniyetten ve adaletten yana olma. İnsan haklarına ve özgürlüklerine saygı gösterme. Kaliteli eğitimi ilke olarak benimseme. Toplumsal ve kültürel değerleri içselleştirme. Emeğe saygı ve liyakate değer verme. Farklılıkları ve çok kültürlülüğü bir zenginlik olarak benimseme.
Muş Ovası Gazetesi