Eğitim öğretimden yoksun kalan gençlerin mesleki eğitime mutlaka önem vermeleri gerektiğini belirten Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “Mesleki eğitim kişinin geleceğine yön verir” diye konuştu. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, çeşitli nedenlerden ötürü eğitimini tamamlayamamış kişilerin meslek sahibi olmaları için çalışma yaptıklarını dile getirdi. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “Meslek sahibi olunmasının ve bu amaçta sektörel bir başlangıç için Çıraklık eğitimlerine ağırlık verilmesi gerekmektedir” dedi. Çıraklık Eğitiminin amacına yönelik açıklamada bulunan Demir, “çıraklık eğitimi toplum içinde bireyin yaşam biçimini mesleği belirlemektedir. Geçimini sağlayabilecek nitelikte mesleği olmayan bireyin topluma uyum sağlamasını ailesini kabul edilebilir stantdarta yaşatabilmesi kolay olmamaktadır. Bu nedenle insanlar ve hükümetler büyük paralar harcıyorlar. Çıraklık eğitimin amacı, örgün eğitim dışında kalan gençleri meslek sahibi yapmaktır” diye konuştu. Eğitim merkezilerinin Mesleki Eğitimi ve yenilikleri topluma aktaran, bu şekilde toplumsal mutluluğa ve kalkınmaya hedeflenen bir kurum olmak maksadı ile Ülkemizin ihtiyacı olan, çalışma verimliliği yüksek, topluma ve iş hayatına uyumlu, nitelikli insan gücünün sağlanması için; Çırak, Kalfa ve Ustaları, iş hayatında istihdam olanağı bulunan görevlere hazırlamak. Olduğunu belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “çıraklık eğitimindeki amaç, Toplum içinde bireyin yaşam biçimini mesleği belirlemektedir. Geçimini sağlayabilecek nitelikte mesleği olmayan bireyin topluma uyum sağlamasını ailesini kabul edilebilir stantdarta yaşatabilmesi kolay olmamaktadır. Bu nedenle insanlar ve hükümetler büyük paralar harcıyorlar. Çıraklık eğitimin amacı, örgün eğitim dışında kalan gençleri meslek sahibi yapmaktır” dedi.
ENDÜSTRİYEL VE ÖZEL SEKTÖR NASIL BİR ELEMAN İSTİYOR
Avrupa Birliğine Üye Olma Sürecinde, Endüstriyel Ve Özel Sektörlerin hangi şartlarda eleman istediğine de değinmek isteyen Demir, “bu süreçte endüstriyel ve özel sektör en az bir yabancı dil bilen, ekip çalışması yapabilen, etkili iletişim kurabilen, hızlı karar verebilen, hoşgörülü ve karakterli, alanında yeterli teknolojik bilgiye sahip, uygulama becerisi olan, ekonomi, teknoloji ve sosyal kültüre sahip, ülkesi ve Avrupa ile ilgili genel kültürü olan hızlı problem çözme becerisi olan, kendi başına karar verebilen ve sorumluk alabilen, değişen koşullara çabuk uyum sağlayabilen nitelikteki şartlarda eleman aramaktadır” dedi.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİNNİN KİŞİYE KAZANDIRDIKLARI
Çıraklık Eğitiminin sağladığı yararları açıklayan Selver Demir, “çıraklık eğitiminin, diğer bir deyişle, okul dışı kalmış gençleri çıraklık sistemi yoluyla meslek sahibi yapmanın yalnızca bireyin kendisine değil, topluma ve işverene de önemli katkıları bulunmaktadır. Sistemin çırağa sağladığı faydalar; Aday çırak ve çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmakta iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar tecil edilmektedir. İşyerlerinden asgari ücretin %30’undan aşağı olmamak kaydı ile ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanmaktadır. Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır. Çırak öğrenciler; öğrenci kimliğine kavuştuklarından diğer kurumlarda okuyan öğrencilerin sahip oldukları tüm yasal haklara sahip olurlar. Mesleki yeterlilikleri belgeye bağlanmıştır. Çıraklık eğitimlerini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimlerini tamamlayanlar da ustalık belgesi almaktadır. Çıraklık eğitimini tamamlayarak, kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar sahip olduğu belgeye göre açık öğretime veya bakanlıkça belirlenen merkezlerce açılacak olan telafi programlarına katılmaları halinde: İlkokul mezunları: İlköğretim. İlköğretim mezunları: Meslek lisesi diploması alma hakkına sahiptirler. Sistemin işverene sağladığı faydalar: İşyerinde çalışan ve eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenlerin maddi yükünü azaltmıştır. Çırak öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverence gider olarak gösterilmesi sağlanmıştır. Teorik meslek eğitimi gören çıraklar işyerine daha faydalı olmakta, yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine ve iş veriminin artmasına katkı sağlamaktadır. Eğitime bir sözleşme ile başlamak suretiyle, aday çırak ve çırakların gelişigüzel işyeri değiştirmeleri önlenmiş, iş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir. İşyeri açmanın belli kurallara bağlanması sağlanmış ve gelişigüzel işyeri açması önlenmiştir. Okul ve işyerinde eğitiminin ortaklaşa yürütülmesi sağlanmıştır. Böylece işyeri yetkilileri ve eğitimden sorumlu bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilileri arasında, işbirliği imkânları geliştirilmiş ve iş hayatının istek ve ihtiyaçlarına daha uygun elemanların yetiştirilmesi sağlanmıştır” diyerek sözlerini tamamladı. Muş Ovası Gazetesi
Mesleki eğitim yön veriyor
Haber Kategorileri :
084
Temmuz 9, 2010 8:16 PM
İlgili Haber Bulunamadı
Ekonomi Haberleri
Eğitim Haberleri
Kültür Sanat Haberleri
Profesyonel internet sitesi için arayın..
- Google Arama Kaydı
- SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
- Türkçe Yönetim Paneli
- Yedekleme Hizmeti