Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, esnaf ve işletme sahiplerine yönelik çağrıda bulunarak Haziran dönemine ait yapılacak olan kalfalık ve ustalık sınavların 14- ile 25 Haziran tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver esnaf ve işletme sahiplerine yönelik çağrıda bulundu. Demir sınavların ise 14 Haziran tarihinde başladığını kaydetti.
Sınavların 14 ile 25 Haziran tarihleri arasında yapılacağını belirten Demir, sanayicilerimizin ve esnaflarımızın bu dönemde mesleki bilgilerini ve mesleklerini belgelerle tescil etme dönemi olması nedeniyle sınav döneminin değerlendirmesinde fayda vardır şeklindeki açıklamalarda bulundu.
Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “merkezimizde kalfalık ve ustalık sınavlarını Şubat, Haziran ve Eylül dönemlerinde yılda 3 kez olmak üzere yapmaktayız. Diğer dönemlerde yapılmamaktadır. Bu nedenle işletme sahiplerinin dönemler arasındaki belge almamadan dolayı yaşanacak sıkıntılarla kanılaşmasını istemiyoruz. Müteakip dönemlerde esnaflarımızın mesleklerin belgelerle tescil edilmesi gerektiğini önemini vurgulamış ve bu anlamda esnaflarımızda büyük bir başvuru gerçekleşmiştir. Umarım bu sınav döneminde bu ilgi devam eder. Artık belirli meslekler iş yapmada ve işyeri ruhsatı alınabilmesi için ustalık belgesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Beli meslek dallarında bayilik almada ve kredi kullanımında bu belgeler istenen evraklar arasında dahil edilmiştir” dedi. Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “14 ile 25 Haziran arasında tüm mesleklerin teorik ve pratik eğitim sınavları gerçekleştirilecektir. Sınavların akabinde başarılı olanların belgeleri düzenlenecek ve hak edenlere yönelik dağıtılacaktır” şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİME VURGU
Meslek seçiminin hayatımızda verdiğimiz en önemli kararlardan birisi olduğunu söyleyerek, bu alanda Meslek seçmedeki temel amaç mutlu olabileceğimiz bir geleceği inşa etmektir diyen Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, “Meslek seçiminin belirlemesinde şüphesiz ki sahip olduğumuz yetenekler dikkate alarak belirlenmelidir” dedi. Meslek seçmenin önemine değinerek dikkate alınması bakımından önemli açıklamalarda bulunan Muş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir açıklamasında, “İlköğretimi tamamlayan gençlerimizin büyük bir stres içinde hangi okulu kazanabilecek endişesi sadece kendisini değil başta anne babalar olmak üzere herkesi sarar. Gençlerimizin omuzlarına çok büyük beklentiler yüklemekteyiz. Çocuklarımızın daha ilköğretime başlar başlamaz onlardan doktor, mühendis, öğretmen gibi kulağa hoş gelen sözcüklerle seviyor ve okşuyoruz. Asla yeteneklerini, zevklerini ve tercihlerini dikkate almıyoruz. Bu anlayış ÖSS sınavlarında da bariz bir şekilde görmekteyiz. Çocuklarımızın ÖSS ‘de aldıkları puanlara göre yerleştiriliyor. Hiçbir şekilde ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda olmuyor. Bunun sonucunda yüksek öğretim görmüş pek çok genç aldıkları eğitim gereği yapması gereken mesleği yapmayıp çok farklı ve vasıfsız iş kollarında yer alıyorlar. Emek ve zaman kaybı aile ve ülke ekonomisi için bir kayıptır. Amaç “karnımı doyuracak ne iş olursa yaparım? demek, insanların mutsuzluğunu artırır” şeklinde konuştu.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Selver Demir, teknolojinin hızla gelişmesi, iletişim araçlarının yaygınlaşması bireylerin ihtiyaç alanlarını ve yeni mesleklerin çeşitlenmesini sağlamaktadır yönündeki açıklamasında; “meslek seçmenin önemini vurgulayarak, meslek seçmek hayat biçimini seçmektir. Öyleyse meslek seçimini tesadüflere bırakamamalıyız. Meslek seçimini zamanında ve doğru yapmak zorundayız. Üniversiteye yerleştirmek hedefiyle verilen eğitim hedefine büyük çoğunlukla ulaşamıyor. Öncelikle eğitimciler olarak, anne-baba olarak konuyu ciddi olarak yeniden düşünelim. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, ümitsizliğe ve gelecek endişesine terk etmemeliyiz. Özellikle ilimizdeki binlerce gencimizin sokaklara kendi elimizle itiyoruz. Bir zaman sonra anne babalar olarak, ülke olarak gözyaşları içerisinde pek çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Bu gençlerin bir gün uyuşturucu, fuhuş, terör, mafya, selpakçı, tinerci vb. gibi bataklara düştüğünü gördüğümüzde üzüntü hissetmekteyiz. Bütün bunların işsizliğin bir sonucu olduğunu düşünürken bir yandan da İlimizde yeni organize sanayisi devreye aktif bir halde girdiğinde kalifiye eleman bulma ve çalıştırma sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaktayız. Bu sıkıntıların yaşanmaması için yetkililer ve anne-babalar olarak işsiz gençlerimizin meslek kazandırmak için çaba göstermeliyiz. Mesleki eğitim Merkezi olarak bu dezavantajlı gruplara meslek kazandırmada yanlarındayız. Maalesef şuan ki merkezimiz bu ihtiyaca yer ve fiziki yapı olarak cevap verecek nitelikte değildir. Bunun bir sonucudur ki gençlerimizden yeterli ilgiyi görmemektedir. Bu durum işsiz gençlerimizin meslek kazanmaya dönük bir teşvik unsuru olmamaktadır. Eğer gelecekte arızalanan aracımızın onarılmasını, evde bozulan tesisatlarımızın, elektronik eşyalarımızın tamirini istiyorsak bu günde itibaren anne-babalar, öğretmenler, yöneticiler ile sivil toplum örgütleri olarak gençlerimize sahip çıkalım ve onlara meslek kazandırma çabasına girelim. Mesleki Eğitim Merkezi olarak daima bu bilinç içinde gençlerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Muş Ovası Gazetesi