Skip to main content

Eğitimde sorunlar bitmek bilmiyor

Muş Haber Fotoğrafı

2008-2009 eğitim ve öğretim sezonunun sancılı başladığını kaydeden Yolcu, derslik ve öğretmen yetersizliği, okulların ticarethaneye dönüştürülmesi, gibi çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Eğitim-Sen Muş Şubesi 2008-2009 Eğitim ve Öğretim yılındaki sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Eğitimde yaşanan ciddi sıkıntıların çözüme kavuşturulması gerektiği kaydedilen basın açıklamasında, okulların ticarethaneye dönüştüğü iddia edildi. Öğrencilerden, çeşitli isimler altında para toplatıldığı kaydedildi.
Eğitim Sen Muş Şubesi Sekreteri Derya Yolcu yapmış olduğu basın açıklamasında, yüz binlerce eğitim emekçisinin, milyonlarca öğrenci ve velisi ile eğitim sistemi içinde yer alan bileşenlerin yeni bir eğitim ve öğretim yılına kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşadıkları belirtildi.

“TEMEL SORUNLAR ÇÖZÜMLENMELİ”
Çeşitli sendika üyelerinin katıldığı ve Eğitim-Sen Muş Şubesi binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Yolcu “Yeni eğitim-öğretim yılımız büyük sorunlarla başlamıştır. Yüz binlerce eğitim emekçisi, milyonlarca öğrencisi ve velisi ile eğitim sistemi içinde yer alan tüm bileşenler, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük umutlarla eğitim-öğretim yılına başlamaktadır. Ancak bu yıl da, önceki yıllarda olduğu gibi, eğitimin temel sorunlarının çözülmesi, eğitimin niteliğinin artması, eğitim emekçisinin yaşam düzeyinin yükselmesi noktasında olumsuzluklardan bahsetmek mümkün değil” dedi.

“SÖZLER UNUTULUYOR”
Geçmiş yıllarda eğitim ile ilgili sorunların çözüme kavuşturulması için verilen sözlerin unutulduğunu kaydeden Yolcu, “Her eğitim-öğretim yılı başında sorunların çözümüne dair verilen sözler ve vaatler, zamanla unutulmakta ve eğitim sistemi her yıl kendi sorunlarıyla baş başa bırakılmaktadır. Bugüne kadar öğrencilerin sesleri, eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri duymazlıktan gelinmiştir. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’de her eğitim-öğretim yılı, bir öncekinin tekrarı olmaktan öteye gidememiştir. Genelde ülkemize, özelde ilimize baktığımızda tablonun aslında hiç değişmediğini görmekteyiz. Öğretmen eksiğinden tutun, derslik yetersizliği ve pansiyon eksikliğine kadar birçok sorun hala çözümlenmeyi beklemektedir. Eğitim ve öğretimin başlaması ile sorunlar, daha açık bir şekilde ortaya çıkmaya başlamıştır” dedi.

“OKUL, DERSLİK VE ÖĞRETMEN SAYISI YETERSİZ”
Muş’taki derslik ve öğretmen açığının ciddi boyutlarda olduğunu ve sendikanın bunu her seferinde gündeme getirdiğini kaydeden Yolcu, “İlimizin toplam öğrenci sayısı ile kıyaslandığında okul, derslik ve öğretmen sayısının yetersiz olduğu tespiti, sendikamız tarafından sürekli olarak dillendirilmektedir. Öğrenci sayısı her yıl belli bir oranda artmasına karşın okul, derslik ve öğretmen sayısı bu artışın oldukça gerisinde kalmıştır. Okul, derslik ve öğretmen açıklarının giderilememesi, eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilemekle kalmamakta, eğitim hizmetinin nitelikli ve sağlıklı verilmesini engellemektedir” dedi.

“MİLLİ EĞİTİM SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN HAZIRLIK YAPMIYOR”
İl genelinde yaşanan bu sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Yolcu, Milli Eğitim Müdürlüğünü n bu sorunları çözmek için hiçbir çaba sarf etmediğini ve hazırlık içerisine bile girmediğini söyledi. Yolcu, “İşte bu noktada ilimiz milli eğitim müdürlüğünün okul derslik sıkıntısını gidermek amacıyla ciddi bir faaliyet içinde olmadığı ortadadır” dedi.

LİSELER SORUN BÜYÜYOR
Liselerin bu yıl 4 yıla çıkarılmasından sonra yaşanan derslik sorunu her geçen gün ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Yeni kayıtların yapılamadığı liselerde sorununun süratle çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Yolcu, “Bakınız liselerin 4 yıla çıktığını çok iyi biliyoruz; ama buna dayanarak herhangi bir hazırlık olmadığı için bugün ilköğretimden mezun olan öğrencilerin %70’i hala kayıt yapamamıştır. Bunun tek sebebi, bugün görevde olan idarecilerin son beş yıldır bunun altyapısını ve bu günü görerek hareket etmemeleridir. Eğer bugün birçok veli çocuklarını okula kayıt yaptıramıyorsa, okul okul dolaşıp idarecilere dilenci gibi yalvarıp duruyorsa ve çözüm yok ise, sebebi tamamen il milli eğitimdir.

Bakınız okullarımızın birçoğu derslik sıkıntısı nedeniyle öğrencisini farklı okullara göndermektedir. Derslik yetersizliği ve altyapı sorunu çok büyük bir sıkıntı yarattığından, bunun önceden önlemini almayan yetkililer, bugün okul kaydını yapamayan bu öğrencilerin tek sorumluları olacaktır. Buradaki amaç meslek okullarını özendirmektir diyorlar. O zaman sormak gerekir; siz hangi meslek liselerini tam teşekküllü bir hale getirdiniz? Hangi meslek lisesi, Türkiye’nin en güzel üniversitesine öğrenci gönderdi, bari bunları açıklayınız. Açıklayın da, biz de inanalım. 200 kapasiteli bir okula 400 öğrenci gönderirsen, hangi başarıyı bekleyeceksin? Ayrıca bu okulların hemen hemen birçoğunda büyük bir öğretmen eksikliği yaşanmaktadır. Bu öğretmen eksikliğinin giderilmesi çok zor görünmektedir. İlimizin öğretmen açığı zaten 2000’lerin üzerine çıkmaktadır.

2 BİNDEN FAZLA ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Öğretmen açığının giderilmesi için vekil öğretmen atamaları yapılacağını kaydeden Yolcu, vekil öğretmenlerinde köylere gönderildiğini çünkü köylerin yıllardır gözden çıkarıldığını söyledi. Yolcu, köydeki öğrenciler için okumasalar da olur mantığı ile hareket edildiğini ifade ederek, “Öğretmen açığı ise vekil öğretmenler ile kapatılmaya çalışılıyor. Ama bu öğretmenler de genel olarak köylere gönderiliyor; çünkü köyler yıllardır gözden çıkarılmıştır. Okusalar da olur, okumasalar da olur mantığı yerleşmiştir. İlimizde çalışan öğretmenlerin yüzde 20’si sözleşmeli öğretmendir. İl ve ilçe köylerinde kadrolu ve 4-b kapsamında çalışan öğretmenlerin hemen hemen hepsi, geçici görevlendirmeler ile merkeze alınmış; köy okulları ve ilçeler kadrolu öğretmenlerden arındırılmıştır. Köy ve ilçelerdeki okullarda, bulunabilirlerse ek ders karşılığı çalışacak lisans, ön lisans ve lise mezunu öğretmenler ile eğitim öğretim sağlanmaya çalışılacaktır. Oysa sözleşmeli ve ek ders karşılığı çalıştırma ile bu ilin eğitim ihtiyacının giderilemeyeceği bilinmektedir. Yine, aynı işi yapmalarına rağmen öğretmenlerimizin farklı statülerde bulunmalarından dolayı, istenilen başarının yakalanması mümkün değildir.

“PANSİYON SORUNU”
Kırsal bölgelerde yaşanan pansiyon sorununun giderilmesi gerektiğini kaydeden Yolcu, kız öğrencilerin okullaşması için barındırılması gerektiğini ifade etti. Yolcu, pansiyon sorunundan dolayı velilerin çocuklarını okutmadığını kaydetti. İl genelinde yaşanan pansiyon sorunu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Yolcu, “özellikle köylerden gelen öğrenciler, pansiyon sıkıntısı nedeni ile eğitim ve öğretime devam edememektedirler. Kız çocukları eğitimsiz kalmasın diye her türlü kampanya açılıyor ve propaganda yapılıyor ama, pansiyon ve barınma sorunu nedeniyle veliler çocuklarını okutamamaktadırlar. Öğrencilerimizin ve velilerinin okula başlarken barınacak yer derdine düşmeleri ve kara kara düşünmeleri, çocuklarımızı psikolojik olarak rahatsız etmekte, doğal olarak okula başlarken motivasyon sorunu yaratmaktadır. Bu durumda bulunan çocuklara el uzatılması, sorunun en azından kısa zaman içinde palyatif olarak çözümlenmesi, uzun vadede ise kalıcı çözümler üretilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“OKULLAR TİCARETHANEYE DÖNÜŞMÜŞTÜR”
Okullarda öğrencilerden çeşitli kalem adı altında toplanan paralara da tepki gösteren Yolcu, okulların adeta bir ticarethaneye dönüştürüldüğünü kaydetti. Yolcu, “yıl içinde öğrencilerimizden çeşitli kalemlerle alınan onca ücrete ek olarak velilerimizden Kayıt ve Diploma paraları istenmesi, hala sorun olarak durmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının açıklamalarına rağmen okul aile birliği hesaplarına zorunlu bağış olarak veliler tarafından para yatırılmaktadır. Bazı okullar açıktan para istemek yerine tebeşir, fotokopi kağıdı gibi materyaller isteyerek durumu masumane gösterme kaygısı gütmekte, böylece veliler zor durumda bırakılmaktadır. Yine zorunlu olarak kravat, arma gibi materyallerin satılması artık sektör halini almış, okullar buradan para kazanma yoluna gitmeye başlamıştır. Bir kravatın maliyetinin en fazla 2-3 lira olduğu düşünülürse okullarımızda en az 10 liraya satılması bu kaygıyı açıkça ortaya koymaktadır.

Milli Eğitim Müdürlüğü ve tüm yetkililer tüm bu yapılanlardan haberdardır ve göz yummaktadır” diye konuştu
“YARDIMCI HİZMETLER SINIFI”
Yardımcı hizmetliler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Yolcu, “Bakanlığımızın ikinci sınıf memur statüsüne koyduğu Yardımcı Hizmetler sınıfındaki arkadaşlarımızın sorunları her geçen gün artmakta ve gittikçe içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bu sınıftaki çalışanların çok büyük bir çoğunluğu kredi kartı batağında çırpınmakta, yaptıkları işin hakkını alamamaktadırlar. Eğitim öğretimin düzenli ve nitelikli yapılabilmesi için en temel unsur olarak görülmesi gereken bu arkadaşlarımız, maalesef sistemin en zayıf halkası durumuna düşmüş, kimse tarafından önemsenmeyen bir sınıfı temsil eder hale gelmişlerdir. Eğitim Öğretim tazminatından mahrum bırakılan tüm Yardımcı hizmetler sınıfındaki çalışanların sorunlarının çözümü için acil bir çalışma tarzı içine girilmelidir” diye konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım